• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...
Kitap Okuyarak Çocuklara Örnek Olmalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Eğitimci Yazar Sait Çamlıca, Esenler Aile Yaşam ve Danışma Merkezi`nde (ESAYDAM) "Geleceğimiz Çocuklar" konulu bir seminer verdi.


Çocukların kendi dönemindeki her şeyden etkilendiğini ve bu durumun da normal olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Çamlıca, anne babalara çocuklarını "Zamane çocukları" diyerek ötekileştirmemelerini tavsiye etti.


Çocuklar Ders Çalışmayı Neden Sevmez?
Öğrencilerin ders çalışmayı neden sevmediğine değinen Çamlıca, "Öğrenci ders çalışmayı sevmez, çünkü ders çalışmak çok da zevkli bir şey değildir. Özellikle teknoloji çağında derse yönelmek daha zordur. Ders çalışmak sıkıcı da olsa gereklidir ancak, bunu çocuğa doğru anlatmak çok önemlidir" dedi.


Çocukların ders çalışmaları ve hayatının diğer alanlarında kendini geliştirebilmeleri için davranış kalıplarını ve öğrenme sürecinin son derece önemli olduğunu kaydeden Çamlıca, "Çocuğu sevgisiz bırakmak ne kadar yanlışsa, aşırı ilgi de zararlıdır. Çocuk yemek yemeyi, su içmeyi bile anne babasından öğrenir. Dolayısıyla bu süreç, anne babanın elindedir" diye konuştu.


"Hayatı boyunca anne-babasının elinde kitap görmemiş bir çocuk, ders çalışmayı neden sevsin?" diye soran Çamlıca, anne babaların çocuklarını okutmak için büyük fedakârlıkta bulunduğunu ama bunun yeterli olmayacağını belirterek, doğru zamanda doğru üslubu kullanarak ve örnek olarak çocuklara dersi sevdirmek gerektiğini söyledi.


Anne-Babalar Çocuklarına Örnek Olmak Zorunda
Değişen zamanın insan üzerindeki yansımasını doğru okuması gerektiğini söyleyen Çamlıca, günümüzde çocuk ve genç olmanın daha zor olduğunu, çünkü bugün çocuklar için binlerce tuzak olduğunu ifade etti. Bir çocuğun ilkokulunun evi, ilk öğretmeninin ise annesi olduğunu hatırlatan Çamlıca, çocukların internete bu kadar bağımlı olmasının, anne babaların suçu olduğunu belirterek, "Çocuklar evde anne babalarının sadece televizyon izlediklerini görüyor. Muhabbeti küçümsemeyin, biz zaten orada kaybettik" şeklinde konuştu.

Çamlıca anne-babalara, "Okumayı yalnızca diploma almak sanıyoruz. Kendimiz de günde en az 30-40 sayfa kitap okuyarak çocuklara örnek olmalıyız" tavsiyesinde bulundu.


Evde Kitap Saati Olsun
Evde eğitim saati uygulaması yapmanın çocuklar için faydalı olacağını belirten Çamlıca, anne-babalara, "Her gün en az 20 dakika kitap okuyun. Çocuklar elinizde kalem, kitap görsün. Medyada ve evde gördükleri çocuğun davranışını etkiler, merhamet tohumu ekemediğiniz çocukta şiddet tohumu gelişir" dedi.


Çocuk Oyunla Eğitilir
"Çocuk oyunla eğitilir, oyun da muhabbet getirir" diyen Çamlıca, "Çocuklara bazı şeylerin hikâyelerle örneklendirilerek anlatılmasının anlatılan şeylerin kalıcı olmasını sağlar. Kur`an`da bile birçok olay hikâye ve kıssa şeklinde anlatılmıştır. Konuşmasının sonunda, "Biz gayret edersek, onları eğitir ve gelişimlerine katkıda bulunursak, çocuklarımız da daha güzel işler yaparlar" diyen Çamlıca, dinleyenlerden gelen soruları da cevaplamasının ardından semineri sonlandırdı.
(Abdusselam Güneş - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir