• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bilgisayarınızı Hackerlardan Korumanın Yolları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüzde siber güvenlik oldukça önemli bir yere sahiptir. Hayatımızın önemli bir bölümünü çevrimiçi ve mobil cihazlarda yaşıyoruz. İster dizüstü bilgisayar ister akıllı telefon ister masaüstü bilgisayarınız olsun, kötü amaçlı insanların sahip olmak isteyebileceği bilgilere sahipsiniz. Bilgisayarınızı, bilgisayar korsanlarından ve dijital dünyanın diğer tüm tehlikelerinden nasıl koruyacağınızı bilmiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

İyi haber şu ki, güvenliğinizi önemli ölçüde arttıracak bazı temel ipuçlarını ve püf noktalarını öğrenmek zor değil.

Güçlü Parolalar ve Parola Yöneticisi Kullanın

Şifreler, saldırılara karşı en iyi savunma yöntemlerinden biridir. Çoğu site minimum şifre karmaşıklığına sahiptir. Örneğin, bir şifrenin belirli bir uzunlukta olması ve belirli bir karakter türü karışımı içermesi gerektiğini belirtecektir. Ancak, basit saldırı yöntemleriyle ortaya çıkabilecek şifreler size her zaman zarar verecektir.

Bilgisayarınızı bilgisayar korsanlarından korumak için yapabileceğiniz en iyi şey güvenilir bir şifre yöneticisi kullanmaktır. Bu yönetici yazılımlar tüm şifrelerinizi güvenlik bir şekilde takip eder ve kaba kuvvet veya başka bir şifre kırma yöntemi kullanarak tahmin edilmesi neredeyse imkansız olan rastgele güçlü şifreler oluşturur.

Güvenlik Duvarı Kullanın

Günümüzde piyasaya sürülen hemen hemen her işletim sisteminin kendine ait yerleşik güvenlik duvarları bulunuyor. Güvenlik duvarları, iş ağınıza yetkisiz erişimi önler ve izinsiz giriş girişimleri konusunda sizi uyarır.

Yeni bir bilgisayarla yapılacak ilk şey, çevrimiçi olmadan önce güvenlik duvarının etkinleştirildiğinden emin olmaktır. Bununla birlikte, bazı güvenlik şirketlerinin kendilerine ait güvenlik duvarlarını satın alabilir ve cihazınıza kurabilirsiniz.

Virüsten Koruma Yazılımı Kullanın

Bilgisayar virüsleri, keylogger’lar ve Truva atları her yerde. Bitdefender, Avast ve daha birçok virüsten koruma programları, bilgisayarınızı yetkisiz kodlara veya işletim sisteminizi tehdit eden yazılımlara karşı korumalı hale getirir.

Antivirüs yazılımı, verilerinizin güvenlik olduğundan emin olmak için gerçek zamanlı tehditleri tespit ederek sisteminize korumada önemli bir rol oynar. Bazı gelişmiş antivirüs programları, cihazınızı her gün oluşan yeni virüslerden koruyan otomatik güncellemeler yayınlar.

İşletim Sisteminizi, Uygulamalarınızı ve Tarayıcınızı Güncel Tutun

Cihazınızda kullandığınız işletim sistemi için yeni bir güncelleme yayınlanırsa yüklemenizi tavsiye ederiz. Çoğu güncelleme, bilgisayar korsanlarının verilerinize erişmesini ve verilerinizi kullanmasını önleyen güvenlik düzeltmelerini içerir.

Aynı konu en çok kullandığınız uygulamalar için de geçerlidir. Günümüzün web tarayıcıları, özellikle gizlilik ve güvenlik konularında giderek daha karmaşık hale gelmektedir. Tüm yeni güncellemeleri yüklemeye ek olarak tarayıcı güvenlik ayarlarınızı da gözden geçirdiğinizden emin olun.

VPN Kullanın

Cihazınızda herhangi bir VPN yazılımı kullanmak, internet ortamında zaman geçirirken IP adresinizi gizleyerek saldırılara karşı gelmenizi sağlar. Piyasada birçok VPN bulunmaktadır, ancak aralarında güvenlik konusunda gerçekten başarılı işlere imza atanlardan bir tanesi NordVPN’dir. Bünyesinde barındırdığı güvenlik özellikleri, oldukça önemli avantajlar sağlar.

Spam’leri Yok Sayın

Bilinmeyen taraflardan gelen e-posta mesajlarına dikkat edin ve o mesajların içerisinde bulunan bağlantıları veya açık ekleri asla açmayın. Spam saldırganları, son yıllarda bu yöntemi oldukça fazla kullanmaya başladı. Ancak, arkadaşlarınızı, ailenizi ve bankanız gibi güvenilir işletmeleri taklit eden kimlik avı e-postaları çoğaldı. Bu nedenle, e-posta adresinize gelen mesajları iyi kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Bilgisayarınızı Yedekleyin

Bilgilerinizi yedeklemek, saldırıların ve bilgisayar korsanlarının sisteminizi ele geçirmesi durumunda kritik bir öneme sahiptir.

Mac (Time Machine) ve Windows’da (Dosya Geçmişi) yerleşik yedekleme yardımcı programları konusunda iyi seçimlerdir. Ünlü şirketlerin harici sabit disklerini satın alarak, daha kaliteli yedeklemeler yapabilirsiniz.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kullanın

Parolalar bilgisayar korsanlarına karşı ilk savunma hattıdır, ancak ikinci bir katman korumayı artırır. Facebook, Google, Apple ve Microsoft gibi büyük şirketler, giriş yaparken şifrenize ek olarak sayısal bir kod yazmanızı gerektiren iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmenize izin verir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir