• DOLAR 32.547
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2444.094
  • ...
Sigarayı bırakacakların yardım alması şart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Sigarayı bırakacakların mutlaka psikolojik yardım alması gerektiğini belirterek, nikotin birden bire kesilecek olursa vücudun buna sert tepki vereceğini vurguladı.


\"Önemli olan sigarayı bırakmak değil, tekrar başlamamaktır\"
Sigarayı yardımsız ve aniden kesen tiryakilerde sinirlilik, uyku bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi, iştah artışı, kabızlık, ağız kuruluğu, göğüste baskı hissi gibi şikayetlerle karşılaştıklarını aktaran Esra Sağlam, \"Bu şikâyetlerin de mutlaka tedavi edilmesi gerekir çünkü bu şikâyetlerin varlığı kişiyi sigaraya geri döndürür. Oysaki önemli olan sigarayı bırakmak değil, sigaraya tekrar başlamamaktır\" dedi.


\"Tedavi yöntemiyle sigarayı bırakma, tekrar başlama olasılığını azaltır\"
Kişi sigarayı bırakmaya karar verdiğinde, bu işi yardım almadan yapmaya çalıştığında başarı oranının yüzde 1 olduğunu kaydeden Sağlam, \"Sigara bırakmaya karar veren ve bunu deneyen 100 kişiden ancak 1 tanesi bunu başarır. Yüzde 99`u ise sigaraya tekrar başlar. Tedavi olarak sigara bırakıldığında ise bu oran 50-60 kat artar. Tedavi olmaya karar verildiğinde mutlaka bir hastane poliklinik ya da muayenehane gibi sağlık kuruluşuna yani bir doktora başvurmak gerekir\" ifadelerini kullandı.


\"Sigara bağımlılığı beynin yapısında ve fonksiyonlarında kalıcı değişikliklere yol açar\"
Sigara bağımlılığının beyin yapısında ve fonksiyonlarında kalıcı değişikliklere yol açan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sağlam, sigaranın beyne etkilerini şöyle anlattı:


\"Sigara bağımlılığı beyinde yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olur. Beynimizin fonksiyonel bölümlerinden bir tanesi de zevk alma merkezidir. Bu bölgede dopamin adını verdiğimiz madde artacak olursa kişi zevk alır. Doğal olarak zevk alma merkezinde, dopamin salgılatan davranışlarımız vardır, örneğin yemek yemek müzik dinlemek, spor yapmak, vb. Bir de dopamin salgılatan dışarıdan alınan maddeler vardır, örneğin kokain, amfetamin, nikotin eroin gibi maddelerin hepsi beyindeki zevk alma merkezinden dopamin salgılatarak keyif almamıza neden olurlar. İnsan beyni zevk aldığı şeyi tekrar tekrar yapmak ister, bu tekrarlar sırasında da aldığı zevk nedeni ile o maddeye psikolojik olarak bağımlı hale gelir. Psikolojik olarak bağımlı hale geldiği maddeden kişiyi ayıracak olursanız depresyona benzer şu davranışlar ortaya çıkar:


Çökkün duygu durum ve hiçbir şeyden zevk alamama
İlgi ve istek azalması
Yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik
Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık
Uyku bozukluğu
İştah bozukluğu
Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da ajitasyon
Kolay kızma
Tahammülsüzlük
Gibi.

Çünkü beynin elinden çok sevdiği oyuncağı alınmıştır, ona karşı özlem duyar.

Kişi nikotin aldığı sürece, aldığı bu fazla nikotinden kendini korumak isteyen vücut, nikotini algılayan hücrelerdeki nikotin algaçlarının sayısını azaltır. Çünkü ortamdaki fazla miktarda bulunan nikotine karşı kendisini korumaya çalışmaktadır. Nikotin ile vücuttaki hücreler arasında yeni bir düzen kurulmuştur, bu yeni düzenin oluşması ile kişide fiziksel bağımlılık meydana getirir.\" (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir