• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Çiftçilere kayısıda şeftali güvesine karşı ilaçlama uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özellikle bir yıl önceden kayısı şeftali güvesinin yoğun olarak görüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerektiğine vurgu yapan Macit, bu dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticilerin meyvelerini kurtlanmaya karşı koruyacaklarını söyledi.

Üreticilerin bu dönemde bahçelerini takip etmesinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Macit, “Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan şeftali güvesi zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere şeftali güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne bir buçuk 2 metre yüksekliğindeki uygun dala asılır. Bu tuzaklarda haftalık sayımlar yapılır. Yoğunluk bakımında tuzakta görülen kelebek sayısı bir haftada 20’ye ulaşırsa bu bahçelerin bulaşık olduğu anlaşılır. Bu dönemde fenolojik olarak kayısı çekirdeğinin siyahlaşmış, renk değişiminin ve hafif tatlanmanın olması gerekir. 2020 yılı İlkbahar aylarında iklimin sık sık değişiklik göstermesi nedeniyle bu yıl üreticilerimizin daha duyarlı olması ve bahçelerini iyi takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Şeftali güvesine karşı Bakanlığın ruhsat verdiği malathion 650 g/l terkipli ve coragen 20 sc ticari isimli ilaçların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Macit, “İlacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanabilir. Fakat bu dönemde kayısı bahçelerinde erik koşnili mücadelesi için yine Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinden biri ile ilaçlama yapılmış ise ayrıca ilaçlamaya gerek yoktur. Özellikle bir yıl önceden bu zararlının yoğun olarak görüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticilerimiz meyvelerini kurtlanmaya karşı korumuş olurlar.” diye konuştu.(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir