• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hosting Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Web hosting, bireylerin veya şirketlerin web sitelerini internet üzerinden erişilebilir hale getirmelerini sağlayan bir hizmettir. Bir web hosting sağlayıcısı, web sitenizin dosyalarını bir sunucuda depolar ve başkalarının çevrimiçi olarak erişebilmesi için kullanılabilir hale getirir. Bu sayede kullanıcılar web sitenizi çevrimiçi olarak kolayca arayabilir, görüntüleyebilir ve göz atabilir.

Web Hosting Nasıl Çalışır?

Web hosting, bir web sitesinin internette var olması ve erişilebilir olması için gereken sunucu alanını sağlar. Hosting olmadan, web siteniz başkalarının görüntülemesi için çevrimiçi olarak mevcut olmaz. Sunucu alanı sağlamanın yanı sıra, web hosting sağlayıcıları genellikle teknik destek, yedekleme ve güvenlik önlemleri ve web sitenizin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olacak diğer özellikleri de sunar.

Hosting Türleri Nelerdir?

Aşağıdaki listede ihtiyaçlarınızı belirlemenize yardımcı olması için hosting türlerini detaylı olarak açıkladık.

  1. Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting, hosting hizmetini kiralayan birden fazla şirket arasında paylaşılır, yani bir sunucunun kaynaklarının birden fazla müşteri arasında bölünür. Bu yüzden paylaşımlı hosting, fazla trafiği olmayan veya yeni bir web sitesi kuranlar için önerilir. Bu tür hostingin ana avantajı, uygun fiyattır.

Shared Hosting Kullanmanın Avantajları

Kaynaklarınızı paylaştığınız için bu tür hosting en ekonomik olanıdır. Sunucunun sahibi olmadığınız için web sitenizle ilgili sorunlar olduğunda genellikle size yardımcı olabilecek bir web hosting şirketi vardır.

Paylaşımlı hosting’in bir diğer avantajı da basitliktir. Sunucuyu kendiniz yönetmeniz beklenmez ve sitenizi hızlı bir şekilde çalışır hale getirmek için genellikle birçok araç mevcuttur. Web sunucusunu çalıştırmak ve bakımını yapmak için özel bir kişiye ihtiyacınız olmayacaktır.

Başarılı bir web sitesi çalıştırmak için çok fazla kaynağa ihtiyaç duymadığını düşünen küçük işletmeler için paylaşımlı hosting en iyi seçenek olabilir. Bu, biraz maliyet tasarrufu yapmanızı ve yine de siteniz için gereken yeterli varlığa sahip olmanızı sağlar.

Shared Hosting Kullanmanın Dezavantajları

Paylaşımlı hosting ekonomik bir çözüm sunsa da bazı dezavantajları da yok değildir. Paylaşımlı hosting, paylaşılan bir kaynak havuzuna dayandığından, bir site sunucudaki diğer siteleri etkileyebilir. Bu, yavaş performanstan kaynak tükenmesi nedeniyle sunucu çökmelerinden etkilenmeye kadar değişebilir.

Paylaşımlı hostingin basitliği, daha özelleştirme sunan bir hosting’e ihtiyaç duyanlar için en iyisi olmayabilir. Örneğin, web siteniz özel bir yazılımın yüklenmesini gerektiriyorsa, hosting sağlayıcınız buna uyamayabilir.

Özel bir yazılım, sitenizin çalışması için gerekli olan eski bir PHP sürümünü içerebilir. Bu durumda, PHP'nin eski sürümleri artık desteklenmediğinden, hosting sağlayıcınız talebinizi reddedebilir ve PHP'nin o sürümüne ihtiyaç duyan kodu çalıştıramazsınız.

  1. VPS Hosting(Virtual Private Server)

VPS veya sanal özel sunucu, web hosting sektöründe hızla büyüyen bir teknolojidir. Bir VPS, sunucuların sanallaştırılması olarak adlandırılan bir işlem olan, içinde birden fazla sanal sunucu oluşturmak için fiziksel bir sunucuyu bölümlere ayıran / bölen bir yazılım tarafından oluşturulur.

Avantajlar

  • Paylaşımlı hosting’e göre daha iyi performans ve güvenlik sağlar.
  • Ekipman satın alma ve bakım maliyetinde azalma sağlar.

Dezavantaj

  • Müşteri, VPS'nin tüm kurulum, bakım ve güvenliğinden sorumludur. Müşterinin bu konuda deneyimi yoksa, tedarikçi tarafından yönetim sağlanabilir. Bu da maliyetleri yükseltir.
  1. Dedicated Hosting

Bu hosting türünde, sunucuyu diğer müşterilerle paylaşamazsınız, donanım sadece sözleşmeyi yapan müşterinin ihtiyaçlarına tahsis edilir.

Müşteri kaynakları paylaşmak zorunda değildir ve bu da üstün bir kontrol, esneklik ve performans düzeyi sağlar. Kendi işletim sisteminizi seçebilir, uygulamaları kendiniz yükleyebilir ve ortamınız için en iyi güvenlik mekanizmalarını kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte, bu, bir sunucuyu yönetmek ve bakımını yapmak için belirli bir yeteneğe sahip olmanızı gerektirir. Paylaşımlı hostingin aksine dedicated hosting deneyimsiz kullanıcılar için önerilmez.

Avantajlar

  • Diğer siteler tarafından zarar görme riskiniz sıfırdır.
  • Barındırma ortamı üzerinde tam özerklik sağlar.

Dezavantaj

  • Küçük bir işletme için yüksek maliyetlidir.
  • Bir sunucuyu yönetmek ve bakımını yapmak için teknik bilgi gerekir.
  1. Reseller Hosting

Reseller hosting planları kesinlikle herkes için değildir. Reseller hosting, bu alanda zaten müşterileri olan ajanslar, web tasarımcıları ve web geliştiricileri için uygundur. Bu tür hizmetler sunan kişilerden biriyseniz, bu sizin için en iyi web hosting türüdür.

Avantajlar

  • Bayi hosting planları oldukça ucuz ve uygun fiyatlıdır. Üstelik artık web hosting için gereken teknolojiyi, altyapıyı ve ekipmanı satın almak zorunda da kalmazsınız.
  • Bayi hosting ile kendi markanızı ve kimliğinizi oluşturabilirsiniz. Temel olarak, müşteriler başka bir web hosting şirketinden onlar yerine hosting satın aldığınızı bilmezler.
  • Ek özellikler sunarak bayi hosting'den ek kar elde etmek mümkündür.

Dezavantajlar

  • Bir bayi olarak, satın alma yaptığınız web hosting sağlayıcısına bağımlı olursunuz. İşletmenizin başarısı, orijinal web hosting şirketinin kalitesine bağlı olur.
  • Bayi hosting yalnızca sınırlı erişim sunar, bu nedenle her zaman web hosting hizmeti sağlayıcınıza güvenmeniz gerekir.

Doğru Hosting Sağlayıcı Nasıl Seçilir?

Bir web hosting sağlayıcısı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  1. Çalışma Süresi ve Güvenilirlik

Web sitenizin ziyaretçileriniz tarafından her zaman kullanılabilir olmasını sağlamak için yüksek çalışma süresi ve güvenilirlik garantilerine sahip bir sağlayıcı arayın.

  1. Hız ve Performans

Hız da bir web hosting sağlayıcısı seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Hızlı bir web sitesi yalnızca ziyaretçilerinizin kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda arama motoru sıralamalarınızı da iyileştirebilir. Google ve diğer arama motorları hızlı yüklenen web sitelerine öncelik verir, bu nedenle optimize edilmiş altyapıya ve hızlı sunuculara sahip bir web hosting sağlayıcısı seçmek size rekabet avantajı sağlayabilir.

  1. Güvenlik

Güvenlik, dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktördür. Siber tehditler artarken, güvenlik duvarları, SSL sertifikaları ve kötü amaçlı yazılım taraması gibi güçlü güvenlik önlemlerine sahip bir web hosting sağlayıcısı seçmek önemlidir. Bu, web sitenizi bilgisayar korsanlarından, kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer kötü niyetli saldırılardan koruyabilir.

  1. Ölçeklenebilirlik ve Esneklik

Ölçeklenebilirlik ve esneklik de önemli hususlardır. Web siteniz büyüdükçe ve trafiğiniz arttıkça, ihtiyaçlarınızı karşılamak için hosting planınızı yükseltmeniz gerekebilir. İyi bir web hosting sağlayıcı, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun farklı plan ve seçenekler sunmalı ve gerektiğinde kolayca yükseltme veya düşürme yapmanıza izin vermelidir.

  1. Müşteri Desteği

Bir web hosting sağlayıcı seçerken müşteri desteği çok önemlidir. Web siteniz veya hosting hizmetinizle ilgili herhangi bir sorun veya soruyla karşılaştığınızı varsayalım. Bu durumda, hızlı ve kolay bir şekilde yardım alabileceğinizi bilmek istersiniz. Bu noktada herhangi bir sorunuzda size yardımcı olmak için duyarlı ve bilgili müşteri desteğine sahip bir sağlayıcı arayın.

  1. Yedekleme

Herhangi bir felaket meydana gelirse, web sitenizin düzenli olarak yedeklenmesi, veri kaybetmeden işleri hızlı bir şekilde yeniden başlatabilmenizi sağlamanın en iyi yoludur. Bu yedeklemelerin düzenli olarak yapılması önemlidir ve bir şeylerin ters gitmesi ihtimaline karşı yazılım güncellemesinden önce de yapılmalıdır.

Her yedekleme temalarınızı, eklentilerinizi, kodunuzu, yazılı içeriğinizi ve fotoğraflarınızı içermelidir. Bu noktada seçeceğiniz hosting şirketi düzenli yedeklemeler yapmalı, bunları güvenli bir şekilde saklamalı ve acil durumlarda hızlı bir şekilde verilerinizi geri getirebilmelidir.

  1. Hosting Kontrol Paneli

Bir hosting kontrol paneli, web sunucularınızın durumunu takip etmenizi ve gerektiğinde ayarları değiştirmenizi sağlar. Tüm şirketler özel bir hosting kontrol paneli sunmaz ve sezgisel ve kullanımı kolay bir arayüz sağlayan bir tane bulmak, web hosting’e yeni başlayanlara avantaj sağlayabilir.

Bir hosting kontrol panelinin bazı özellikleri aşağıdakileri yapmanızı sağlar:

  • Hosting sunucusuna erişimi olan e-posta adresleri oluşturma ve yönetme
  • Uygulama ve eklentileri yükleme
  • Alan adlarını yönetme ve satın alma
  • Kök erişimini yönetme
  • Web sunucunuza dosya ekleme veya kaldırma
  1. İstikrarlı ve Güvenilir Hizmet

Güvenilirlik, bir web hosting şirketi seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeylerden biridir. Sık sık kesintiye uğrayan bir sunucu, sitenize erişemeyecekleri için müşterilerin hayal kırıklığına uğramasına veya kaybedilmesine neden olabilir. Bu, özellikle işletmeniz satış, rezervasyon veya hizmet yönetimi için web sitesine güveniyorsa kritik önem taşır.

Bir web hosting şirketi, sunucuları düşük kaliteli veya bakımsızsa sık sık kesinti yaşar. Bu nedenle, yüksek güvenilirlik puanları, belirli bir hosting şirketinden bekleyebileceğiniz hizmet kalitesinin iyi bir göstergesi olabilir. Hatta bazı şirketler, ortalama güvenilirlikleri belirli bir eşiğin altına düşerse para iade teklifleri ile çalışma süresi garantisi sunacak kadar ileri gidecektir.

