• DOLAR 32.249
  • EURO 34.794
  • ALTIN 2465.106
  • ...
ABD ve Son Operasyonları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

ABD uluslararası teröre karşı mücadele adı altında geldiği Ortadoğu`da bugüne kadar kaç operasyon yaptı hesap edemeyiz; ama çok kan akıttığı gayet açıktır. Daha önce bölgeye gelen Rusya`nın ABD`nin planlarını bozduğunu söylemiştik. Fakat, ABD toparlandı ve Suriye`nin kaderini çizmeye hazırlanıyor. İşin ilginç tarafı ise ABD yapacağı hamleyi başkalarını kullanarak yapmayı deneyecektir. Bölgede son zamanda İsrail`in hareketlenmesi de çok manidardır. İran`a karşı yeniden yaptırımlar uygulanması söz konusu. Bunun için Suudi Arabistan ve İsrail, ABD`ye ciddi baskı yapmaktadır. Suriye`de öyle bir oyun oynanabilir ki İran ve Arap ülkeleri artı İsrail karşı karşıya getirilir ve Batı tarafından Rusya`ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımlara benzer yaptırımlar bu sefer İran`a karşı gündeme getirilir. Hatırlayalım, Zeytin Dalı Operasyonu sırasında Türkiye`ye karşı bile ekonomik yaptırımlar uygulayalım diye ABD`den çıkan sesler vardı.

Suriye öyle karışık ki Ortadoğu ve Körfez ülkelerini yani tüm Arap ülkelerini Suriye üzerinden birbirine düşürmek mümkün görünmektedir. ABD Suriye`de bulunan tüm azınlıkları terörden koruyacaklarını ve haklarını gözeteceklerini dile getiriyorsa bu iş çok karışacak demektir. Suriye`deki Türkmenler Türkiye için önemlidir. Kürtler PYD/PKK için hatta Barzani için önemlidir. Ayrıca Suriye`de azınlık olarak Hristiyanlar var. Hristiyanlar ise Batı için önemlidir. Sünni Araplar ve Şii Araplar söz konusu... Bu mesele ise Arapların birbirine girmesi için gayet açık ve müsait bir etkendir. Suudi Arabistan`da çok sayıda Şii mezhebe tabi olan vatandaş vardır. Bahreyn, Katar, Yemen, Libya, Lübnan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinde de Şiiler var. Patlamaya hazırlanmış bir bomba gibi duran bu meseleyi ABD kullanmaktan hiç çekinmeyecektir.

Haklı olarak denebilir ki, Rusya buna müsaade etmeyecektir. Hayır, Rusya her zamanki gibi nükleer silahlarını göstererek tehditler savuracaktır; ama fiiliyatta herhangi bir şey yapmayacaktır. En fazla yapabileceği BMGK`de Batı`nın kararlarına karşı çıkacaktır. Fakat, bilindiği üzere BMGK`ni takan veya aldığı kararları uygulayan da ciddi anlamda kimse yok. Dolaysıyla, Suriye sahası ABD için dünya liderliğini yeniden koparmaya müsait bir maratona dönüşebilir. Kalıcı ve güçlü ayak izi bırakacağım diyen ABD, sadece Suriye`yi değil, tüm Ortadoğu`yu karıştırabilir.

Bana öyle geliyor ki, ABD`nin yeni operasyonları ciddi değişiklikler meydana getirecektir. Astana görüşmelerini pasif hale getirerek Cenevre görüşmelerini tekrar gündeme getirecek. Suriye`ye komşu olan Irak, Türkiye, Ürdün, Lübnan daha aktif şekilde Suriye meselesine dahil olacak. Arap ülkeleri sıraya dizilecek bu meselede yer almak için. Bölge yaz mevsiminde çok ısınacak. Son dövüş başlıyor! Allah yar ve yardımcımız olsun.

Bu haberler de ilginizi çekebilir