• DOLAR 32.248
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2461.4
  • ...
Tarsus`ta ağaç katliamı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN-Tarsus`un Çamtepe köyünde özel okul yapmak isteyen ABD`li EDUKAN, Toprak Koruma Kurulu`ndan araziye izin çıkmamasına rağmen ağaç katliamına başladı. Tarsus Çevre Koruma Derneği (ÇEKSAM) Başkanı Semra kabasakal, Toprak Koruma Kurulu`nun red rararı verdiği arazide ağaç katliamı yapılması konusunda Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

 

ABD`nin West Virginia Kansas Eyaleti kurulu bulunan EDUKAN Eğitim Kurumu Mersin`in Tarsus ilçesine bağlı Çamtepe köyünde 106 dönüm arazi üzerine bir okul yaptırmak istedi. EDUKAN`un Türkiye okul yetkilisi Ahmet Uyan ve Eğitim Danışmanı Hakan Gediktaş, Çamtepe köyündeki 106 dönümlük arazi üzerine özel okul yapmak için girişimlere başladı. Ancak okul alanı olarak seçilen yerin 90 dönümünde portakal, 16 dönümünde ise kaysı ağaçları dikili olduğundan tarım arazisi değeri taşıdığından \"Toprak Koruma Kurulu\"na izin başvurusu yapıldı.
Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer başkanlığında İl genelinde 10 adet kurum ve kuruluş temsilcisi tarafından oluşturulan Toprak Koruma Kurulu, ilk toplantısında başvuruyu değerlendirdi. Kurulun oturumunda tarım dışı kullanım taleplerinin değerlendirilmesi ve imar planları üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu. EDUKAN okullarının talebini de değerlendiren Toprak Koruma Kurulu, 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu`na göre arazinin sulu, dikili bahçe ve kıymetli toprak olduğu gerekçesiyle okul iznine onay vermedi.

 

Toprak Koruma Kurulu`nun red kararı vermesine rağmen okul yetkililerinin ağaçları keserek inşaat çalışmalarına başlamaları çevrecileri harekete geçirdi. Tarsus Çevre Koruma Derneği (ÇEKSAM) Başkanı Semra kabasakal, bir eğitim kurumunun yaşam alanlarını yok etmesine anlam veremediklerini belirterek, \"Biz eğitim kurumu açılmasına karşı değiliz ancak verimli araziler üzerine değil, başka yere yapsınlar. Toprak Koruma Kurulu`nun red rararı verdiği arazide ağaç katliamı yapılması konusunda acilen Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca bölge İdare Mahkemesi`ne dava açarak yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için avukatlarımız devreye girdi. Bu konuyla ilgili de çeşitli eylemler yapacağız. Bizler Hukuk kurallarının işlemesini ve red kararına uyulmasını istiyoruz\" dedi. (A.Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir