• DOLAR 32.278
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2450.232
  • ...
80 Öncesi de Ziyaret Etmişlerdi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dogruhaber

ABD Ankara Büyükelçiliği Siyasi Bölüm Diplomatı Adam Cardwell, beraberindeki Elçilik Hava Ataşesi Albay Ralph Hanson ve Deniz Ataşesi Yarbay Michael Buckley, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf ZiyaYılmaz’a nezaket ziyaretinde bulundu. ABD’li diplomatlar da “nezaket ziyareti” açıklamasında bulundu. Yusuf Ziya Yımaz ise “Misafirlerimiz, Samsun’u daha yakından tanımak için ileride olabilecek Samsun Limanı ziyaretleriyle ilgili bir durum değerlendirmesi yapmak üzere geldiler.” dedi.


TRABZON ZİYARETİ

Hatırlanacağı üzere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Kültür ve Eğitim Ataşesi Craig Dicker, Trabzon Valisi Nuri Okutan’ı ziyaret etmişlerdi. Valilik makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Vali Okutan, Trabzon’un öne çıkan değerlerini, kültürel birikimlerini sergilemek için ABD Büyükelçiliği ile ortak bir çalışma yaptıklarını belirterek “Sayın Dicker, o amaçla ilimizde bulunmaktadır. Burada bulunduğu süre içerisinde çeşitli kuruluşlar ile de görüşecek ve açılacak sergiyle ilgili planlamamızı yapacağız” demişti. Dicker ise Trabzon’da olmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek “Önümüzdeki yılın ilk yarısında projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullanarak yanıt vermişti.


İDDİALAR VAHİM

Ziyaretlerin BDP’nin Karadeniz turu öncesi yapılmasının anlamlı olduğunu köşesinde dile getiren Abdulkadir Selvi, “Bu ziyaretleri Samsunlulara nasıl değerlendirdi? Şehirde günün konusu Amerikalıların ziyareti… Daha çok da milliyetçi çevreler bu ziyaretle çok ilgililer. Belli ki aralarında 1980 öncesini yaşamış, kanaat önderleri var. Onlar bu ziyareti, Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren süreçteki en kritik halka olan Çorum ve Maraş olayları öncesindeki ABD’li bir diplomatın ziyaretine benzetiyorlar. Alexander Peck’ten söz ediyorum.

CIA Ajanı Peck’in ziyaretinden kısa bir süre sonra Çorum ve Maraş olayları patlak vermiş, büyük bir Alevi kıyımı yaşanmıştı. Ziyarete gittiği şehirlerde Alevi-Sünni dengesine ilişkin sorular soran, esrarengiz görüşmeler yapan Peck’in temaslarından haberi olan İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, olaya el koymuştu. Amerikalılar da Hasan Fehmi Güneş’e el koymuş ve Bakan kısa bir süre sonra Aynur Aydan olayı ile devrilmişti.” ifadelerine yer veriyor. Ziyaretlerin perde arkasında derin bir provokatörlük olabileceğinin altını çizen Selvi, “Samsun bir deneyim yaşadı. Ahmet Türk’ün yumruklanması olayından söz ediyorum. Bu olaydan 5 gün sonra terör örgütü Ladik’te 2 polis memurunu şehit etmişti. Belli ki yaralar taze. Çözüm süreci sırat köprüsünden geçiyor. Çözüm sürecinde ortaya koydukları sağduyulu tutumla takdirleri kazanan BDP’lilerin ‘Karadeniz Habur’u’ tarzında bir olaya meydan vermemek için, geziyi gözden geçirmelerinde yarar olduğuna inanıyorum.” dedi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir