• DOLAR 32.266
  • EURO 34.712
  • ALTIN 2404.116
  • ...
Tüm İnsanlık Sana Muhtaç ÖNDERİMİZ HZ.MUHAMMED`in İZİNDEYİZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

İslam âlemi büyük bir heyecanla Mevlid Kandilini bu gece kutluyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa`nın (sallallahu aleyhi vesellem) dünyaya geldiği gece olan Mevlid Kandili, Müslümanlar tarafından her sene büyük bir heyecanla karşılanıyor. Hicrî Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak da bilinen Mevlid Kandili, bu gece kutlanacak. Peygamber Sevdalıları Vakfı, İslam alemi tarafından idrak edilecek Mevlid Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımlarken bir çok şehirden de günün anlam ve önemine dair mesajlar geldi. Peygamberin hayatının iyi anlaşılıp yaşanması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, önderimiz ve rehberimizin Hz. Muhammed (S.a.v) olduğunu söyledi. 

SÜNNETİNİ YAŞAMAK VE YAŞATMAK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNDE DAİMİ BİR VAZİFEDİR

Peygamber Sevdalıları Vakfı, bu gece İslam alemi tarafından idrak edilecek Mevlid Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımladı. "(Resulüm!) De ki: Eğer Allah`ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir. (Al-i İmran, 31)" ayetine atıfta bulunarak başlanan mesajda, insanlığı bu dünyada gerçek mutluluğa, huzura ulaştıran yegâne şeyin Allah`ın davasına tabi olmak olduğu vurgulandı. Bundan dolayı Allah'ın, her kavme peygamber gönderip doğru yolu insanlara gösterdiği belirtilen mesajda, "Son peygamber Hazreti Muhammed (sallallahualeyhivesellem) de bu peygamber halkasının sonuncusudur. Ondan sonra peygamber gelmeyecektir. İnsanlığın kurtuluşu Ona indirilen Kitaba (Kur`an-ı Kerim`e) inanmak ve sünnetine tabi olmaktan geçer. Bu münasebetle bu şerefli Peygamberin dünyaya teşrifinin yıl dönümünde Onu anmak, anlamak, sünnetini yaşamak ve yaşatmak her Müslümanın üzerinde daimi bir vazifedir." denildi.

"O AZİZ ÖNDER HER GÜN, HER SAAT, HER AN GÜNDEMDE OLMALIDIR"

Mesajın devamında şu ifadelere yer verildi: "İslam Ümmeti ve coğrafyası olarak çok hassas bir süreçten geçiyoruz. Dünyanın dört bir tarafında Müslümanların ve ezilmişlerin feryat ve çığlıkları arş-ı alayı titretmekte, kalplere dokunmaktadır. Müslümanların, İslam ümmetinin, hatta tüm insanlığın ahlak ve adalet rehberi Hazreti Muhammed`i (sallallahu aleyhi vesellem) tanımaya, anlamaya ihtiyacı vardır. O aziz önder her gün, her saat, her an gündemde olmalıdır. Bilinmesi, tanınması için çaba sarf edilmelidir. Dünya Müslümanlarının izzeti ve kurtuluşu Hz. Muhammed`in (sallallahu aleyhi vesellem) yoluna sımsıkı sarılmak ve aralarında İslam kardeşliğini yeniden tesis etmekten geçmektedir." Mesajda, "19 Kasım`da cihana rahmet olarak gönderilmiş yüce önderimizin, insanlığın kurtarıcısı olan Hazreti Muhammed Mustafa`nın (sallallahu aleyhi vesellem) mübarek viladetinin yıldönümünü idrak edecek; toplum olarak Mevlid Kandilinin ihyası için camileri ve salonları dolduracak, zikirlerle, salavatlarla gecemizi geçireceğiz inşallah. Bu vesile ile bizleri bir Mevlid Kandili'ne daha kavuşturduğu için yüce Rabbimize hamd ediyoruz." denildi. Mesajın sonunda şu dua ve temennilerde bulunuldu: "Aziz rehberimizin, Resul-i Ekrem`in (sallallahualeyhivesellem) mübarek viladetinin yıldönümü münasebetiyle tüm İslam âleminin Mevlid Kandili'ni tebrik ediyor, Peygamberimizin kurtuluşa götüren yolunun insanlığın ihyasına ve inşasına yön vermesi için verilen çabaların hedefine ulaşmasını Allah`tan diliyoruz. Bütün Müslümanlara, bugünün hürmetine bol bol dua etmelerini ve böyle şerefli bir Peygamberin ümmetinden olma lütfunda bulunduğu için Yüce Allah`a çokça şükretmelerini tavsiye ediyoruz."

ŞANLIURFA

“PEYGAMBERİMİZİ ÖRNEK ALMAYANLAR ZARARDADIR”

Peygamber Efendimizin dünyaya teşriflerinin yıldönümü olarak ihya edilen Mevlid Kandilinin Müslümanlar için ne ifade ettiğini Şanlıurfalılara sorduk. Hazreti Muhammed'in ümmetinden olmakla büyük şeref duyduklarını söyleyen Ahmet Uzundağ, "Peygamberimizi örnek almayanlar zarardadır. Küçüklüğümden beri peygamber efendimizin hayatını okumaya hevesliydim. Bir süre okudum ama gözlerim ağrıdığı içi devam edemedim." dedi.

"PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI OKULLARDA YETERİNCE ANLATILAMIYOR"

Osman Karasapan, "Peygamber efendimizin hayatı okullarda yeterince anlatılamıyor. Peygamberimizi daha da iyi tanımak için Kur`an-ı Kerim'i, hadisleri ve peygamberimizin hayatını iyice okuyup benimsememiz gerekir." ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLAR FUTBOLCULARI BİLİYORLAR FAKAT PEYGAMBER EFENDİMİZİN İSMİNİ BİLMİYORLAR"

Yaşar Karakurt, "Peygamber efendimiz doğduğu zaman dünyaya bolluk ve bereket geldi. Peygamber Efendimizi yeterince tanımıyoruz. Şimdiki çocuklar futbolcuları tanıyorlar fakat Peygamber Efendimizin ismini bilmiyorlar. Elimizden geldiğince de Peygamber Efendimizin hayatını okumaya çalışıyoruz."  diye konuştu.

Ali Ağış


İbrahim Halil Orhan


Mahmut Çiftçi
 


Osman Öztürk

Mehmet Demir

"PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATININ OKULLARDA DAHA ÇOK OKUTULMASI GEREKİYOR"

Hazreti Muhammed'in toplum tarafından bilindiğini ancak hayatının ihmal edildiğini vurgulayan Ali Ağış ise "Peygamberimizi daha iyi tanımak için siyeri okumamız gerekiyor. Bir de televizyondaki dizilerin yerine Peygamber Efendimizin hayatını konu alan filmler olması lazım. Okullarda Peygamber Efendimizin hayatının daha çok okutulması gerekiyor." dedi. İbrahim Halil Orhan da Hazreti Muhammed'i daha iyi tanımak için Kur`an-ı Kerim'in okunması gerektiğini söyledi. İnsanların sebepsiz yaratılmadığını hatırlatan Mahmut Çiftçi, insanlığın, Hazreti Muhammed'in izinden gitmesi gerektiğini vurguladı. Hazreti Muhammed denilince akla ilk gelen şeyin merhamet olduğunu belirten Osman Öztürk, "Peygamber Efendimiz âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Biz Müslümanların Peygamber Efendimizin sünnetin iyi takip etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Örnek bir şahsiyet olan Hazreti Muhammed'in hayatının insanlara anlatılması gerektiğini söyleyen Mehmet Demir, "Hepimiz inşallah Onun yolundayız ve hep Onun yolunu takip edeceğiz. Peygamber Efendimiz her zaman ümmetine iyiliği tavsiye etmiştir." şeklinde konuştu.


Haci Mehmet Emin Üçyol


Fatma Harmanşah


Ali Özdemir


 İsmail Sarkut

Volkan Barut

HAZRETİ MUHAMMED DENİLİNCE AKLIMIZA SEVGİ, SAYGI VE HÜRMET GELİYOR

Haci Mehmet Emin Üçyol, "Hazreti Peygamberi sadece bir kandilde hatırlamak yeterli değildir. Tüm yaşamımızı ona göre düzenlemeliyiz. Hazreti Muhammed denilince aklımıza sevgi, saygı ve hürmet geliyor. Onun dünyaya teşrifi ile Allah'ın yeryüzüne merhameti artmıştır." dedi. Fatma Harmanşah da Hazreti Peygamber'in, işlerini istişare ile yapan bir lider olduğunu ifade etti. Ali Özdemir, Hazreti Muhammed'in son peygamber olduğunu hatırlatarak Onun göstermiş olduğu yoldan yürüyeceklerini söyledi. Hazreti Muhammed'in bir rehber olduğunu vurgulayan İsmail Sarkut, Hazreti Peygamber'in hayatını okumaya gayret ettikleri ifade etti. Volkan Barut da Hazreti Muhammed'in Kur'an ve İslam'ın hakim olması için mücadele ettiğini anlattı. Yasin Ağış ise Hazreti Muhammed'in, insanları bir olan Allah'a kulluk etmeye davet ettiğini söyleyerek Mevlid Kandilini dua ve ibadetle geçireceklerini ifade etti.


M. Törehan Serdar

BİTLİS

Mevlid Kandili vesilesiyle duygularını paylaşan Bitlisliler, huzur, barış ve kardeşlik temennisinde bulundular. M. Törehan Serdar, Hazreti Peygamber hakkında çok sayıda kitapların yazıldığını, fakat bugün insanların okumadığını ifade ederek, Onu daha iyi tanımak ve yolunun sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Cengiz Tokmak ise  "Onun (Sallallahu Aleyhi Vesselem) doğduğu günü Müslümanların anması gerekiyor. En iyi şekilde yaşayarak kutlamaları gerekiyor. Onun doğumuyla dünyaya huzur gelmiş. Kız çocuklar artık diri diri gömülmekten kurtulmuştur." dedi.

"ALLAH TARAFINDAN SEÇİLMİŞ EN BÜYÜK DEĞERDİR"

Peygamber Efendimizin doğum günü olan Mevlid Kandilinin en güzel şekilde idrak edilmesi gerektiğinin altını çizen Abdülkadir Tutkun, Onun hayatını güzel öğrenip, yaşamaya ve yaşatmaya çalışacaklarını belirtti. Peygamber Efendimizin dünyayı teşrif ettiği Mevlid kandilinde yaşanan mucizelere dikkat çeken vatandaşlardan Hüsnü Eribol, "Peygamber Efendimiz, Allah`ın övdüğü, alemlere rahmet olarak gönderdiği ve kıyamete kadar gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin serveri olduğu, huzurun temsili, adaletin timsali, dünya düzeni, refahı ve huzuru için Allah tarafından seçilmiş en büyük değerdir." dedi.

SİİRT

İLKHA muhabiri, mikrofon uzattığı Siirtli vatandaşlara Mevlid Kandilini sordu. Halkın bir kısmı bu konuda önemli mesajlar verirken bir kısmı ise Peygamber Efendimizi yeterince tanımadığını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Siirtli vatandaşlar, "PEYGAMBERİMİZİ YETERİNCE TANIMIŞ OLSAYDIK FİLİSTİN`E BOMBALAR YAĞMAZDI”

"Peygamberimizi yeterince tanımıyoruz. Yeterince tanımış olsaydık dünyaya barış ve huzur gelir, ümmet bu halde olmaz, Filistin`e bombalar yağmazdı." mesajını verdi.

Muhammed Yunus Sevinç, “Mevlid Kandili denilince, dinimizin rehberi ve önderi olan Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifini simgeleyen, sevginin, barışın, merhametin sembolü akla gelir. Peygamber Efendimizi yeterince tanımış olsaydık, Ortadoğu'da yaşanan bazı hadiseler meydana gelmezdi." ifadelerini kullandı.


Meryem Açıkgöz

“TOPLUM PEYGAMBER EFENDİMİZİ YETERİNCE TANIMIYOR”

Peygamber Efendimizin dünyaya teşrifinden önce toplumunun insanlık dışı bir hayat tarzına sahip olduğunu belirten Meryem Açıkgöz, Peygamberimizin dünyaya gelmesiyle insanları İslam`a davet ettiğini ve bu sayede insanların Müslüman olduğunu, kurtuluşa erdiğini söyledi.


Mehmet Nafih Sevinç

“PEYGAMBERİMİZİN YOLUNDAN GİTSEYDİK BARIŞ VE SEVGİ HÂKİM OLURDU”

Mehmet Nafih Sevinç, "Peygamberimizin izinden gitmiyoruz. Eğer Onun yolundan gitmiş olsaydık dünyada barış ve sevgi hâkim olurdu ve bütün Müslümanlar birlik olurlardı. Zaten Peygamber Efendimizin yolundan gitmediğimiz için bu musibetler başımızdan eksik olmuyor. Bu musibetlerden kurtulmak için Peygamber Efendimizi çok iyi tanımak, sünnetine sarılmak ve hayatını okumak gerekir” ifadelerini kullandı.


Mehmet Çığır

“DOĞDUĞU GÜN KENDİNİ İLAH SANANLARIN SARAYLARI YIKILDI”

Mehmet Çığır, "Peygamber Efendimiz doğduğu gün kendini ilah sananların sarayları yıkıldı, bin yıldır sönmeyen ateş söndü ve biz Onu görmeden sevdik. Peygamber Efendimizi Kur`an`daki ayetlerden ve hadislerden, ahlakını ve sünnetini öğrendik ama bu öğrendiklerimiz sözde kalıyor. Biraz çaba sarf edip hayatımızda uygulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.


Mücahit Oğur

BATMAN

Mevlid Kandili münasebetiyle Batman halkına iki cihan serveri Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem`i sorduk. İLKHA mikrofonuna konuşan Batmanlılar, sadece Mevlid Kandilinde değil, Peygamberimizi hayatımızın her anında yaşamamız gerektiğini belirttiler. Mücahit Oğur, “Mevlid Kandili denince Onu anmak, çizdiği yolu takip etmek, hadisler, katıldığı savaşlar gibi şeyler insanın aklına geliyor. Toplumumuz yeterince Peygamberimizi anlamamıştır. Bizler Peygamberimizle ilgili çok az kitap okuyoruz. Peygamberimizle ilgili piyasada çok sayıda kitap var. O kitaplardan kim kendine ne ders çıkarırsa ona ışık olacaktır. Onun çizdiği yol olan sünnetine uyulması gerekir.” dedi.


Mehmet Emin Orakçı

“PEYGAMBERİMİZİ HAYATIMIZIN HER ANINDA YAŞAMALIYIZ”

Mehmet Emin Orakçı, “Mevlid Kandili denince aklımıza Peygamberimizin hayatı geliyor. Sadece Mevlid Kandilinde Peygamberimizi anmak yeterli değil, Peygamberimizin yaşantısını aynı şekilde hayatımızın her anında yaşamalıyız. Herkes Peygamberimizin gençliğini biliyor fakat kimse Onun gençliği gibi yaşam sürdürmüyor. Peygamberimizle ilgili kitapları okuyorum ve her sene siyer sınavına katılıyorum” diye konuştu.


Memduh Çetiz

“PEYGAMBERİMİZİ YETERİNCE TANIMIŞ OLSAYDIK BU HALDE OLMAZDIK”

Memduh Çetiz, “Mevlid Kandili denince Peygamberimizin doğumu aklımıza geliyor. Peygamberimizi yeterince tanımıyoruz. Toplum olarak yeterince tanımıyoruz, tanımış olsaydık bu halde olmazdık. Onun hayatını okumamız, sünnetini yerine getirmemiz lazım. Onun hayatını iyice yaşayıp herkese bunu göstermemiz lazım. Onun hayatı ve sahabe hayatıyla ilgili çok kitap okudum. Okumuşuz, ama azdır. Yeteri kadar Onu anlayamamışız, toplumda bunu görüyorum” ifadelerini kullandı.

“SADECE MEVLİD KANDİLİNDE DEĞİL HER GÜNÜ O`NUN GÜNÜ SAYMAMIZ GEREKİYOR”

Hıfzullah Ay ise şunları söyledi: “Mevlid Kandili denince Hazreti Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem aklımıza geliyor. Onun nasıl çileler çektiğini hepimiz bilmeliyiz. Çok zorluklar çekti. Küçük yaştayken hem annesiz hem de babasız kaldı. Her zaman Onun yolundan gitmemiz gerekiyor. Sadece Mevlid Kandilinde değil, her günü Onun günü saymamız gerekiyor. Peygamber Efendimizin hayatından bahseden kitapları da okumuşum.”


Nurettin Turan

Kur`an-ı Kerim`de Peygamberimizin en güzel şekilde methedildiğini vurgulayan Nurettin Turan, “Peygamberimiz Mevlid Kandilinde, 571 yılında dünyaya gelmiştir. Peygamberimiz dünyaya geldiği zaman putlar yıkıldı. Bizler Peygamberimizi çok iyi tanıyoruz. Kur`an-ı Kerim Onun methini vermiştir. Onun ile ilgili de çok kitap okumuşum, ama sayısı aklıma gelmiyor.” şeklinde konuştu.

“PEYGAMBERİMİZ BİZ MÜSLÜMANLAR İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR”

Mehmet Şirin Yılmaz, “Mevlid denince aklımıza Peygamberimizin doğumu gelir. Dünyaya teşrifleri gelir. Peygamberimiz biz Müslümanlar için vazgeçilmezdir. Sürekli Onu kendi hayatımızda yaşatmaya çalışıyoruz. Tabi ki yeni nesillere Onun hayatını aktarmamız lazım, okuyup hayatını yaşatmamız lazım” açıklamasında bulundu.


Haydar Bahatır

“O`NUN HAYATINI, SÜRDÜRDÜĞÜ YOLU TAKİP ETMELİYİZ”

Haydar Bahatır da şunları söyledi: “Mevlid Kandili denince Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem ve İslam aklımıza geliyor. Peygamberimizi tanıyoruz, hayatını okuyoruz. Bir Müslüman olarak Peygamberimizi tanımak lazım. Onu tanımak için çok okumak lazım. Onun hayatını, sürdürdüğü yolu takip etmeliyiz.”


Ömer Çelik

“PEYGAMBERİMİZ DENİNCE AHLAK, GÜZELLİK AKLIMIZA GELİYOR”

Peygamberimiz denince akla hep güzelliklerin geldiğini dile getiren Ömer Çelik, “Mevlid Kandili denince Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem aklımıza geliyor. Dünyaya teşrif etmesi aklımıza geliyor. Onun rahmet, merhamet Peygamberi olduğu aklımıza geliyor. Ahlak, güzellik aklımıza geliyor.”


Suphi Şimşek

“TOPLUM PEYGAMBERİMİZLE AYDINLANDI”

Suphi Şimşek, “Peygamberimizi daha iyi tanımak için Onun hayatını okuyoruz, sünnetlerine bakıyoruz. Onun hayatıyla ilgili 3-5 kitap okudum.” dedi. Ömer Basut, “Peygamberimiz dünyaya gelince Kâbe içindeki putlar yere serilmiştir, Müslümanlık yayılmıştır. Onun sayesinde Müslüman olduk. Onu daha iyi tanımak için sohbetler yapılmalıdır. Onun hayatıyla ilgili kitaplar okuyoruz. Onun hayatını okudukça yolundan şaşmayız.” diye konuştu.

MARDİN

"TEK ÖNDERİMİZ PEYGAMBER EFENDİMİZDİR"

İLKHA muhabirleri, Mardinlilere mikrofon uzatarak Mevlid Kandilini sordu. Mehmet Beşir Güneş şunları söyledi: "Bu dünyada tek önderimiz Peygamber Efendimizdir (Salallahu Aleyhi Vesellem). Biz, Peygamberimizi yeterince tanıyoruz ama maalesef yeterince tanımayan birçok kesim var. Peygamberimizi tanımayanlar açısından büyük acizliktir. Çünkü asıl önderimiz şu veya bu değil, Peygamberimizdir."

"SAĞLAM BİR NESLİN YETİŞMESİ İÇİN HAYATINI ÇOCUKLARIMIZA AŞILAMAMIZ LAZIM"

Tekin Eney, "Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem) hayatını bilmemiz gerekir. Sağlam bir neslin yetişmesi için Peygamber Efendimizin hayatını çocuklarımıza anlatmamız ve daha küçükken onlara aşılamamız lazım." diye konuştu.

"KÖYDE YEMEK YAPIP DAĞITACAĞIZ"

Mevlid Kandilinin idraki için şimdiden hazırlık yaptıklarını söyleyen Filiz Hazar da "İnşallah Pazartesi günü Peygamber Efendimizin viladetinin yıl dönümü vesileyle köyde yemek yapıp dağıtacağız. Salâvat kampanyası düzenliyoruz. Hem biz hem çocuklarımız salâvat getiriyoruz." diyerek mutluluğunu dile getirdi.

"CAMİDE NAMAZ KILIP DUA EDECEĞİZ"

Mevlid Kandilinde camiye gideceklerini namaz kılıp dua edeceklerini söyleyen Kazım Kanioğlu, "Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem) doğumunu ve vefat yılını unuttum, hatırlamıyorum. Camiye gidip namaz kılacağız dua edeceğiz, Müslümanlar da hayır hasenat yapsınlar." dedi.

"PEYGAMBER EFENDİMİZİ TANIYIP O`NUN YOLUNDAN GİTMEMİZ LAZIM"

Ahmet Dağduman, "Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  Mevlid Kandili nedeniyle çok sevinçliyiz. Peygamber Efendimizin hayatı hakkında pek fazla bilgim yok ama okuyup öğrenmemiz lazım. Dünya menfaatini dinimizden daha çok ön planda tutuyoruz. Bu tür haberler halk arasında daha çok yapılırsa milletimiz daha çok bilinçlenecek." diye konuştu. (Hüseyin Sayhar, Abdurahman Uğurlu, Ramazan Şefkatlı, Şükrü Tontaş, Murat Orhan, M. Salih Keskin, Mehmet Aslan –İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir