• DOLAR 32.556
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2448.464
  • ...
`Resullulah`ı Anlamak O`nun Gibi Yaşamaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
SİİRT - Kutlu Doğum Haftası kapsamında, davet edilen, ancak Yurt dışı programları olması nedeniyle o tarihte gelemeyen, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda, "Peygamber Efendimizin (sav) Hayatını Anlamak" konulu bir konferans verdi.
 
Yoğun ilginin olduğu konferans, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. İki saat süren konferansta konuşan, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Allah`u Teâlâ`nın ilk emrinin `Oku` olduğunu belirterek, Peygamber Efendimizi anlamak; O`nu öğrenmek, öğretmek ve O`nun gibi yaşamaktır." dedi.
 
İslam Beldelerindeki Kaosun Sebebi Peygamberimizin Hayatından Uzak Kalınmasıdır
Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlhan Süreyya Sırma, "Gelen ilk ayetlerde (Allah`ın adıyla oku) diyor. Allah, okumaktan, öğrenmekten, kalemden bahsediyor. Avrupalılar ve diğer dünya milletleri okuyor, Müslümanlar ise okumaktan aciz hale geldiler. Bugün Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerde büyük bir karışıklık ve kaos yaşanıyor. Suriye` de, Mısır`da, Tunus`ta, Yemen`de ve daha birçok ülkede yaşanan bu olayların asıl sebebi, Müslümanların dinini, inancını ve Peygamber efendimizin örnek yaşamından tamamen uzak kalmaları ve okumamalarından kaynaklanıyor. Örnek vermek gerekirse, Endülüs Emevi Devleti 765-1031 yılları arasında İspanya`da hüküm sürdü. Hüküm sürdüğü yıllarda, Avrupalılar vahşet içerisinde yaşarken, Endülüs devleti, çağın kültür ve medeniyet merkezi olmuş, dünyanın en ücra ülkelerinden bilim adamları, burada kurulan üniversitelerde, eğitim almak için gelmişler. Hatta Avrupa`daki papazlar da bu ilim yuvalarından yararlanmışlardır. Bu dönemlerde dünyada konuşulan ilim dini, Arapça olmuştur." dedi.
 
Prof. Dr. Sırma, Hz. Peygamber`in hayatı ve Kuran-ı Kerim`den örnekler de verdi. Dünyanın birçok ülkesinde İslam tarihi ile ilgili tebliğler sunduğunu ifade eden Sırma, Dünyanın her ülkesinde bulunan kütüphanelerde, Peygamber Efendimizin yaşamını anlatan kitapların olduğunu ve bunun da Allah`ın bir mucizesi olduğunu belirtti.
 
Viyana Üniversitesi İslam Akademisinde görevli olduğunu anlatan Sırma, bu yıl Viyana`nın en büyük konferans salonunda, Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Peygamber efendimizin örnek hayatı üzerine bir konferans düzenlendiğini söyledi. Konferansa, Avrupa`daki Müslümanların yanı sıra, Avusturya Meclis başkanın da katıldığını dile getiren Sırma, Peygamber Efendimizin örnek yaşamı ve örnek ahlakının, günümüz dünyasında büyük bir saygınlık gördüğünü ifade etti.
 
Müslümanların En Büyük Belası Irkçılık
Bugün, Müslümanların başındaki en büyük belanın ırkçılık ve faşizm olduğunu belirten Prof Dr. Sırma, Peygamber Efendimizin, ırkçılığı yasakladığını hatırlattı. Prof.Dr. Sırma, "Ayrıca, dünyada kadın haklarından ilk kez söz eden Peygamber Efendimizdir. Veda Hutbesi`nde, `Kadın-erkek birbirinin tamamlayıcısıdır` diyen, Peygamberimiz (sav), kadınların hakkının korunmasını istemiştir" dedi.
 
Mizahi üslubu ile kendisini dinleyenleri zaman zaman tebessüm de ettiren Sırma, Siirt`te ve Pervari`de yaşadığı olayları, Türkçe, Kürtçe ve Arapça anlattı. Aktardığı ilginç anekdotlarla, izleyicilerden büyük alkış aldı.
 
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma` nın Pervari İlçesinde de bir konferans vereceği öğrenildi.
(Cengiz Tan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir