• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Bakan Dinçer: "Trafik Kültürünü Geliştirmeye İhtiyaç Var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KARAMAN - Açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Karaman'a giden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İl Emniyet Müdürlüğü'nce çocuklarda trafik bilincinin artırılması amacıyla hazırlanan ''Selim ve Arkadaşları Trafikte'' adlı animasyon filminin Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen gala programına katıldı.

 

Bakan Dinçer, burada yaptığı konuşmada, trafiğin modern dünyanın çok önemli olgularından biri olduğunu, bu olgunun da beraberinde bir kültür gerektirdiğini belirtti. Tüm şartları aynı olan iki toplum düşünüldüğünde trafik bilinci olmayan ülkelerde trafik kazalarının daha fazla olacağına dikkat çeken Bakan Dinçer, bu kazalara bakıldığında kişinin kendisinden kaynaklanan hem beşeri hem de maddi ne kadar büyük sorunlar ortaya çıkabileceğinin tahmin edilebileceğini kaydetti.

 

Trafik kazalarında çok sayıda can kaybının yaşandığını, Türkiye'nin 1 ile 15 yaş arasındaki çocuklarının kazalarda hayatlarını kaybetme oranıyla dünyadaki trafik kazaları ile mukayese edildiğinde en fazla can kaybı olan ülkelerden birisi olduğunu anlatan Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ''Bunun kişiye ve kişinin ailesine yönelik sıkıntı ve hüzünlerini hesap edebiliriz. İkincisi pek çok insan yaralanacak, hatta önemli bir kısmı özürlü kalacak, engelli hale gelecek. Hastaneye giden yaralıların da sağlık masrafları, sigorta masrafları ve çevreye verilen masrafları da olacak. 10 yıl üst üste bu iki ülkeyi mukayese edecek olursanız trafik kültürü olmayan ülke diğer her şeyi aynı olduğu halde inanılmaz derecede yüksek maliyetler sebebiyle geri kalacaktır. İnsanların çektiği sıkıntılar ve ezalar hariç. Öyleyse normal şartlarda bizim çok güçlü şekilde trafik kültürünü geliştirmeye ve insanlarımızda bu konuda bilinç yaratmaya ihtiyacımız var.''

 

Karayolları Kanunu'nda trafik kurallarını öğreten ders konulacağına dair hüküm olduğunu hatırlatan Bakan Dinçer, "Biz de 1 ve 3. sınıflar arasında daha çok hayat bilgisi derslerinde trafik kuralları ile ilgili bilgiler veriyorken, 4 ve 5. sınıfta doğrudan trafik dersi veriyoruz. Maksadımız; çocuklarımıza küçükten trafik kurallarını öğretmeye çalışmak ve onları bir kültür sahibi nesiller olarak yetiştirmek. Bunun için yoğun bir çaba sarf etmeye ihtiyacımız var.''

 

Bakan Dinçer, programın sonunda filmin yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketi verdi.

 

Programa, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AK Parti Karaman Milletvekilleri Mevlüt Akgün ve Lütfi Elvan, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ile çok sayıda polis ve öğrenci katıldı. (Yusuf Avcı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir