• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...

Bakan Tüfenkci, Ovaköy kapısının açılması konusunda Irak tarafının da istekli olduğunu belirtirken, ABD'nin itirazına ise tepki gösterdi: "Biz Irak ile kapılarımızı Amerika'ya göre açmıyoruz"

Irak'a açılacak ikinci kapı Ovaköy'e ilişkin çalışmalar sürüyor. Türkiye sınırından Musul'a, oradan da Bağdat'a uzanacak ticaret hattı, ABD'nin PKK'ya yardım için kullandığı koridoru da işgalcilere kapatacak. 

Kapıya ilişkin atılacak adımların görüşüleceği Türkiye-Irak Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantısının bir kez daha ertelendiğini belirten Tüfenkci, "Toplantı konusunda Irak tarafı ikinci kez erteleme istedi. Irak'ta seçimler var ve seçimlerden dolayı gelemiyorlar. Dışişleri Bakanlığı düzeyinde konuyu takip ediyoruz. Şu anda makul nedenlerle bir gecikme var. 'Bir ay sonra seçimler var ve kritik. Bize biraz süre verin' diyorlar. Ama kapının açılması noktasında bir sıkıntı görünmüyor. İki taraf da çok istekli" dedi. Bakan Tüfenkci, Ovaköy konusunda nihai adım için 12 Mayıs'taki Irak seçimlerinin sonrasına işaret etti.

KAPI ONLAR İÇİN DEĞİL

Ovaköy'e ilişkin adımların Irak'taki seçimlerden sonra atılacağına işaret eden Tüfenkci, İran ve ABD'nin Ovaköy itirazları konusunda, "İstemeyebilirler. Biz kapılarımızı onlara göre açmıyoruz. Irak istedikten sonra sorun yok. Amerika'ya göre kapı açmıyoruz. Irak tarafı bizden sadece süre istiyor. Yoksa 'kapıyı biz de istiyoruz' diyorlar. 'İstemiyoruz' demiyorlar. Ama daha önceleri açık açık 'istemiyoruz' diyorlardı. Şimdi öyle değil" ifadelerini kullandı. Ovaköy kapısının karşısındaki terör unsurlarına yönelik ortak operasyona ilişkin olarak da Tüfenkci, "Zaten Sincar'a yönelik bir operasyonu Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ediyor. Irak da bu konuda çalışıyor. Oradaki terör temizlendiği zaman Ovaköy önünde bir engel kalmıyor" diye konuştu.

Kapılarda zehir takibi

Tüfenkci, hudut kapılarında uyuşturucu geçişine ilişkin önlemlerin yeni teknolojiler kullanılarak 7/24 takip edildiğini belirtti. Kapılara 2 km mesafede yapılan denetimlerde son dönemde kaçakçılığa rastlanmamasının, alınan önlemlerin başarısını gösterdiğini söyleyen Tüfenkci, "Hem kaçak akaryakıt hem uyuşturucu takibindeyiz. Sahil Güvenlik ve Gümrük Muhafaza koordineli çalışıyor" dedi.

UBER'i çözeceğiz

Bakan Tüfenkci, taksici- UBER kavgası konusunda taraflarla görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Bu konudaki çalışmalara Ulaştırma, İçişleri ve Maliye bakanlıklarının da katıldığını aktaran Tüfenkci, "Görüşleri değerlendirerek bir sonuca varacağız. Düzenleme yapmadan önce o sektörün tüm paydaşlarının taleplerini dinliyoruz. Bu nedenle de işler gecikebiliyor" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak