• DOLAR 32.566
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2443.469
  • ...
`Başörtüsü Yasağı Yasalara Aykırı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Berlin İş Mahkemesi, başörtüsü taktığı için bir diş doktorunun yanında asistan olarak çalışmasına izin verilmeyen Müslüman kızın şikayetini haklı buldu. Müslüman kıza 3 aylık maaş tutarında tazminat ödenmesine hükmedildi. Mahkeme, adı açıklanmayan genç kızın sadece dininden dolayı ayrımcılığa uğradığına ve bunun Eşit Muamele Yasası`na aykırı olduğuna karar verdi. Kararda, başörtüsünün herhangi bir kıyafet parçası ya da aksesuar olmadığı, kişisel inancın gereği olduğu belirtildi. İnançlı diğer bazı Müslüman kadınların başörtüsü takmamasının da bu gerçeği değiştirmediği ifade edildi.

Kararda, “Başörtüsü, iş güvenliği, estetik, eşit muamele ya da kıyafet yönetmeliği çerçevesinde çıkarılması istenebilecek herhangi bir kıyafet ya da aksesuar değildir. Çevreye karşı kendi dindarlığını doğrudan ifade etmeye, dinin icrasına yönelik bir eylemdir. Başörtüsünün takılması davacının keyfiyetine bağlı değildir, inancının gereğidir.” denildi. Karar, bireysel inanç özgürlüğünün yasal koruma altına alınması anlamına geliyor.

Başörtüsü kararını değerlendiren Müslüman gencin avukatı Meryem Haşemi Yekani, Berlin İş Mahkemesi`nin, bireysel inanç özgürlüğünü ayrımcılığa karşı yasal güvence altına aldığını söyledi. Bu kararla başörtüsünün mesleki olarak da diğer geçerli kıyafet düzenine aykırı olmadığının tescil edildiğini belirten Yekani, “Karar, başörtüsü nedeniyle meslek eğitimi ya da işyeri bulmakta zorlanan Müslüman bayanlar için olumlu bir sinyal. Aynı zamanda en yüksek mahkemeden bir karar olmasa da artık başörtüsü nedeniyle başvuruların reddedilmesi mümkün olmayacak. Almanya`da bu manada ilk örnek karar niteliği taşıyor. Hakim başörtüsünü kıyafetin bir parçası olarak değil, inancın bir gereği olarak değerlendirdi. İşyerinde yasak olamayacağına karar verdi. Hakim, özgürlüklerden yana tavır takındı.” dedi. Başörtüsü kararını memnuniyet verici olarak değerlendiren Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi (FAMD) de, “Kararın mesaj verici bir etkisi var. Hakim çalışma piyasasında ayrımcılık yapılamayacağına dikkati çekti. Birçok iş veren hala yasal olarak bilinçlenmiş değil.” açıklamasını yaptı. FAMD Müdürü Christine Lüders, “Dini inançları nedeniyle başörtülü bayanlar ayrımcılığa uğramamalılar.” ifadesini kullandı.

Söz konusu Müslüman kız, geçen yıl Berlin`deki Spandau semtinde bir diş doktorunun kliniğinde asistan olarak çalışmak istemiş, kendisine bu iş için yeterli bilgi birikimine sahip olduğu, ancak başörtüsünü çıkarması gerektiği söylenmişti.

zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir