• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
`Özür Bedene Gelsin, Akla ve Kalbe Gelmesin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van devlet Tiyatrosu`nda bedensel engelliler tiyatro grubunun düzenlemiş olduğu 2 perdelik engelli vatandaşların sosyal hayatta karşılaştıkları zorluğu mizahi bir dille anlatan `Hayatın Gerçekleri` adlı tiyatro gösterimi sunuldu.
 
Katılımcıların büyük ilgiyle izledikleri tiyatro sonrası bir konuşma yapan oyuncu ve yönetmen Kasım Demir, tiyatroya gösterilen ilgisizlikten yakındı. Demir, "Medyalar hep magazin peşindeler. Bugün, bu sahnede bir sanatçı olmuş olsaydı eminim ki bu salon tıklım tıklım olurdu. Lütfen, medya da bu konunun sürekli gündeme getirilmesini istiyoruz" dedi.
 
"Kafadan Engelliysen, Gönülden Engelliysen Buna Çözüm Bulamayız"
Engelli vatandaşlara gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Engellilerimizi saklıyorlar, kabullenemiyorlar. Bırakmıyorlar topluma girsinler. Özür bedene gelsin, akla ve kalbe gelmesin. Kimimiz kolumuzu kullanmıyor olabiliriz. Kimimiz gözlerimizi kullanmıyor olabiliriz. Bunlara bir çözüm bulabiliriz. Ama eğer ki kafadan engelliysen, gönülden engelliysen buna çözüm bulamayız. Sizden ricamız; engelli vatandaşlarımıza acımayalım. Onlara sevgimizi verelim, onların önündeki engelleri kaldıralım ve onlar da gerçek özürlünün kim olduğunu size tanıtsınlar" diyerek bütün vatandaşların engelliler derneğini ziyaret etmesini istedi.
 
"Sen Sadece Bir Sınav İçin Gelmişsin"
Herkesin özürlü hale gelebilme ihtimalinin olduğunu hatırlatan Demir, "Huzur evine gittik ziyaret ettik. O kadar tatlı bir amca vardı ki. Bana şu kelimeyi söyledi: `Delikanlı, ben senin gibi kesinlikle olamam artık. Ama sen benim gibi olabilirsin. Bu dünyayı sevme, öbür dünyayı sev. Öbür dünyayı sevdiğin anda çok güzel mekan edinirsin. Sen sadece bir sınav için gelmişsin.` Şükür Allah`a, isyan etmiyoruz. Kaderimiz, yazımız neyse biz onu yaşamaya çalışıyoruz. Hayata hep güzel bakıyoruz. O yüzden hayat da bize hep güzel bakıyor. Yerel yöneticilerimizi ve ulusal yöneticilerimizi kınıyorum. Buradan TBMM`ye sesleniyorum: sizinki can da bizimki patlıcan mı? Ama maalesef patlıcanmış!" dedi.
 
Çocuklarımızı Eğitelim
Ailelere bazı tavsiyelerde bulunan Demir, "Çocuklarınıza engellilerle nasıl sohbet edilir, nasıl diyalog kurulur gibi eğitimler verin. Biz, Milli Eğitim Bakanlığı`na bir önerge sunduk; lise ve ilköğretim okullarında aile geliştirme branş öğretmenliği kurulsun dedik. Çünkü bir çocuk ne kadar ailesinden eğitim alırsa alsın dışarıdaki ortam çok önemli. Bu yönden, okumak yol gösterir, gezmek toplum kazandırır" ifadelerini kullanarak kendilerine gösterim imkanı sundukları için Van Devlet Tiyatrosu`na teşekkür etti.
Demir, son olarak Van Bedensel Engelliler Basketbol Kulübü olarak Van`ı tanıtmayı amaçladıklarını söyleyerek, "Türkiye`deki deplasmanlara çıkacağız. Gerekirse yurt dışı Avrupa`da da deplasmanlara çıkacağız ama bizi destekleyen yok. İşadamlarımız sebepsiz yere sponsor olurlar. Ama önemli yerlere sponsor olmazlar" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir