• DOLAR 32.254
  • EURO 34.692
  • ALTIN 2395.798
  • ...
Türkiye-Libya anlaştı; BAE’DEN KATLİAM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile İstanbul'daki Dolmabahçe Ofisi'nde bir araya gelmişti. Görüşmede, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı. Türkiye ile Libya arasında imzalanan bu anlaşma bir çok ülkeyi telaşlandırdı. Nitekim KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy, muhtıraya ilişkin, “Doğu Akdeniz’deki Rumların ve uluslararası güçlerin oyunu bu adım ile bozuldu. Kıbrıs Rum yönetimi, israil, Yunanistan ve Mısır’ın bölgede kurmaya çalıştığı enerji birlikteliği bu adım ile bertaraf olma yoluna girmiştir.” ifadelerini kullanarak bu ülkelerin tepki gösterme nedenlerini ortaya koymuştu.

YUNANİSTAN NATO’DAN YARDIM İSTEYECEK

Muhtıraya yönelik sert tepki gösteren Yunanistan Libya’nın Atina büyükelçisini sınırdığı etmekle tehdit etmişti. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de, Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmaya karşı NATO’dan destek isteyeceğini açıklamış, “Üyelerinden birinin açık bir şekilde uluslararası hukuku çiğnediğinde ve başka bir üyeye zarar vermeyi amaçladığında, İttifak kayıtsız kalamaz.” ifadelerini kullanmıştı.

 BAE’DEN KATLİAM: 9'U ÇOCUK, 11 ÖLÜ

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'in destekçisi BAE'nin ülkenin güneyindeki Murzuk kentine düzenlediği saldırıda 9 çocuk ve 2 kadın olmak üzere, 11 kişi hayatını kaybetti. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Burkan el-Gadab operasyonunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Hafter destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Murzuk kentine bağlı Ummul Ernab bölgesindeki sivil yerleşim alanına, cuma gecesi hava saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu hayatını kaybeden 9 çocuk ve 1'i hamile iki kadın cenazeleri hastaneye getirildi.

BAE KATLİAMLARI İNKAR EDİYOR

UMH, geçen ay başkent Trablus yakınlarında bir bisküvi fabrikasının BAE tarafından bombalanması sonucu 2 Libyalı ve 5 yabancı işçinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını açıklamıştı. UMH tarafından birçok kez darbeci Hafter güçlerini desteklemekle suçlanan BAE, hakkındaki iddiaları inkar etmeye devam ediyor.

HAFTER’İN DESTEKÇİLERİNDEN SALDIRI: 5 ÇOCUK ÖLDÜ

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter destekçilerine ait savaş uçaklarının, başkent Trablus'a düzenlediği hava saldırısında 5 çocuk hayatını kaybetti. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Trablus'un 30 kilometre güneybatısındaki Es-Suvani bölgesine düzenlenen saldırıda 5 çocuğun öldüğü, 10 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Böylelikle son 2 günde 14 çocuk ve 2 kadın hayatını kaybetmiş oldu. UMH'ye bağlı İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırı kınanarak, bunun savaş suçu olduğu ifade edildi. Açıklamada, uluslararası topluma, sivilleri korkutmayı amaçlayan bu tür suç unsuru taşıyan eylemlere karşı sorumluluğu üstlenme çağrısı yapıldı.

8 AYLIK BİLANÇO: BİNDEN FAZLA ÖLÜ, 5 BİNİ AŞKIN YARALI

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri darbeci Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip UMH birlikleri de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Libya'da nisandan bu yana devam eden çatışmalarda binden fazla kişi hayatını kaybetti, 5 bini aşkın kişi yaralandı.

HAFTER'İN SÖZDE BAKANINDAN 'İSRAİL' MESAJI

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'in sözde Dışişleri Bakanı Abdülhadi el-Huveyc, işgal rejimi ile diplomatik ilişkiler kurmak istediklerini belirtti. Huveyc, Fransa ziyareti sırasında işgal rejiminin Maariv gazetesine verdiği mülakatta, Tel Aviv ile ilişkiler ve Filistin meselesine yönelik açıklamalarda bulundu. Terör şebekesi ile doğal diplomatik ilişkiler kurmayı "temenni ettiklerini" ve normalleşmenin Filistin meselesinin çözümüne bağlı olduğunu belirten Huveyc, "Biz bölgesel barışı destekliyoruz ve teröre karşıyız. Aynı zamanda Libya'da da teröre karşı mücadele veriyoruz." ifadelerini kullandı.

“HAFTER-MOSSAD İLE İRTİBAT HALİNDE”

Aynı gazetenin istihbarat analisti Yossi Melman, Twitter hesabından birkaç ay önce yaptığı "Libyalı General Halife Hafter, israil istihbarat servisi MOSSAD ile irtibat halinde" şeklindeki paylaşımı tartışmalara yol açmıştı. Melman'ın açıklamasını kendi Twitter hesabından duyuran Filistinli yazar Salih Al Nami de, Hafter'in MOSSAD'ın yanı sıra Fransa, Mısır ve BAE ile de bağlantısı olduğunu açıklamıştı. Libya'da meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne savaş açan darbeci Hafter’in BAE, Mısır ve işgal rejimi ile başta Fransa olmak üzere bazı Batılı devletler tarafından desteklendiğini belirten uzmanlar, bu güçlerin Libya'da barış ve istikrardan ziyade kendi çıkarlarına hizmet edecek bir yönetim istediklerini vurguluyor.

RUSLAR DA, HAFTER’İ DESTEKLİYOR

UMH Libya Ordusu Sözcüsü Albay Muhammed Kanunu, Özel Rus Güvenlik Şirketi Wagner’in sekiz paralı askerinin Burkan el-Gadab operasyonları sırasında etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. Bu iddialara ek olarak ekim başında Bayda Merkez Bankası’na Rusya’da basılan 2 milyar Libya Dinarının teslim edildiği öne sürülüyor. Geçen sene 10 milyar Libya Dinarının Rusya’da basıldığı ve Bayda Merkez Bankası’na teslim edildiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca UMH de Hafter güçlerinin kaçarak çekildiği üslerden Rus askerlerin geride bıraktığı çok sayıda belgeyi yayımladı. ABD basını da UMH güçlerinin Rus askerlerinin aralarında Rusça konuştukları telsiz konuşmalarına denk geldiğini yazdı.

Libya'da şu ana kadar farklı bölgelerde varlık gösteren Wagner Grup'a mensup paralı askerler zaman zaman savaştaki dengeyi Hafter güçleri lehine çevirdi. UMH'ye bağlı birliklerin önde gelen komutanlarından Usame Cuveyli, birkaç gün önce ABD basınına verdiği demeçte, "Anlaşılan Ruslar bu çatışmalara ağırlığını koydu. Rusların savaşa dahil olması savaş sahasını değiştirdi. Onların araya girmesi işleri daha da karmaşık hale getiriyor." ifadelerini kullandı. Moskova, Hafter’e bağlı güçlerin Trablus’ta içine saplandığı çıkmazı kırmasına yardım ediyor. Rusya’nın da buna mukabil Libya’da elde edeceği büyük çıkarlar var.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir