• DOLAR 32.533
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2402.536
  • ...
`Yeni Eğitim Sistemi Tek Tipçiliğin Önüne Geçecektir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Van Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Tekin Yürektürk, yeni eğitim yılının başlayacağı şu günlerde İmam Hatip Orta bölümleri ve yeni sistemin getirdiği yenilikleri İlke Haber Ajansı`na anlattı.

Bir Eğitimci olarak yeni sistemini anlatan Tekin Yürektürk, "4+4+4 yeni eğitim sistemi eğitimin kademelendirilmesi demektir. Üç bölümden oluşmaktadır. İlk 4 yıllık kısmı ilköğretim olarak adlandırılır. İkinci 4 yıllık ortaokul olarak değerlendirilir.
 
Üçüncü dört yıllık kısım ise lisedir. Oda orta öğretim olarak adlandırılır. Bunun en büyük getirisi eğitimde tek tip öğrenci yetiştirilmesini engellemek ve eğitimi dereceli hale getirmektir" dedi.

"En Büyük Getirisi İHL`lerin Orta Bölümlerinin Tekrar Açılmasıdır"
"Yeni eğitim sisteminin en büyük yeniliklerinden birinin de İmam Hatip Lisesi`nin orta bölümlerinin açılmasıdır" diyen Yürektürk, "Bu sistemin bizim açımızdan en büyük getirisi İmam Hatip Orta bölümlerinin tekrar açılmasıdır. Bundan önce öğrencilerimiz ancak 8. sınıfta İmam Hatip Liselerini tercih edebiliyorlardı.
 
Vatandaşlarımızın özellikle çocuklarını küçük yaşta İmam hatiplerde okutmak istiyorlardı. Bu dikkate alındı ve 4+4+4 ile artık dileyen velilerimiz çocuklarını imam hatip ortaokullarına gönderebilecek.
 
Burada önemli bir noktaya da değinmek istiyorum özellikle vatandaşlarımız geçmişe bakıp çoğumu imam hatibe göndersem acaba yine önlerine engeller konulur mu? Ya da çocuğum ilkokulu bitirdikten sonra düz liseleri tercih edemeyecek mi diye tereddüt edebilirler. Bu sistemin en önemli noktalarından biride çocuk ikinci 4 yılı bitirdikten sonra imam hatip orta bölümü tercih etse bile isterse liseyi herhangi bir düz lisede okuyabilir.
 
Bunun önünde hiçbir engel yoktur. Zaten bu çocuklara İslami eğitimin yanında diğer derslerde veriliyor. Ya da liseyi imam hatip okulunda bitiren bir öğrenci illa ilahiyat fakültelerini tercih edecek diye bir şey de yoktur. İstediği herhangi bir bölümü tercih edebilir. Yine herhangi bir puanlarının kırılma durumu söz konusu değildir. Özellikle değerli velilerimiz ve sevgili öğrencilerimiz bu noktada şüpheye düşmesinler" ifadelerini kullandı.

İHO Bölümünde Hangi Dersler Var?
İmam Hatip Orta Bölümü`nde verilen derslere ve ders sayısına da değinen Yürektürk, "Öğrencilerimiz ilk 4 yılı bitirdikten sonra velilerinin isteğiyle imam hatip orta bölümünü tercih ettiklerinde Arapça, Kur`an-ı Kerim ve temel dini bilgiler derslerini alır. 4 yıl buyunca bu dersleri aldıktan sonra öğrencimiz isterse İmam hatip lisesine devam ederek, Kelam Fıkıh, Hadis, Kur`an- Kerim gibi dersleri de alabilir" dedi.

İmam Hatip Okullarındaki Başarının Sırrı
Öğrenci ve Öğrenci velilerine seslenen Müdür Yürektürk, "4. Sınıfı bitiren öğrencilerimiz Türkiye`nin her yerinde olduğu gibi Van`ımızda da istedikleri imam hatip orta bölümlerini tercih edebileceklerini burada sizlerin vasıtasıyla vatandaş ve öğrencilerimize bir kez daha duyurmak istiyorum.
 
Müstakil derslerin yanında İslami dersler olacak. Çocuğunuz Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilgisi derslerinin yanında Kur`an- Kerim dersi de alacaklar. Arapça dersi temel dini bilgiler dersini göreceler. Buda bu öğrencilerin çift kanatlı yetiştirilmesidir ki başarının asıl sırrı da burada saklıdır.
 
Yani İslami ilimler ve pozitif ilimlerin bir arada alınmasında saklıdır. İmam hatip orta bölümlerinin en büyük getirilerinden biri de Kur`an-ı Kerim`in hem yüzünden hem de mealinin okutulmasıdır. Hakeza Arapça derlerini ve temel dini bilgilerde alanında uzman hocalarımızdan alacaklardır.
 
Velilerimiz ve öğrenicilerimiz çocuklarını imam hatip ortaokullarında yazdırmaktan çekinmeyin ve şunu da unutmayın imam hatip orta bölümünü okuyan öğrencilerimizin diğer öğrencilerimizden hiçbir farkı söz konusu değildir ve aynı dersleri göreceklerdir. Hatta imam hatip orta bölümünün diğer bölümlerden daha avantajlıdır.
 
Bu noktada tüm öğrenci ve velilerimize duyarlı olmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.
(Murat Dalgın-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir