• DOLAR 32.185
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2452.341
  • ...

BİNGÖL- Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ceviz yetiştiriciliğini özendirmek ve çiftçileri bilgilendirmek için \"Ceviz Paneli\" düzenledi.

 

5 dekarlık bir ceviz bahçesinin maliyeti 4 bin lira. Bunun 2 bin lirası hibe olarak verilecek. Veysel Belgin Gençlik Merkezi`nde düzenlenen panele ceviz yetiştiricileri ve çiftçiler büyük ilgi gösterdi.

 

Toplantıda konuşan Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız Türkiye`nin ceviz gen merkezleri ve anavatanları arasında olmasına ve geçmişte ceviz varlığıyla dünyada söz sahibi bir ülke konumunda olmasına rağmen günümüzde istenen yerde bulunmadığına dikkat çekti.

 

``5 Yılda 500 Bin Ceviz``
Bingöl`ün ceviz merkezi olması için \"5 yılda 500.000 ceviz\" projesi geliştirdiklerini belirten Ildız, sözlerine şöyle devam etti:
Proje kapsamında 2011 yılında 5 bin 480, 2012 yılında ise 37 bin adet ceviz fidanı ile kapama ceviz bahçelerinin ihatası için tel örgü ve gerekli malzemeler dağıtılmıştır. Bu proje kapsamında 1 dekar alana 15 ceviz fidanı dikilmektedir. 5 dekarlık bir ceviz bahçesinin maliyeti 4 bin 128 liradır. Bunun 2 bin 64 lirası hibe geri kalanı ise çiftçi katkısıdır\"
Orman Müdürlüğü ile yaptıkları protokol kapsamında 20 bin aşılı ceviz fidanı üretimi yaptıklarını belirten Ildız, çiftçilere dağıtılmak üzere `köye dönüş` ve Rehabilitasyon projesi kapsamında 2 adet sera tesisi yapımına başlandığını ve bu seraların maliyetinin 312 bin lira olduğunu ifade etti.

 

Bingöl`de 11.300 dekar alanda ceviz ağacı dikili olduğunu belirten Ildız, \"Mevcut alanlarda 79 bin 500 ceviz ağacı dikili olup, bunların 52 bin adedi meyve veren yaştadır. Projenin tamamlanmasıyla Cumhuriyetin 100. Yılında toprakla buluşmuş 500 bin adet ceviz fidanından yaşları itibarı ile her ağaçtan ortalama 20 kg verim alındığı hesaplandığında 10.000 ton kabuklu ceviz üretimi hedeflenmekte ve bunun meyvesinden bugünkü fiyatla 140 milyon TL gelir elde edilmesi hedeflenmektedir. İlerleyen yıllarda ekonomik verime ulaşan ağacın verimi 140 kilograma ulaştığında 980 milyon gibi bir gelir elde edilebilmektedir\" dedi.

 

Orman ve Su işleri Bakanlığı`nın başlattığı \"Ceviz eylem planı\" kapsamında Bingöl`ün 3 pilot ilden biri olduğunu ve 5 hektarlık dikim düşünüldüğünü ancak Vali Mustafa Hakan Güvençer`in desteğiyle dikim yapılacak alanının 115 hektara çıktığını belirten Ildız, bu dikimlerin büyük bölümünün mera, bozuk orman alanları, hazine arazileri ile devletim tasarruf alanındaki arazilerde yapılacağını söyledi.

 

Panelde sunum yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz üreticilerine bilgi verdi.

 

``Her Gün Bir Bardak Süt` kampanyasına `Her Gün Bir Ceviz` İlave Edilmeli``
Cevizin Anadolu insanı için vazgeçilmez bir ürün olduğunu belirten Sütyemez, okullarda başlatılan `her gün bir bardak süt` kampanyasına `her gün bir ceviz` ilave edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
\"Ceviz zahmeti az ancak geliri yüksek bir ürün. En kötü cevizin kilogram fiyatı 5 TL. Bugün bu bölgede başka bir ağaçta kilo gramı 5 TL olan ürün var mı? 1 dekarlık ceviz bahçesinin geliri en kötü 3 bin lira civarındayken 1 dekar elmanın geliri 600 - 700 lira. K.Maraş`ta ağacın üzerinde cevizin kilogram fiyatı 14 TL. Anlayacağınız 1 ağaç 1 Cumhuriyet altını\" dedi. Sütyemez, konuşmasının büyük bölümünü ceviz türleri ve ceviz bakımına ayırarak yetiştiricileri doğru dikim ve bakım konusunda bilgilendirdi. (Nihat Kanat-İLKHA)