  1. Özellikler

Web hosting hizmetleri genellikle aynı amaca hizmet etse de, tüm web siteleri aynı gereksinimlere sahip değildir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğru özelliklere sahip bir hosting şirketi aramanız gerekir.

Dikkat etmeniz gereken web hosting özelliklerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Ortalama çalışma süresi
  • Web sitesi hızı
  • Siber güvenlik korumaları
  • Web sitesi yedekleri
  • Uygulama ve eklentiler
  • Geçiş kolaylığı
  • Müşteri desteği
  • Alan adı kaydı
  • Hosting kontrol paneli
  1. Veri aktarımı ve bant genişliği

Bir sunucunun bant genişliği ve veri aktarım kapasitesi de dikkate alınması gereken kritik faktörlerdir. Beklediğiniz aylık hacme ve web sitenizin ne kadar veri yoğun olduğuna bağlı olarak, genişletilmiş bant genişliği seçenekleri içeren web hosting paketleri aramanız gerekebilir. Yüksek bant genişliğine sahip bir sunucuya sahip olmak, kullanıcılarınızın aşırı trafik nedeniyle gecikmeler olmadan web sitenize güvenilir bir şekilde erişebilmelerini ve gezinebilmelerini sağlar.

Birçok hosting platformu, kullanıcıların sitenizi ziyaret ettiklerinde indirmeleri gereken veri miktarını azaltmak için sitenizi optimize etmeye yardımcı olabilecek eklentiler de sunar.

  1. Müşteri memnuniyeti

Müşteri yorumları, bir web hosting şirketi tarafından sunulan hizmet kalitesinin harika bir göstergesidir. Bir sunucu kurmak nispeten kolay olduğundan, meşru web hosting şirketleri gibi görünmeye çalışabilecek amatörlere dikkat etmeniz gerekir. Hosting paketlerine bakmadan önce her zaman çevrimiçi olarak web hosting şirketi incelemelerine bakın.

Hosting Fiyatları

Hosting fiyatları, birçok faktöre, ihtiyaçlarınıza ve çeşitli hosting sağlayıcıları tarafından sunulan farklı planlara göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, hosting fiyatları aşağıdaki faktörlere göre bağlıdır:

  • Hizmet Seviyesi ve Özellikler: Paylaşımlı hosting hizmetleri genellikle daha uygun fiyatlıdır, ancak daha yüksek trafik ve performans gereksinimleri olan siteler için VPS veya özel sunucu gibi daha yüksek seviyeli hosting hizmetleri daha pahalı olabilir.
  • Disk Alanı ve Bant Genişliği: Daha fazla disk alanı ve bant genişliği sağlayan hosting planları genellikle daha yüksek fiyatlarla birlikte gelir.
  • Veri Tabanı ve Uygulama Desteği: Belirli uygulamaları veya veri tabanı türlerini destekleyen hosting planları genellikle daha pahalıdır.
  • SSL Sertifikası ve Diğer Ekstra Özellikler: Bazı hosting sağlayıcılar planlarına, SSL sertifikaları, yedekleme hizmetleri, ücretsiz domain ve diğer ekstralar gibi ek özelliklerle birlikte gelebilir, bu da satın almak istediğiniz hosting planının fiyatını etkileyebilir.
  • Teknik Destek: Herhangi bir probleminiz olduğunda her an ulaşabileceğiniz ve 7/24 teknik destek sunan hosting sağlayıcıları genellikle daha pahalı olabilir.
  • Hosting Sağlayıcı: Farklı hosting sağlayıcıları farklı fiyatlandırma politikaları ve planlar sunar. Piyasadaki rekabet ve kalite fiyatları etkileyebilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir