• DOLAR 32.22
  • EURO 35.224
  • ALTIN 2518.296
  • ...
Yeni Nesil Biyonik Göz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen ve bugün Nature Photonics dergisinde araştırması yayımlanan biyonik göz, mevcut göz protezlerindeki batarya kullanımını sona erdireceği gibi, çok daha iyi bir görüş yeteneği kazandıracak.

Biyonik göz, hastanın takacağı özel gözlükler sayesinde kızılötesi ışını göze yönlendirecek. Protez bu şekilde devreye girecek ve görme engelli kişiye görüş için gerekli bilgileri iletecek.

Retina protezleri, gözün arkasındaki sinirleri harekete geçirmek için kullanıyor, bazı hastalarda belli bir seviyeye kadar görüş kazandırıyor. Ancak bu tür protezlerde, retinanın arkasına bir çip, kulağın arkasına ise batarya yerleştirilmesi gerekiyor. Çip ile cihazın arasındaki bağlantı, bir kablo aracılığıyla yapılıyor.

Bilim insanları, geliştirdikleri yeni yöntem sayesinde karmaşık elektronik donanım ve kablodan kurtulabileceklerini ifade etti.


SOLAR PANELDEN FARKSIZ

Yeni biyonik gözde, retinanın arkasına yerleştirilen parça bir solar panel gibi çalışıyor. Görme engelli kişinin takacağı kameralı gözlük, kişinin önündeki görüntüyü kaydedecek ve retinadaki çipe yakın kızılötesi ışın gönderecek. Böylece, sinirlere aktarılan elektrik sinyali oluşacak. Bu yöntemin kullanılmasının nedeni, doğal ışığın protezi çalıştırmak için gereken enerjinin sadece binde birini veriyor olması.

Araştırma ekibinde yer alan bilim insanları, “Fotovoltaik protezin ince ve kablosuz olması, protezin yerleştirildiği ameliyat sürecini çok daha kolaylaştıracak... Retina hastalıkları nedeniyle görme yeteneklerini kaybeden hastalar, yeni protez sayesinde yeterli görüş yeteneği kazanacaklar” açıklamasını yaptı.

Henüz insanlar üzerinden denenmeyen biyonik göz, fareler üzerinde test edilecek. İskoçya’nın Strathclyde Üniversitesi’nden Dr Keith Mathieson, “Yaşla bağlantılı maküler bozukluk tıp dünyasının önemli mücadelelerinden biri ve yaşlanan nüfus arttıkça daha sık ratlanıyor... Nakledilmesi kolay kablosuz protezler, verdiğimiz mücadelede önemli bir yer tutuyor. Biyonik gözün, yakın kızılötesi ışınlarla görüntü elde ediyor olması, cihazın görselliği işlemede önemli rol oynayan doğal göz hareketlerinden faydalanabileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir