• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Peygamber sevdalıları Vakfı Siyer Sınav Soruları - 2. Kategori  - A KİTAPCIĞI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

41. Peygamber Efendimiz (sav) Allah’ın emriyle, önce verdiği bir ziyafetle akrabalarını,  daha sonra da bir sabah Sefa Tepesi’ne çıkarak tüm Mekkelileri İslam’a davet etti.

Hz Muhammed’in (sav)  gizli davetten açık davete geçmesi gerektiğini bildiren ayetler aşağıdaki surelerden hangisine aittir?

A) Alak

B) Bakara

C) Hicr

D) İhlas

 

42. Allah Resulüne iman edenler türlü türlü işkencelere tabi tutuluyordu. Kızgın kumlara yatırılanlar, üzerlerine taşlar bırakılanlar, ayakları ve elleri develere bağlanıp devlerin ardından sürüklenenler…

Ağır işkencelere maruz kalanlardan biri olan Sümeyye kendine hakaret eden İslam’ın azılı düşmanına karşılık verince İslam’ın ilk kadın şehidi oldu.

Sümeyye’yi şehid eden İslam düşmanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ebu Leheb 

B) Ebu Cehil   

C) Utbe bin Rebia  

D) Velid bin Muğire
 
43. Hudeybiye Barış Anlaşması’ndan sonra Mekke’den kaçıp Medine’ye sığındı. Anlaşma gereği kendisini alan iki müşrikten birini öldürüp Mekke- Şam ticaret yolu üzerine bir kamp kurdu. Mekke’de iman edip kaçan müminlere bir sığınak sağladı. Mekke ticaret kervanlarını vurarak Hudeybiye Anlaşması’ndaki müminleri üzen maddenin, müşriklerin teklifiyle kalkmasını sağladı.

Yukarıda hayat hikayesinden kesitler sunulan İslam’ın bu kahraman evladı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

A) Halid bin Velid

B) Ebu Basir

C) Ebu Yasir

D) Ebu Cendel


44. Hz. Hatice annemiz halk arasında “Tahire” lakabı ile anılırdı. Aşağıdakilerden hangisi bu lakabı almasının temel sebebidir?

A) İffetli ve namuslu oluşu

B) Akıllı ve zeki oluşu

C) Çalışkan ve gayretli oluşu

D) Düzenli ve tertipli oluşu

 

45. “Ey Kral! Bizler daha önce cahiliyenin karanlıklarında yaşıyor, akraba ve komşularımıza iyi davranmıyorduk. Onlarla ilgilenmiyor, zayıfları eziyorduk. Allah aramızdan güvenilir bir peygamber gönderdi. Allah’ı birlemeyi, doğru sözlü olmayı, akrabayı ziyaret etmeyi, emin olmayı, kan dökmekten ve günah işlemekten sakınmayı emretti…’’

Necaşi’nin karşısında yukardaki konuşmayı yapan sahabe aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ali bin Ebi Talib 

B) Cafer bin Ebi Talib

C) Habbab bin Eret

D) Osman bin Affan
 


46. Medinelilere İslam’ı anlatmak için gönderilen Musab bin Umeyr’in tebliğ çalışmalarından Medine’nin ileri gelenleri rahatsız oldular. Hatta gelip onu tehdit ettiler. Bir an önce Medine’yi terk etmesini istediler. Musab bin Umeyr ise, gayet sakin bir şekilde:

-Gel otur, söyleyeceklerimi dinle beğenirsen kabul edersin, beğenmezsen yüz çevirirsin, diyerek yumuşak davrandı. Musab bin Umeyr ona ayetler okudu. İslam’ı anlattı. Üseyd bin Hudayr Müslüman oldu. Ardından Medine’nin ileri gelenlerinden Sa’d bin Muaz Müslüman oldu. Kavminin lideri olan Sa’d’ın, anne- babası ve hanımı başta olmak üzere kavmi Müslüman oldu.

Yukarıdaki paragrafa göre Musab bin Umeyr’in davetçi kimliği aşağıdaki ayetlerden hangisiyle uyum sağlar?

A) Sen öğüt ver, kaba, sert ve kırıcı olma.

B) Müşriklerden yüz çevir.

C) Sen onların dinine girmedikçe onlar

     senden memnun olmazlar.

D) Sen kimseye hidayet verecek değilsin.


47. Müslüman kutsallarını asla çiğnetmemeli, kutsalına karşı hadsizlik edenlerin karşısında dimdik durmalıdır. Onun sessizliği, umursamaz tavrı İslam düşmanlarını daha da cesaretlendirecektir. Kur’an, Allah, peygamber, örtü gibi kutsallarımızla mücadele edenlere karşı sessiz kalmak mümince bir duruşla değildir.

Peygamber Efendimiz (sav), Medine’de bir kadının örtüsünün zorla çıkarılması ve onu korumaya çalışan bir sahabenin de öldürülmesi üzerine bunu yapanları affetmedi ve 15 gün kalelerinde kuşattı. Ardından da onları sürgüne gönderdi.

Yukarıdaki paragrafta sözü edilen topluluk aşağıdakilerden hangisidir?

A) Beni Nadir

B) Beni Kaynuka

C) Beni Kureyza 

D) Beni Sakif

 

48. Peygamber Efendimizin (sav) Miraç’ta ulaşmış olduğu en son makam aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Mescid’ül Aksa

B) Kainat’ül- Münteha

C) Vadiyet’ün- Mualla

D) Sidret’ül- Münteha
 
49. Peygamber Efendimiz (sav) Kabe’nin içindeki putları kırarken aşağıdakilerden hangisini söylemekteydi?

A) Bu putlar yıkılmaya mahkumdur.

B) Bu putlarla Allah’a şirk koşmayın.

C) Bu putlara inanmayın yalnızca Allah’a

     iman edin.

D) Hakk geldi batıl zail oldu. Gerçekten

     batıl yok olmaya mahkumdur.

50. “Peygamber müminlere kendi canlarından her konuda tercih edilmeye ve sözü dinlenmeye daha yakın ve daha layık olandır.” (Ahzab,6)

Anam, babam sana feda olsun diyen ashab,  Peygamber Efendimiz (sav) sözünden asla çıkmaz, onun ayağına bir diken batmasına karşılık tüm varlıklarından vaz geçerlerdi. Yine böyle bir fedakarlık isteyen bir günde, Hz. Osman’ın (ra) Mekke’de şehit edildiği haberi yayılmış, ashab ölüm üzerine peygamberle sözleşmişti.

Ashabın canını ortaya koyarak peygamberle sözleştiği bu olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Medine Sözleşmesi   

B) Birinci Akabe Biatı  

C) Rıdvan Biatı

D) İkinci Akabe Biatı

Bu haberler de ilginizi çekebilir