• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Davutoğlu Mısır`da Mursi İle Görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ``Türkiye ve Mısır`ın Suriye`de yaşanan sorunun çözümü noktasında, olaya aynı perspektiften baktığını`` söyledi.

Davutoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile birçok konuyu görüştüklerini, ancak iki önemli konu üzerinde durduklarını belirterek, bunlardan birsinin Suriye, diğerinin ise Türkiye-Mısır ilişkileri olduğunu söyledi.

Türkiye`nin, Suriye`de akan kanın durması için bugüne kadar elinden geleni yaptığını vurgulayan Davutoğlu, ``Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin, Mekke ve Tahran`da dile getirdiği Suriye ile ilgili görüşlerini de destekliyoruz. Türkiye ve Mısır, Suriye`deki sorunun çözümü konusunda, olaya aynı pozisyon ve perspektiften bakmaktadır`` diye konuştu.

Suriye`deki sorunun çözümü konusunda Türkiye`nin tutumunun şeffaf olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye`nin Esed`e reform tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye`nin Arap Birliği tarafından önerilen çözüm sürecini desteklediğini ama Suriye rejiminin çözüm süreçlerini zaman kazanma olarak görüp daha fazla sivil öldürdüğünü ifade eden Davutoğlu, Suriye`de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye`ye gelen mülteci sayısıyla ilgili bilgi de verdi.

Davutoğlu, ``Şu anda Türkiye`ye ulaşan mülteci sayısı 120 bine ulaştı. Ürdün, Lübnan ve Libya`da da çok sayıda mülteci bulunmaktadır. Mülteci sayısının 500 bine ulaşması tahmin ediliyor. Mültecilere yardım konusunda Birleşmiş Milletler`in ve uluslararası toplumun hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor`` şeklinde konuştu.

-``Elçiye zeval olmaz``-

Davutoğlu, ABD`de yayımlanan ``Müslümanların Masumiyeti`` adlı filmin tehlikeli bir provokasyon olduğunu belirterek, ``Bizim hiçbir peygambere hakareti kabul etmeyen bir inancımız ve kültürümüz var`` dedi.

Filme karşı olduklarını, aynı şekilde filme tepki olarak düzenlenen gösterilerde yaşanan şiddete de karşı olduklarını vurgulayan Davutoğlu, ``Dünyaya negatif bir görüntü vermemek gerekir`` değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye-Mısır ilişkileri konusunda da Cumhurbaşkanı Mursi ile görüş alış verişinde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, önümüzdeki ekimde Mursi`nin Türkiye`ye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da Mısır`a ziyaret planladığını bildirdi.

Mısır ve Türkiye yetkililerin, ``iki ayrı devlet gibi değil tek bir takım gibi çalıştığına`` işaret eden Davutoğlu, Mısır`da kendisini evinde hissettiğini söyledi.

Davutoğlu, ayrıca Mısır`daki demokrasi gelişimini desteklemenin, dünya barışı için önem arz ettiğini belirtti.

-Soruları yanıtladı-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi`nin Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi`nin misyonuna ilişkin soruya, ``El-Ahdar el-İbrahimi ile New York`ta buluştum. İbrahimi`yi iki gün önce de telefonla aradım. Kendisiyle sorunu açıkça konuştum. İbrahimi`nin misyonununu destekliyoruz. İbrahimi`nin, önceki özel temsilci Kofi Annan`a göre arkasından güçlü bir destek var. Kendisi de konusunda uzman. Başarılı bir diplomattır`` karşılığını verdi.

Davutoğlu, bir başka gazetecinin, Dörtlü Suriye Toplantısı`na Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı`nın katılmayacağını hatırlatması üzerine de ``Suudi Arabistan`ın, sadece bu toplantıya gelemediğini ancak daha sonra yapılacak toplantılara katılacağını`` bildirdi. Davutoğlu, konuyla ilgili Suudi Arabistan ile yakın koordine halinde olduklarını ifade etti.

``İran`ın Suriye ile ilgili tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?`` şeklindeki soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, ``Dünyanın tüm halkları aynıdır. Onların haklı taleplerine çifte standart uygulayamazsınız. Mısır`da devrimi destekleyip, Suriye`de halkın isteklerini görmezden gelemezsiniz. Çifte standardı uygulayamazsınız`` dedi.

Davutoğlu, daha sonra Mısır Başbakanı Hişam Kandil ile Mısır Başbakanlığı`nda bir araya geldi. AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir