• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Kulat: Çocukları dağda olan annelere bir umut ışığının yakılması gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, PKK’nin dağa kaçırdığı çocuklarını geri almak için 13 gündür eylemlerine devam eden ailelere destek ziyaretinde bulundu.

Ziyaret sonrası İLKHA'ya konuşan Kulat, Türkiye’nin 40 yıllık PKK'yle mücadele tarihinde ilk defa bu düzeyde bir fotoğrafın dikkat çektiğini belirterek, bu konuda mutlaka olumlu bir adımın atılması gerektiğinin altını çizdi.

Annelerin evlatlarına kavuşması noktasında bir adımın atılması gerektiğini vurgulayan Kulat, "Diyarbakır anneleri olarak basında yer alan bu fotoğrafı görmek gerçekten televizyonda seyretmek gibi değildir. İnsanların çocuklarının, ciğerparelerinin dağa gitmesinden sorumlu tuttukları HDP’nin kapısına gelmiş durumdalar. Bu siyasi bir şov veya gösteri değil, bu yaşanan bir olaydır. Bizler MAK Danışmanlık olarak bu konuyu da içine alan bir sosyal araştırmayı yapmayı planlıyorduk ve onun için Diyarbakır’a gelmiştik. Fakat buradaki fotoğrafı görünce bu mesele tahminlerin üstünde olduğunu gördük. Buradaki direnci, samimiyeti görmek lazım. Çocuklarının ölüsü ya da dirisini istemeleri çok dramatik bir durum. Televizyonlardan bu görüntüleri izleyenlerin kendi çocuklarını göz önüne getirip düşünmeleri lazım. Bu meseleyi HDP ya da başkasının görmeme şansı yok. Mutlaka bu konuda bir adımın atılması gerekiyor." dedi.

"Türkiye’de 40 yıllık terörle mücadelesinde ilk defa bu düzeyde bir fotoğraf dikkat çekiyor"

Kulat, "Bu tamamen sivil ve içten gelen, annelerin iç dünyalarının bir yansımasıdır. Türkiye’nin 40 yıllık terörle mücadelesinde ilk defa bu düzeyde bir fotoğraf dikkat çekiyor. Bugün şehrin değişik yerlerinde insanlarla konuştuğumuzda herkes buna bir şekilde destek veriyor. Hem terörün bitmesi anlamında hem de bu annelerin sıkıntılarının çözülmesi noktasında insanlar ellerinden geldiğince konuyu sahiplenmeye çalışıyorlar. Bu konuda bölgedeki eski ve yeni siyasetçilerinin mutlaka bir adım atması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Toplumsal iradeyi devreye sokmak gerekiyor"

Her geçen gün aile sayısının arttığına işaret eden Kulat şöyle devam etti: "Bugün öğrendiğim kadarıyla HDP hakkında suç duyurusunda bulunulmuş. Ama mesele sadece kanunlarla çözülecek bir mesele değil, mutlaka toplumsal iradeyi devreye sokmak gerekiyor. Tabi ki bu iki türlü bir iradedir. Birincisi terör örgütü için, insanların çocuklarını dağa götürme anlamında kolay bir süreç olmayacak. İkincisi de şu anda dağda çocukları olan annelere bir umut ışığının yakılması gerekiyor. Herkesin kendi çocuğu için duyduğu hassasiyeti bu anneler de çocukları için duyuyorlar. Bundan sonra terör örgütünün işi eskisi kadar kolay olmayacağı anlaşılıyor. Her geçen gün buradaki aile sayısı artıyor ve öyle zannediyorum ki ileriki günlerde bu sayı daha da artacak. Toplumsal bir infiale dönüşmüş durumda."

"Annelerin bu eylemine dünya sessiz kalmamalı"

Annelerin bu eylemine dünyanın da destek vermesi gerektiğinin altını çizen Kulat, "Annelerin bu eylemi bir sonuç almalı, dünyanın da buna sessiz kalmaması gerekir. Bu terör örgütünü besleyen bütün uluslararası güçlerin hepsi buna bir tavır koymalı. Annelerin bu halini gören dünyadaki başka milletin mensupları da tepki koymalı." dedi.

"Bölgedeki bütün siyasi hareketlere, aktörlere ihtiyaç var"

Bölgede toplumsal rehabilitasyona ihtiyacının olduğunu söyleyen Kulat, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz toplumsal çalışmalarda ciddi bir desteğin olduğu görülüyor. Siyasiler, bu meselenin sadece buradaki insanlarla sınırlı olmadığını, bundan sonrası açılardan da önemli olduğunu bilmeli ve bu konuda iyi bir tavır ortaya koymalıdır. Tabi ki ilerleyen süreç içerisinde insanların dağdan inmesini kolaylaştırıcı bir kısım adımlar atılmalıdır. Terörün sonucunda bu bölgede bir toplumsal rehabilitasyon çalışmasına da ihtiyaç vardır. Belki batıda olan her şey burada da var ama bu her şeye rağmen devam eden sürecin içerisinde kırılmış gönüller, ihmal edilmiş alanlar varsa devlet, bu konuda bir kısım adımlar atmalı. Bu mesele bir tek AK Parti’nin meselesi değil, muhalefetin de diğer siyasi partilerin de meselesidir. Bölgedeki bütün siyasi hareketlere, aktörlere ihtiyaç var." ifadelerini kullandı. (Ramazan Casuk-Ramazan Zeren-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir