• DOLAR 32.562
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2449.204
  • ...
"Hz Peygamber güllerin ve gönüllerinde efendisidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Öğrencileri Topluğu tarafından, "Hz Muhammed'i anlama ve Sünnetini yaşama" temalı bir program düzenlendi.

Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans salonunda düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sinevizyon gösteriyle devam eden etkinlikte, ilahi ses sanatçı M. Ali Oğuz ve Ferdi Kalkan sahne alarak ezgi ve ilahiler seslendirdi.

Programda konuşan ÖNDER Bingöl Temsilcisi İlahiyatçı Sadullah Arpa, Hz Muhammed'in hayatından örnekler vererek, onu anlamak gerektiğini vurguladı.

Arpa, "İnsanoğlu başıboş ve dilediği gibi yaşayan biri olarak bırakılacağını zannediyor. Elbette ki Allah u Teala yeryüzünde yarattığı bütün varlıkları bir hikmete binaen yaratmıştır. Her varlığın Rabbine karşı bir sorumluluğu, bir görevi vardır. Elbette ki böyle büyük bir ahlak, böyle büyük bir güzellikle yaratılan, insanoğlu başıboş, kafasına göre yaşayamaz." dedi.

"Peygamber efendimizi anlamaya ihtiyacımız var"

"Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım." Ayeti kerimesini aktaran Arpa, şunları söyledi: "Allah u Teala bizi baş boş bırakmamış, bizi yarattıktan sonra nasıl yaşayacağımızı nasıl sorumluluk sahibi bilinçli bir şekilde Rabbimize layık bir kul olarak yaşayacağımızı hem göndermiş olduğu kitaplar ve hem de göndermiş olduğu elçiler vasıtasıyla bize bildirmiş, bizi başıboş bırakmamıştır. Bizler Peygamberleri tanımak, onların sünnetini bilmek, onların hayatını bilip onların kılavuzluğunda hayatımızı sürdürmek zorundayız. Resulullah'ı anlama anlamak sünnetin yaşamak. Onu almaktan çok anlama anlamaya ihtiyacımız var. Peygamberi anlamak bu önemlidir.  Bizlerin, Peygamber efendimizi anlamaya ihtiyacımız var."

"Sünnet' Peygamber efendimizin hayat tarzıdır"

Sünneti yaşamak konusunda sorunların olduğunu ifade eden Arpa, "Sünnet" Hazreti Muhammed'in hayat tarzı olduğunu belirterek, "Allah u Teâla bütün toplumlara rahmeti ve merhametinden dolayı Peygamberleri farklı dönemlerde gönderilmiştir. Bu Peygamberler, geldiği toplumlara hak yolu, doğruyu göstermek, sünnetlerini onlara öğretmek için ömürleri boyunca büyük fedakârlıklar da bulunmuşlar. Misal olarak Nuh Peygamber, 950 yıl boyunca kendi kavmine hakikatleri anlatmıştır. Bıkmadan usanmadan, ısrarla itirazlarına rağmen kavmi onun yolunu kesmelerine rağmen, onların yanında geçerken kulaklarını tıkayıp sesini duymak istememelerine rağmen, Nuh Aleyhisselam 950 yıl boyunca kendi kavmine hakikatlerini anlatmaya devam etmiştir." şeklinde konuştu.

"Hz Muhammed hiçbir zaman dünyalıkları istememiş, tenezzül etmemiştir"

Hz Muhammed hayatı boyunca hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, kendi ümmetine Allah'ın davasını anlattığını söyleyen Arpa, "Hz Peygamber Aleyhisselam, Allah'ın davasını anlatırken hiçbir ücret beklememiştir. Makam mevki hiçbir zaman böyle bir talebi olmamıştır. Mekkeli müşrikler ona mevkileri teklif etmiştir. Hz Peygamber hiçbir zaman dünyayı istememiştir. 'Beni dünyaya çağırmayın Benim için dünyalıklar de istemeyin, dünyalıklar benim neyime' diye bir şey istememiştir.  Yani Peygamber olmasına rağmen kesinlikle dünyaya tenezzül etmemiştir."

"Hz Peygamber, güllerin efendisidir hem de gönüllerinde efendisidir"

Son olarak Arpa konuşmasını şöyle tamamladı: "Güllerin Efendisi deniliyor sadece bu söyleniyor, Hz Peygamber, güllerin efendisidir hem de gönüllerinde efendisidir. Zahitlerin, abidlerin, mücahitlerin, komutanların, babaların ve öğretmen efendisidir." (Nihat Kanat, Hakan Koldaş-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir