• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Namaz, Bütün Hamdlerin Toplamıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Server Vakfı’nın düzenlendiği programda, “Gezgin” isimli kitabında mutasavvıf Muhyiddin-i Arabi’nın hayatını anlattığını söyleyen Sadık Yalsızuçanlar, İbn-i Arabi’nin “Fütuhat’ isimli eserindeki “namaz”la ilgili yorumlarını aktardı. İbn-i Arabi’yi okuyarak Müslüman olduğunu söylediği Michel Chodkiewicz’in kaleme aldığı “Sahilsiz Bir Umman” isimli kitaptaki görüşlerden örnekler verdi. Muhyiddin-i Arabî’nin Fütuhat-ı Mekkiyye’nin 69. bâbında gerek Tenezzülât adlı eserinde, ‘münacat’ kavramını kullandığını ve abdestten namazın nihayetine kadar yapılan ibadetin bütün rükünlerinin manevî anlamlarını açıkladığı söyleyen Yalsızuçanlar, “Namaz, kulun Allah’ın yüceliği karşısında eğilmesi ve alçalmasıdır. İnsan Allah’ın azameti karşısında ne kadar çok alçalırsa o kadar çok yücelmektedir. Namaz, yaratılmışların kulluklarını bünyesinde toplar, her var olanın tespih ve zikrini içerir, her şey ve herkes adına insan tarafından gerçekleştirilir” diye konuştu.

“NAMAZ, BÜTÜN PUTLARIN DEVRİLDİĞİ YERDİR”
“Her şey Allah’ı yücelterek anmakta, zikir ve tesbih etmektedir. Namaz, bütün bu hamdlerin toplamıdır” diye konuşan Sadık Yalsızuçanlar şunları söyledi: “Namaz, gayret makamıdır ki, Allah, Gayur ismiyle, kulunun kendisinden başkasıyla ilgilenmesini istemez. Kul ile Allah’ın yüksek huzuru arasındaki her şey puttur. Namaz, bütün putların devrildiği yerdir. Namaz, bir kutsî hadiste buyrulduğu üzere, ‘Kul ile Allah arasında ikiye bölünmüş bir münacattır.’ Musalli kelimesininç 13-14 anlamı var. Bir anlamı da, ‘yarışta ikinci gelen at, şahıs’ demektir. Demek ki insan namazda ikincidir ve birinci daima Cenâb-ı Hak’tır.”


“İLÂHÎ HAKİKATİN ÖZÜ BESMELEDİR”

Allah ile münacata yönelen kişinin, ilk olarak abdest aldığını, bunun bir ön pazırlık bir arınma olduğunu söyleyen Yalsızuçanlar, “Bunu su ile yapar. Su, hem temizdir. Hem temizleyendir. Ardından kıbleye yönelir. Allah yücedir. Yüceltilmesini ister. Hiçbir kul O’nu lâyıkıyla yüceltemez. Allah tüm aşkınlardan aşkındır. Onun için namaz da ‘Allahü Ekber’ diyoruz. İlâhî hakikatin özü Besmeledir. Kulu Allah’a bağlayan nesnedir. Besmele ile dile getirdiğimiz ‘Allah, Rahman ve Rahim” isimleri namazda tecelli eder” diye konuştu.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir