• DOLAR 32.551
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2450.05
  • ...
"Çocuklarımız, kimi rol model olarak gösterirsek onları örnek alacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Van il Koordinatörlüğü tarafından "İlmin Kapısı Hazreti Ali" temalı program düzenledi.

Furkan Kulaz hocanın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, Özlem Ajans sanatçıları ezgiler seslendirdi.

Program Araştırmacı Yazar Yusuf Tutak'ın konuşması ile devam etti. Hazreti Ali'nin çocukluğundan örnekler ve kesitler anlatarak, çocukların yetiştirilmesi konusunda Hazreti Ali'nin örnek alınması gerektiğini vurguladı.

Hazreti Peygamberin amcasına olan vefasına dikkat çeken Tutak, "Kıymetleri kardeşlerim Hazreti Ali Peygamber efendimizin hayatına 5 yaşında iken giriyor. Efendimiz henüz çocukken Ebu Talib'in kendisini alıp yetiştirdiğinden dolayı bir vefa kahramanlığı örneği göstererek, yanına amcası Hazreti Hamza ve Hazreti Abbas'ı da alarak 'Ebu Talip'in maddi durumu iyi değil ve birer çocuğunu alıp bakımını üstlenelim' demiştir. Peygamber efendimiz Hazreti Ali'yi alır. Hazreti Ali bir peygamber terbiyesiyle yetişecekti artık." dedi.

Konuşmasına Hazreti Ali'nin çocuk yaşta olan saygısı ve olgun tavırlarından örnekler göstererek devam eden Tutak, "Bir gün efendimiz Hazreti Ali'yi çağırır ve yanına oturtur. Henüz 10 yaşlarında olan Hazreti Ali sanki 40 yaşındaki bir kişi gibi konuşacaktı. Peygamber efendimiz söze başlar, 'Ali ben gönderilen son peygamberim artık putlara tapmak yok, gel bir olan Allah ve benim peygamber olduğuma iman et.' Hazreti Ali henüz 10 yaşındaydı ve 'Ey Muhammed sen bana öyle bir şey söylüyorsun ki bu çok büyük bir şey. Bana izin ver ben gidip bunu babama danışayım. Babam Ebu talip eğer izin verirse ben gelip sana kararımı söylerim.' diye cevap verdi. Bu durum karşısında Efendimiz; Ali'den konuyu babasına anlatmamasını istedi. Hazreti Ali bir süre düşündükten sonra, Allah beni yaratırken babama mı sordu ki bende ona iman etmek için babama danışayım ve Efendimizin huzuruna çıkıyor. Ya Muhammed dün bana anlattıklarını tekrarlar mısın deyip, İslam hakkında bilgi alıyor. Efendimiz 10 yaşındaki Ali'yi yanına oturtup 40 yaşındaymış gibi tekrar anlatıyor." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımız, kimi rol model olarak gösterirsek onları örnek alacak"

Günümüzde yetişen çocukların örnek aldıkları çizgi film karakterlere ve sporculara dikkat çekerek ailelere çağrıda bulunan Tutak, şunları söyledi:

"Çocuklarımıza Çizgi film karakterlerini örnek gösteriyoruz ve izletiyoruz. Bunları izletirsek yarın öbür gün çocuklarımızda onlar gibi giyinmeye başlar. Kimi rol model olarak çocuklarımıza gösterirsek çocuklarımız onları örnek alacak, onlar gibi yaşamak isteyecektir. Çocuktur anlamaz dememeliyiz. Bizler de evlerimizde onlar daha çocuk anlamaz dememeliyiz, bilakis oturtup onlara hayatlarında istişare etmelerinin önemini anlatmalıyız. Anlatmalıyız ki çocuklarımız bir iş yaptıkları zaman gelip bizlere danışsınlar."

Program, Hazreti Ali'nin hayatını anlatan tiyatro gösterimi ile sona erdi. (Sedat Karatay - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir