• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Yine Malum Zihniyet!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Emrah Tel / Haber Merkezi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Sigarayla olduğu gibi alkolle de mücadele etmemiz gerekiyor” sözlerinden sonra harekete geçen ilk il Afyonkarahisar oldu. Vali İrfan Balkanlıoğlu imzasıyla yayınlanan 2012/3 sayılı ve “Açıktan alkol alınmanın ve alkol satışının yasaklanması” başlıklı karara göre, “Piknik ve ören yerleri” dâhil onlarca mekânda alkol tüketimi ve satışı yasaklandı. Tüm kötülüklerin anası olan içki kullanımına karşı atılan bu adım toplumun renklerini de ortaya koydu. Eğitimciler, sağlıkçılar ve hukukçulardan yasağa tam destek gelirken, kırmızıçizgilerine dokunulan malum kesim yaygara kopararak TV ve gazetelerde Valiyi eleştirdi.

HERKES ALKOLDEN RAHATSIZ
Afyonkarahisar Valiliği’nin “Alkol kullanımı ve satışının yasaklanması” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Alkol kullananlarca şehrin belli yerlerinin mesken tutulması, buralarda taşkınlık yapılması, çevreye rahatsızlık verilmesi, trafik kazalarının önlenmesi” denildi. Kararda özetle şu ifadelere yer verildi; “İl sınırları içerisinde, huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla gerekli önleyici tedbirler alınmaktadır. Kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda ilimiz merkez ilçe sınırları içerisinde veya meskûn mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde, umuma mahsus park ve bahçelerde, umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda ve her çeşit taşıma araçlarının içinde açıkta alkol içilmesi veya satışı yasaklandı. Ayrıca gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekânlar, ibadethane, terk edilen yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri, içerisinde çeşitli işyerleri olan 24 saat açık iş hanı, merdiven boşlukları ve boş alanlarında alkollü içeceklerin içilmesi yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar, Kabahatler Kanunu’nun ‘Sarhoş’ ve ‘Gürültü’ kabahatini düzenleyen 35 ve 36’ncı maddelerine göre cezalandırılacak. Yasağı ihlal edenlere 82 TL ceza kesilecek.”

İÇKİ TÜM KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR

Yapılan bu açıklama sonrası birçok park ve bahçelere içki kullanımının yasak olduğunu ifade eden yazılar yazıldı. Afyonkarahisar Valiliğinin uygulamasına eğitimci ve hukukçulardan tam destek geldi. Eğitim Bir Sen Afyonkarahisar Başkanı Abdullah Çelik, kararın son derece doğru ve yerinde olduğuna dikkat çekti. Bir eğitimci ve aile reisi olarak, alkol kullananların özellikle park ve bahçelerde çıkardıkları taşkınlıklardan rahatsızlık duyduğunu dile getiren Çelik, “Afyon’da mesire yerlerinde alkol tüketimi yapılıyor ve çevreye rahatsızlık veriliyordu, yine araçlarıyla yol kenarlarında içki içip trafiğe çıkıyorlardı. Sayın Valimizin bu konuda aldığı karar yerinde bir karardır. Bu karardan memnuniyet duyduk ve Sayın Valimizi de tebrik ediyoruz. Biliyorsunuz ki içki tüm kötülüklerin anasıdır. İçkinin zararlarıyla ilgili her zaman her yerde ve herkes çeşitli açıklamalar yapıyor. Ama bunun yasaklanması için hiçbir adım atılmazdı. Biz içki içenlerin verdiği rahatsızlıktan dolayı çocuklarımızı rahat bir şekilde park ve bahçelere götüremezdik. Bundan dolayı o tür yerler içki içen insanların mekânı haline geldi” dedi. Karar sonrasında bazı kesimlerin özgürlük alanlarını bahane göstererek karşı çıkmaya çalıştıklarını dile getiren Çelik, “Sayın Valimizin tüm baskılara karşı geri adım atmamasını isteriz. Çünkü alınan karar toplum açısından olumlu bir karardır. Bu kararın esnetilmesi, gevşetilmesi doğru değil. Bu yasak halkın içki kötülüğüne karşı kendisini koruması açısından da önemli” şeklinde konuştu.

KARARIN ARKASINDAYIZ
Afyonkarahisar Sağlıkçılar Derneği Başkanı Ümit Yusuf Aydın, kararın olumlu sonuç vereceğini ifade ederek, “Alkol, özenilerek ve görülerek başlayan bir alışkanlık. Bu kararla özentinin de önüne geçilebilir” dedi. Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Kemal Baykara, kararı doğru bulmakla beraber 18 yaşından küçüklere alkol, sigara ve uçucu maddelerin satılmasını engellemenin önemli olduğuna dikkat çekti. Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin ise kararın tamamen arkasında olduklarını dile getirdi.

KIRMIZIÇİZGİLERİNE DOKUNULANLAR
Farklı ajans ve gazetelere açıklamalarda bulunan alkolik zihniyet valiye tepki göstererek yasağı geri almasını isterken akıllara zarar açıklamalarda bulundu. Kimi yasağa tepki gösterirken kimileri de alkolün okul sıralarına kadar düşmesinden övgüyle söz etti.

CHP İl Başkanı Nevzat Ercan; Bununla birlikte, ’Acaba yeni yasaklar gelecek mi’ endişesi taşıyoruz.

Eskişehir Valiliği Özel Kalemi Murat Küçük; Bize göre yanlış bir karar. Bakın Eskişehir özgürlükçü bir şehir. Öğrenciler parkta birasını yudumlar, kafasına göre takılır. Her yerde içkili restoranlar vardır.

Avukat Efkan Bolaç; Vali yetkisini aşmış durumda, kendisini kanun koyucu yerine koyuyor, TBMM gibi davranıyor.

VALİ GERİ ADIM ATTI
Malum çevrelerin tepkileri üzerine Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu geri adım attı. Kararnamenin ilk halinde “Piknik ve ören yerleri” ifadesi geçmesine rağmen Valilik özel kaleminden yapılan açıklamada, “Yalnızca şehir içinde, insanların oturup kalktığı parklarda yasakladık. Piknik yerlerinde bir yasak söz konusu değil. Araç içlerinde de sürücü dışındakilere bir yasak getirmedik” dedi. Vali Balkanlıoğlu ise konu ile ilgili açıklamasında, “Eski mevzuata göre piknik alanlarında alkol tüketmek yasaktı. Bu maddenin üzerini çizdim. Yani piknik alanlarında alkol tüketimi yasak değil. Her yer yasakmış gibi bir algılama oldu. Böyle bir şey yok. Piknik alanlarıyla ilgili tasarı, önüme geldiğinde sadece onu çizmiştim. Yasak alanlar, üzerini çizdiğim halde kayıtlara öyle geçmiş. Onu düzelttim. Ruhsatlı yerlerde, kapalı mekânlarda alkol tüketmek yasak değil. Eskiden nerelerde serbestse yine serbest. Eskiden nerelerde yasaksa, yine yasak. Yasak sahalar içinde piknik alanları yok” ifadelerini kullandı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir