• DOLAR 32.307
  • EURO 35
  • ALTIN 2449.274
  • ...
FAİZ TİCARETİ ENGELLİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Ağustos ayında doların hızlı yükselişiyle birlikte birçok firma zor durumda kaldı. Parasını faize(Harama) yatıranlar piyasalarda nakit akışını durdurdu. Ekonomik durgunluğu faizlere bağlayan Finans Yönetim Danışmanı Sinan Bayraktar, “Sistem tıkandı ve nakit akışında durgunluk başladı. Faizler bunun en önemli etkeni diyebiliriz” şeklinde konuştu.


Finans Yönetim Danışmanı Sinan Bayraktar

“SİSTEM TIKANDI”

Faizlerin maliyetleri arttırdığı bir gerçek diyen Finans Yönetim Danışmanı Sinan Bayraktar, “Faizlerin nakit akışını etkilediği aşikâr. Faizler %8- 10 aralığında giderken ilerleyen dönemlerde, yüzde %30-40`lara yükseldi. Bu da kar marjlarını olumsuz etkiledi, hatta karşılayamadı. Dolayısıyla dış kaynak almakta sorunlar başladı . İçeriye dış kaynak olarak maliyeti düşük ucuz para sokamadığın için hareketlilik olmuyor ve durgunluk oluyor. Bunun üzerine bir de döviz kurlarının yüksekliği geldi. Özellikle ithalat yapanlar ve ham madde üretimi yapanlarda satış zorluğu başladı. Sistem tıkandı ve nakit akışında durgunluk yaşandı. Enflasyon oranları zaten yüksek çıkıyordu bir süredir. Bunların hepsi birleşince Stagflasyon başladı” dedi.

 “EN BÜYÜK ETKEN FAİZ”

Seçim döneminin de piyasalar üzerinde olumsuz etki oluşturabileceğini ifade eden Bayraktar, “Tüm bunların seçim dönemine de denk gelmesi çok kötü oldu. Seçim sonrasını bekleyen yatırımcılar, ‘Bir şey alayım mı? Bir şey satayım mı?` kaygısı içerisinde. Herkes seçim sonrasına kilitlenmiş durumumda bu da nakit akışını etkileyen bir başka unsur. Ama faizler bunun en önemli etkeni diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 “DURGUNLUK İŞSİZLİĞİ ARTTIRDI

İnşaat sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Finans Yönetim Danışmanı Sinan Bayraktar şöyle konuştu: “Maliyetlerin yükselmesi inşaat sektöründe de durgunluğa sebep oldu. Arsa bedelleri yükselmedi ama ithal malzemeler kullanıldığı için malzemelerin fiyatları kura bağlı olarak çok yükseldi. Özellikle demir fiyatlarında yükseliş söz konusu. Özellikle yap sat yapanların satışı çok düştü. Bu durgunluk işsiz rakamlarını da etkiledi.”

 “DURGUNLUK SEÇİM SONRASINA KADAR DEVAM EDER”

Faizlerin etkisiyle piyasanın durağanlığının ne zamana kadar devam edeceği tahmininde de bulunan Bayraktar, “Merkez Bankası son toplantı da faizleri düşürmedi. İnmesini beklediğimiz zaman bu sefer döviz yükseliyor. Bu ekonomi modelinde bir birini tetikleyen bir sistem. Ama seçimden sonraya kadar bu durağanlık devam edecek gibi duruyor.” şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir