• DOLAR 32.563
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.492
  • ...
İİT Heyeti Myanmar`da Temaslarını Tamamladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar`daki zulmü yerinde incelemek için bölgeye giden İslam İşbirliği Teşkilatı heyeti, çalışmalarını tamamladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından Myanmar`da Müslümanlara karşı yapılan baskıları yerinde incelemek üzere bu ülkeye gönderilen heyet ziyaretini tamamladı.

İİT`nin BM`deki Daimi Gözlemci Misyonu Başkanı Büyükelçi Ufuk Gökçen başkanlığındaki heyet, sorunun nedenlerini ve Arakan`da yaşanan şiddetin etkilerini gözlemlemek, Genel Sekreter İhsanoğlu`nun muhtemel ziyaretinin şartlarını araştırmak ve İİT`nin Arakan`da insani yardım operasyonları yürütmesi için iletişime geçmek amacıyla 5 Eylül`de bölgeye gitmişti. Heyet bölgede 10 gün kaldı.

İİT`den yapılan açıklamada, heyetin Myanmar ve Arakan makamlarıyla toplumlararası uzlaşı ve bölgedeki iyileştirme çalışmaları için atılacak yapıcı adımları desteklemek amacıyla uzun vadeli bir işbirliği konusunda kapsamlı görüşmeler yaptığı belirtildi.

Heyetin Myanmar`ın başkenti Nay Pyi Taw`da dışişleri, sınır ve içişleri ile sosyal işler bakanlarıyla bir araya geldiği belirtilen açıklamada, İİT heyetinin görüşmelerde hukukun üstünlüğü, toplumların birlikte yaşaması ve temel insan hakları ile refahtan birlikte yararlanmaları, Arakan eyaletinde kültürel, dini ve etnik kimlikler ile değerlere tüm gruplar tarafından saygı gösterilmesi konusunu vurguladığı ifade edildi.

İŞBİRLİĞİ ZABTI İMZALANDI

Açıklamada, İİT heyetinin 11 Eylül`de başkent Nay Pyi Taw`da Myanmar Sınır İşleri Bakanlığı ile işbirliği zabtı imzaladığı bildirildi.

İşbirliği zabtının Arakan`da yaşayan her topluluğun faydalanacağı bir insani yardım programı yürütülmesini amaçladığı belirtildi. İşbirliği zabtı çerçevesinde İİT, insani faaliyetleri yürütmek amacıyla Myanmar makamları ve yerel makamların yardımıyla Yangon ve Arakan eyaletinin başkenti Sitwe`de bir koordinasyon ve izleme oluşumu bulunduracak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir