• DOLAR 32.171
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2446.63
  • ...
Dünyaya Dağılmış Filistinlilerin Nüfusu Ne Kadar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber-Dış Haberler Servisi-Riyad Makaev
 
Özellikle kaygı verici bir durum iç savaş yaşayan Suriye`deki Filistinlilerin durumudur. Birleşmiş Milletlerin Filistinlere İnsani Yardım eden teşkilatı tarafından verilen son bilgilere göre, Suriye`de yaşanan iç savaşı nedeniyle son birkaç günde Şam`daki Yarmuk Mülteci kampını yaklaşık 100 bin filistinli terk etmek zorunda kaldı.

Filistinler En Sorunlu Konu
Filistinli mültecilerin ve onların torunlarının kaderi - Filistin-İsrail arasındaki müzakerelerinin en ciddi sorunlardan biri dir, Filistin tarafı İsrail`den mültecilerin topraklarına geri dönüş hakkını tanımayı taleb ediyor.

İsraillerin Orta Doğu`da siyonist bir devlet kurulmakla beraber başlanan Filistinlilerin sorunu hala çözülmüş değil. İsraillerin devlet kurmasıyla başlanan savaşlar ve katliamlar yüzünden Filistin`i 760 bin kişi Filistin`i terk etmek zorunda bırakıldı.
1967 yılında altı gün süren savaşı sırasında Filistinden kaçanların sayısı 100 bini geçmektedir. İsrail bu saldırı sırasında Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze ele geçirdi.

Filistin İstatistik Merkezin bu yıl verdiği verilere göre, Filistin`de yağayan Filistinlilerin sayısı 4 milyon 290 bin kişi. Ayrıca İsrail nüfüsün % 20`sini oluşturan ve İsrail vatandaşı olan 1 milyon 400 bin Filistinli İsrail`de yaşamaktadır.
Dünyaya dağılmış olan Filistinlilerin büyük topluluklar 100 binlerce Amerika Birleşik Devletleri ve Latin Amerika`da bulunmaktadır.

UNRWA`nın açıklanan son rapora göre, Orta Doğu`da yaşayan Filistinli mültecilerin sayısı 5 milyon kişi geçmektedir. Ayrıca, dünyada Arab ülkelerinden Ürdün, Filistinlilere vatandaşlık veren tek Arab ülkesi dir.

Lübnan`daki Filistinli mülteciler kamplarında zor şartlarda yaşarken ve istihdam ile ilgili sorunlar yaşarken, Suriye`de çatışmalar başlamadan önce, ülkede yaşayan Filistinli mültecilerin durumu, göreceli olarak daha iyidi.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir