• DOLAR 32.253
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2398.369
  • ...
Sigara Paketlerinin Üzerinde Artık Marka Olmayacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Avustralya hükümetinin geçtiğimiz aylarda çıkardığı yasaya göre yılsonuna kadar bütün sigara paketlerinin düz ve üzerinde büyük sağlık uyarıları taşıyacak şekilde değiştirilmesine karar verildi. Bu ülkede faaliyet gösteren dört sigara şirketi bu yasayı \"Marka ve ticari sembolleri yasaklamak suretiyle fikri mülkiyet haklarının çiğnediği\" iddiasıyla Yüksek Mahkeme`ye götürmüştü.

Avustralya Yüksek Mahkemesi ise tütün endüstrisinin \"düz paket\" konusu ile ilgili olarak açtığı davayı karara bağladı ve tütün endüstrisinin itirazını reddetti. Bütün dünyada büyük yankı uyandıran bu karar tütün endüstrisine büyük bir darbe vurdu. Söz konusu kararın bütün dünyada örnek teşkil edebileceği belirtiliyor.

Artık Avustralya`da markalardan arındırılan sigara paketlerine numara verilecek. Yeşil zemin üzerinde sigara ürünlerinin kansere yol açtığına dair uyarıcı resim ve yazılar yer alacak.

TÜRKİYE`DE DE UYGULANABİLİR
Bu yıl 20-24 Mart tarihleri arasında Singapur`da düzenlenen Dünya Tütün ve Sağlık Kongresi`ne katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, \"Düz Paket\" uygulamasını desteklediğini açıklamıştı. Sigara ile mücadelede Dünya Sağlık Örgütü tarafından ödüllendirilen Türkiye`nin, Avustralya`da ilk defa uygulamaya geçecek olan \"Düz Paket\" uygulamasına kısa sürede geçmesi bekleniyor.

YEŞİLAY BAŞKANI \"İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENİYOR\"
Her yıl binlerce insanın hayatına mal olan sigara ile ilgili düzenlemenin çok önemli olduğunu söyleyen Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı,\"Sigara üreticileri, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmalarından dolayı insanlığa karşı suç işlemektedirler. Düz paket uygulamasına geçen Avustralya hükümetini tebrik ediyor, ülkemizde de bu konuda en kısa süre içerisinde yeni düzenlemelerin yapılmasını bekliyorum\" dedi.

Sigara üretiminin yasaklanması gerektiğini de sözlerine ekleyen Balcı, Finlandiya, Avustralya gibi ülkelerin 2020 yılında ülkede sigara satışını yasaklamaya hazırlandıklarını belirterek, \"Bu devletler, kendi vatandaşlarının sağlığını ve yaşam haklarını düşünmektedir. Bu konuda Türkiye`nin yine öncü bir ülke olmasını ümit ediyorum\" diye konuştu. Türkiye`nin sigara ile mücadelede bugüne kadar attığı adımların uluslararası çevrelerce olumlu karşılandığını hatırlatan Balcı \"Türkiye bu uygulamayı benimserse, bu uygulama çevre ülkelere de hızla yayılabilir\" diye konuştu. (Hamza Toprak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir