• DOLAR 32.517
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.876
  • ...
`Hasankeyf`te Bir Medeniyet Yok Olacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Doğa Derneği tarafından düzenlenen `Hasankeyf Medeniyetlerin Buluştuğu Başkent` konulu konferansta, Hasankeyf`in sular altında kalmasından dolayı bir medeniyetin yok olacağı vurgulandı.
 
Konferansa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doç. Dr. Adnan Çevik, Çevre Gönülleri Başkanı Hasan Argünağa, Doğa Derneği üyeleri ve doğaseverler katıldı.
 
Konuşmacı olarak sözü alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doç. Dr. Adnan Çevik, Doğa Derneğinin kendilerini aradığını ve kendisinin de bir tarihçi olarak Hasankeyf`in sular altında kalacağını ve bir medeniyetin ortadan kalkacağından dolayı Hasankeyf ile ilgili bir kitap hazırladığını belirtti.
Çevik, bu bölgelerde çalıştığını ve Doğa Derneğinin Hasankeyf ile ilgili bir rapor hazırlamasını istediğini belirterek, "Hazırladığım raporu burada sizlere sunmak için toplandık. Hasankeyf o kadar derin ve içine girildiğinde içinden çıkamayacak bir yere sahip ki bir kitap şekline dönüştü. Kitap da, İslam hakimiyeti sonrası Artuklu ve Eyyubi geçmişiyle ilgili bir kitap. İnsanların bütün tahribatlarına rağmen ayakta kalan yapılar bu iki döneme ait yapılar ve iki siyasi yapının da Başkenti Hasankeyf" dedi.
 
Hasankeyf Bir Semboldür
Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en eski başkentinin Hasankeyf olduğunu ifade eden Çevik, "Yukarı Dicle adını verdiğimiz Dicle havzasındaki bu yöre başkentleriyle meşhur bir yöre. Diyarbakır Amit, eski adıyla Mardin, Erzen buralar ortaçağda çeşitli uygarlıklara başkent yapmış şehirler. Hasankeyf bunların en özellerinden birisidir. Dicle`nin kenarındaki stratejik konumuyla güney, kuzey, doğu ve batının kesiştiği bir güzergâhta bu tarihi değeri ilk başkent olarak Artuklular yaparak, zirveye taşıyorlar. Ardından Eyyubi`ler Selahaddin`in akrabaları, çocukları ve torunları buraları Eyyubi`lerin bir kolunun başkenti yapıyorlar" şeklinde konuştu.
 
Hasankeyf`in bir sembol olduğunu ve Ilısu Barajı nedeniyle bir rapor hazırladığını vurgulayan Çevik, "Hasankeyf`i bu barajın bir feryadının sesi gibi düşünmek gerekir. 200`ü aşkın pek çok yerleşme sular altında kalacak. Neyi kaybettiğimizi görelim ve gösterelim diye böyle bir rapor hazırladım. Ne kadar geç kalındı bilmiyorum ama tekrar revize edilebilir mi ve Hasankeyf`i bir nebze de olsa kurtarabilir miyiz çabasındayız" dedi.
 
17 yıldır Hasankeyf bölgesinde görev yaptığını dile getiren Çevik, "Buradaki her konuyla ilgili kulak kabartıyorum. Geçenlerde Bakan buraya gelip `Hasankeyf`i kurtarıyoruz Sadece yüzde 20`si sular altında kalacak" diye korkunç bir oran verdi. Kesinlikle yüzde 100 yanlış. Sanıyorum Bakanı yanlış bilgilendiriyorlar ya da dil sürtüşmesidir. Kurtarılacak alan bile yüzde 20 değil. Yüzde 80-90 sular altında kalacak, Zeynel Bey Türbesi sular altında kalacak ve neredeyse bütün tarihi değerler sular altında kalacak. Neleri kaybettiğimizi duyurmak için bu raporu hazırladık" açıklamasını yaptı.
(M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir