• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
İman varsa, imkân da vardır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Siyonist terör rejimi israilin, Gazze sınırında ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek isteyen göstericilere ateş açması sonucu şehit edilen Filistinlilerin sayısının 60'a yükseldiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin doğusundaki gösterilerde şehit olanların sayısının 60'a yükseldiği, yaralı sayısının ise 2 bin 770'i geçtiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca şehitlerden 8'inin 18 yaşın altında çocuk olduğu kaydedilirken, yaralılardan 225'inin çocuk ve 86'sının kadın olduğu aktarıldı. Gazze'nin terör rejimi sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve işgal rejiminin kuruluş yıldönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri gösteriler düzenliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü terör rejiminin başkenti olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasından sonra yeni büyükelçilik binası pazartesi günü yapılan resmi törenle açılmıştı.

‘BİRBİRİNİZLE ÇEKİŞMEYİN, KUDÜS`E YÖNELİN`

2014 yılında yine terör rejiminin hava saldırılarında bacaklarını kaybeden Fadi Abu Salah, Filistinlilerin Nakba dediği “Büyük Felaket” günü tekerlekli sandalyenin üzerinde olmasına rağmen direnişe devam etti. ‘İman varsa, imkan da vardır` inancıyla direnişe devam eden Fadi Ebu Salah bu kez şehadet mertebesine ulaştı. Salah, geriye bu sözden ders çıkarması gereken ümmete; ‘Birbirinizle çekişmeyin, Kudüs`e yönelin` mesajını bıraktı.

RANTİSİ'NİN OĞLU MAHMUD DA ŞEHİD OLDU

Hamas liderlerinden Şehid Abdülaziz Rantisi'nin oğlu Mahmud Rantisi de terör güçlerinin saldırılarında şehid oldu.

FİLİSTİNLİ DOKTOR, ŞEHİT KARDEŞİ İLE KARŞILAŞTI

Filistinli doktor Mutasem al-Nunu, da Gazze Şeridi'nde hastanede şehit ve yaralıları muayene ederken gelen şehid cenazeleri arasında şehit kardeşi ile karşılaştı. Filistinli doktorun şehid kardeşi ile karşılaşma anı, fotoğraf karesine yansıdı.

8 AYLIK BEBEĞE KIYDILAR

Gazze kentinin doğusundaki Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerine ailesiyle birlikte katılan küçük bir kızın dün sabah erken saatlerde şehit olduğu bildirildi. Küçük kızın şehit olmasıyla birlikte dünkü gösteriler sırasında şehit olanların sayısının 60'a yükseldiği ifade edildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El-Kudra, dün sabah erken saatlerde konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, sekiz aylık Leyla Enver El-Ğandur isimli bebeğin Gazze kentinin doğusunda işgal güçlerinin attığı bombalardan çıkan yoğun gazı soluması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünyadan tepkiler…

İşgalci ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve siyonist terör rejimi askerlerinin Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 60 Filistinliyi şehit edip 2 bin 770'den fazla Filistinliyi yaralamasına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

NEW YORK'TA 'KUDÜS' PROTESTOSU

New York'ta, ABD'nin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması, terör rejiminin Filistin topraklarını işgali ve Gazze'deki şiddet olaylarına karşı protesto gösterisi düzenlendi. New York'ta toplanan Filistin ve Arap toplumundan bir grup gösterici, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, terör rejiminin Filistin topraklarını işgali ve işgal güçlerinin Gazze sınırında gerçekleştirdiği katliamı protesto etti. Göstericiler, ''Filistin'i ırkçı işgalden kurtarın'', ''Kudüs Filistin'in başkentidir" ve "Büyük Dönüş Yürüyüşü'' gibi yazıların olduğu dövizler taşıyarak terör rejimine tepki gösterdi.

FAS'TA KUDÜS GÖSTERİSİ

Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen gösteride ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması protesto edildi. Parlamento binası önünde toplanan yüzlerce gösterici, ABD ve terör rejimi karşıtı sloganlar atarak "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne katılan Filistinliler ile dayanışma mesajları verdi. Aralarında milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrencilerin de olduğu göstericiler, "Filistin yalnız değilsin", "Büyük Dönüş Yürüyüşüne selam olsun", "Hepimiz Gazze ile beraberiz" yazılı pankartlar ve Filistin bayrakları açtı. Fas İnsan Hakları Deneği Başkan Yardımcısı Abdulhamid Emin de yaptığı açıklamada, Filistin'de yaşananları "gerçek bir katliam" olarak niteleyerek, "israil emperyalist ABD'nin desteğiyle bu katliamı gerçekleştiriyor." dedi.

JAPONYA

Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, işgal güçlerinin, Gazze sınırında, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açarak 60 kişiyi şehit etmesinin ardından sükunet çağrısında bulundu. Kono, basına yaptığı açıklamada, "Bu son derece üzücü bir durum ve bizler, tarafların konuyu sakin bir şekilde ele almasını umuyoruz." dedi. Kudüs'teki açılışa yetkili göndermediklerine işaret eden Kono, "Japonya hükümeti, büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayı düşünmüyor." açıklamasında bulundu.

ÇİN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, başkent Pekin`de düzenlediği basın toplantısında, “Çin çok sayıda sivilin ölmesine ve yaralanmasına yol açan şiddet olaylarından ciddi endişe duyuyor ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerine karşı çıkıyor.” ifadelerini kullandı. “Taraflara ve özellikle israil tarafına gerilimi tırmandırmaktan kaçınması” çağrısını yapan Sözcü Lu, Kudüs'ün konumunun ve aidiyeti konusunun yüksek derecede hassas ve karmaşık olduğunu kaydetti. Lu, "Çin, baştan sona iki devletli çözüm ilkesi temelinde, 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin halkının meşru ve haklı davasını destekliyor." ifadelerini kullandı.

BELÇİKA

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Gazze sınırında sivillerin terör rejimi askerleri tarafından hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Belçika'nın RTBF televizyon kanalına konuşan Reynders, "Gazze'de gördüğümüz şiddet kabul edilemez." dedi. Reynders, ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına Belçika'nın başından beri karşı çıktığını kaydetti. Çözüm için tek seçeneğin iki devletli çözüm olduğunu belirten Reynders, "ABD olmadan müzakere masasına dönmek zor gibi görünüyor. Ancak ABD'nin tutumu da giderek tek taraflı bir hal almaya başladı." diye konuştu.

HOLLANDA FİLİSTİN KOMİTESİ BAŞKANI: 'YAŞANANLAR KORKUNÇ'

Hollanda Filistin Komitesi Başkanı Robert Soeterik, terör rejiminin Gazze'de yaptığı katliamla ilgili olarak "Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde yaşananlar, korkunç ve utanç verici. Hem Nekbe'nin 70. yıl dönümü olması hem de ABD'nin büyükelçiliğini resmen Kudüs'e taşıması nedeniyle Filistinliler, ağır ve zor bir duygusal dönem geçirecektir." dedi. Soeterik, "Silahsız barışçıl gösteri yapanlar, uluslararası medyanın önünde israil keskin nişancıları tarafından tavşan gibi vuruluyor. İnsanlarda derin ve ağır yaralar açan mühimmat kullanılıyor. Hollanda'dan Gazze'ye giden gönüllü bir yardımseverin, israil askerinin alaycı bir şekilde 'bunları ev hapsine mahkum ediyoruz' diyerek ateş açtığına şahit olduğunu duydum. Yaralananlar, hayatının büyük bir bölümünde evinde mahkum kalıyor." diye konuştu.

DÜNYA ALİMLER BİRLİĞİ'NDEN ARAP ÜLKELERİNE TEPKİ

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dünya Müslüman Alimler Birliği olarak, işgalci ve siyonist ordunun Nekbe (felaket) gününde Filistin halkına karşı uyguladığı saldırıyı yakından takip ediyoruz. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyıp, işgalci bir ülkenin başkenti gibi tanımasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşen bu saldırılar bizi daha çok endişelendiriyor." ifadelerini kullandı. "ABD, israil'i teşvik ederek bu büyük suça ortak olmuştur" diyen Karadaği, şunları kaydetti: "Filistin halkına karşı işlenen bu suçlar karşısındaki sessizlikleri nedeniyle başta Arap ülkelerindeki iktidarlar olmak üzere tüm dünya, meydana gelen bu olayların sorumlularıdır. İşlenen bu suçlar karşısında Arap liderlerinin çoğu sessiz kalıyor hatta bazıları siyonistlerin yanında durarak ABD ve israil'in projelerine destek veriyor." Karadaği, "siyonist rejime karşı tüm İslam ve Arap ülkeleri ile uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerekiyor. Bu suçları işleyenler yargılanmalı." dedi.

BMGK`DA KATLİAMA SORUŞTURMA TALEBİ ABD'YE TAKILDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Gazze sınırındaki protestolarda işgal güçlerinin 60 Filistinliyi şehit ettiği katliama ilişkin soruşturma talebi ABD'nin engeline takıldı. BMGK'nin geçici üyelerinden Kuveyt, konseyden Gazze'deki şiddet olaylarından endişe ve üzüntü duyulduğunu belirten onlarca Filistinlinin şehit edilmesine dair soruşturma başlatılmasını talep eden bir açıklamanın kabul edilmesini istedi. Diplomatlar, Gazze sınırındaki protestolarda işgal güçlerinin 60 Filistinliyi şehit ettiği katliama ilişkin BMGK'nin "bağımsız ve şeffaf" soruşturma talebine ABD'nin karşı çıktığını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir