• DOLAR 32.218
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2452.06
  • ...
Kıbrıs Sorununu Tarihe Gömelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Türkiye-Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı ve ardından bazı anlaşmaların imza törenine katıldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki dostlukta işbirliğinin en güçlü bağının ``dostluk köprüsü`` olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
``Batı Trakya`daki soydaşlarımız, aynı şekilde Türkiye`deki Rum vatandaşlarımız, her iki ülke arasındaki bir dostluk köprüsünün ifadesidir. Bunu da gayet iyi değerlendirmemizin gereğine inanıyorum. İki ülkede de azınlıkların müreffeh ve mutlu bir hayat sürdürebilmeleri, şüphesiz, dostluğumuzu çok daha güçlü hale getirecektir. Bu yöndeki gayretlerimiz sürecektir.``

Görüş ayrılıkları olabilir

Yunanistan ile Türkiye arasında görüş ayrılıkları olabileceğini ancak bunların diyalog kanallarının açılması suretiyle çözüme kavuşturmak istediklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
``Avrupa Birliği süreci içerisinde Yunanistan desteğini her zaman yanımızda gördüğümüz, hissettiğimiz bir ülke konumunda. Bundan sonraki süreçte bu desteğin artarak devam edeceğine de inanıyoruz.
50. yılına giren Kıbrıs meselesinde Yunanistan ve Türkiye garantör ülkeler. İnanıyorum ki garantör ülkeler olarak biz de garantörlüğümüzün gereklerini ortaya koyacağımız iradeyle inşallah gerçekleştireceğiz ve Kıbrıs`taki bu sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz. Biz siyasilere düşen, sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Bu sorunu, inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile ülkemizde de bizler, ortaya koymak suretiyle adımlar atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız.``

Hedef 10 milyar dolar

Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 100`den fazla arttığını belirterek, ``En kısa zamanda ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız dedik. 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim`` dedi.

Tarihi görmezden gelemeyiz

Yunanistan Başbakanı Samaras da gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı nitelikte olduğunu, 25 anlaşmaya imza atıldığını söyledi.

Türkiye ve Yunanistan`ın ortak tarihinde krizlerin, büyük sorunların olduğunu da hatırlatan Samaras, `` Tarihi görmezden gelemeyiz. Ama bundan sonrası barış tarihi olsun`` dedi.

Samaras, şöyle devam etti:
``Bu görüşmelerin daha sık yapılması siyasi irademizdir. Siyasetçiler ile iş adamlarını yakınlaştırmak halkları da yakınlaştırıyor. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz.``

İlişkilerde dönüm noktası

Kriz nedeniyle Avrupa`nın ``solmakta olduğunu`` ama Türkiye-Yunan ilişkilerinin bir ``dönüm noktasına`` girdiğini anlatan Samaras, ``Yunanistan, Türkiye`nin Avrupa Birliği üyelik vizyonuna destek verdi. Erdoğan`ın liderliğindeki Türkiye`de bu vizyon başarılı bir reform sürecinin lokomotifi oldu`` dedi.

Kıbrıs sorununa da değinen Samaras, bu sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı çerçevesinde çözülmesinin bütün bölgenin yararına olacağını ifade etti.
 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir