• DOLAR 32.565
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2445.537
  • ...
Ergenlik kriz dönemi değildir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Ergenlik dönemi ile ilgili ailelere tavsiyelerde bulunan Psikolog Osman Baş, ergenlik döneminin en hızlı büyüme evrelerinden olduğunu, bu dönemde kızların erkeklere oranla daha çabuk olgunlaştığına dikkat çekerek ailelere bu dönemlerde sabırlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

 

Çocuklarınızla iletişim kurun
Boy uzamasının ergenlik döneminin en önemli habercisi olduğunu kaydeden Baş, kızlarda ve erkeklerde bu devrede yaşanan değişimleri de kısaca anlattı. Ergenlik döneminde yaşanan sorunlara da değinen Baş, \"Ergenler kendileri hakkında daha fazla düşünür, daha tartışmacı, idealist ve eleştirici olurlar\" dedi. Gençlerin bu devrede kendileri ile ilgili konularda kontrolü ele geçirmek istediğini vurgulayan Baş, anne babalara,\"Böyle durumlarda çocuklarınızla iletişimde kalın. Bunu yapabilmek için de onlarla yakın olmalısınız\" uyarısında bulundu.

 

Ergenlik dönemindekilerin anne babalarına daha eleştirel bakış açısıyla yaklaştığına dikkat çeken Baş, \"Şikâyetlerin arttığı bu dönemde, kendini keşfeden çocuk bunu göstermek ister\" diye konuştu. Bu dönemde anne babaların ders çalışma ve başarı konusunda çocuklara baskı kurmamaları gerektiğini belirten Baş, böyle yaklaşımların aile içinde çatışma yaşanmasına neden olacağını sözlerine ekledi.

 

Ergenlik dönemi kriz dönemi değildir
Dinleyenlerden gelen soruları da cevaplayan Baş, ergenlik çağında çocuğu olan annelere şu tavsiyelerde bulundu: \"Ergenlik dönemini kriz dönemi olarak görmeyin ve bunu bir alarm niteliğinde değerlendirmeyin. Aksi hâlde iletişimde kopukluklar yaşanabilir. Bu dönemde çocuğu rahatlatmak, sorunlarını dikkate alıp yaşayacakları değişimleri önceden anlatmak çok önemlidir. Aile içinde geçimsizlik ve dengesizlik olan ergenlerde bir baskı hâkim ise masum arkadaş grupları yerini çeteye bırakır. Çocuk bu gibi durumlarda kendini daha güçlü hissetmeye başlar ve kendini bir çeteye dâhil eder\" ifadelerini kullandı. (M.Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir