• DOLAR 32.248
  • EURO 35.234
  • ALTIN 2475.639
  • ...
Halk Aile Hekimliğine Alıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Son yıllarda Hükümetin özellikte sağlıkta yaptığı reformların içersinde bulunan aile hekimliği, halkın yoğun teveccühünü kazanmış durumda, bunun yanında ise Aile Hekimliğinde görev yapan doktorlara ise maddi ve manevi görevlerin yüklendiği görülmektedir.

Mersin merkez Akdeniz İlçesi Güneş mahallesinde bulunan Güneş Aile Hekimliği doktorları, Aile Hekimliği ile alakalı İlke Haber Ajansı`na özel açıklamalarda bulundular.

Güneş Aile Hekimliği`nde görev yapan Dr. Cem Üstündağ, yaklaşık iki yıldır Aile Hekimliğine geçilmiş olduğunu söyleyerek \"Şuanda bize gelen ailelerin, görüşünden maddi durumuna kadar birçok şeyini biliyoruz. Aileler çekinmeden gelip bize hastalıklarını anlatabiliyorlar\" dedi.

Taşınan Ailelerde Sıkıntı Yaşıyoruz
Dr. Üstündağ, \"Aileler, hekimliğe alıştılar fakat ailelerin yer değiştirmesinde sıkıntı oluyor. Bir bölgeden bir bölgeye taşındığı zaman aile hekimliğini getiremiyor ya da götüremiyor. Zorlanıyor ya da unutuyor. Aile tekrar buraya gelmek zorunda kalıyor. Tekrar buraya gelince de bize sıkıntı oluyor çünkü yerine gelen ailenin hakkını gasp etmiş oluyor. Bizde bir şey diyemediğimiz için muayene etmek zorunda kalıyoruz\" dedi.

Acil Hastalar Aile Hekimliğine Gelmemesi Lazım
Hastaların acil durumlarda hastanelerin aciline gitmeleri gerektiğine dikkat çeken Üstündağ, \"Hastalar acil durumda Aile hekimliğine geliyorlar. Oysa acile gitmesi gerekiyor. Aile Hekimliği ile birlikte kalite daha da artıyor. Yeni sistemler geliyor. Örneğin e-reçete olayı çıktı. Sistemden direk hastanın reçetesini görme imkanı sağlıyor. Diğer Hastanelerde gördüğü tedavi, tanılarını, neler yapılmış vb. gibi kolaylıklar sağlıyor. Daha doğrusu o aile ile daha özel ilgileniliyor\" diye belirtti.

Hastaların Çoğu Psikolojik Sorunlardan Geliyor
Belli bir süreden sonra hastalara alışabildiklerini söyleyen Üstündağ, \"Hastanın ne tür hastalıklara sahip olduğunu biliyorsunuz. Gelen hastaların %60`ı psikolojiden geliyorlar. Bunun sebebinin ise şiddetli geçimsizlik, işsizlik, stres, maddi sıkıntı gibi nedenler. Bayanlar da ise bu oran daha çok. Psikolojiden gelen hastalara zamanı varsa sohbet ve ilaç tedavisi uyguluyoruz\" dedi.

Bize Bağlı 15 Bin`i Aşkın Hasta Mevcut
Günlük olarak ortalama 80 hasta muayene ettiklerini açıklayan Üstündağ, \"Genel olarak aile hekimliğine bağlı olan hasta sayısı 15 bini aşkındır. Bu Aile Hekimliğinde çalışan üç doktor var. Doktor başına ortalama 5 bin hasta düşmekte. Buraya gelen hastalara ise uyguladığımız tedavi yöntemleri ise şunlar, Gebe testi, gebe tespiti, gebe takibi, aşılar, çocuk ve bebe izlenimleri. Devletin Aile Hekimliği`nden istediği budur\" dedi.

Çocukların Yanında Sigara İçilmemeli
Hastalarından sigara içmemelerini isteyen Üstündağ, sözlerine şöyle devam etti; \"Bunun için uğraşıyoruz, ama olmuyor. Yani erkekler evde bulundukları sırada, çocukların yanlarında olduğu sırada sigara içiyorlar. Buraya gelen çocukların çoğu sigaranın etkisi ile meydana gelen hastalıklardan geliyorlar. Bayanlara diyoruz fakat fayda etmiyor. Buraya bağlı olanların %90 çocuğunun yanın da sigara içiyor. Hem de kapalı ortamda. Bir kişide içmiyor. Aile komple içiyor. Annelerin %40`na yakını da çocuklarının yanında sigara içiyor.\"

Gebeli bayanların da çok sigara içtiğine dikkat çeken Dr. Üstündağ, \"Çocuğa olan zararlardan o kadar bahsetmemize rağmen anne sigarayı bırakmıyor. Çocuğun sakat olma ihtimalinin yüksek olduğunu, erken doğum olma olasılığını, gelişim bozukluğunu, zeka geriliğinin oluşacağını, her türlü hastalığa açık olacağını, astım, bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkardığını defalarca atlatmamıza rağmen yine etki etmiyor\" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir