• DOLAR 32.22
  • EURO 34.734
  • ALTIN 2450.849
  • ...
İnsanlık Dışı Muamele
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pozantı Cezaevi’nde çocuklara yönelik cinsel taciz ve işkence Adalet Bakanlığı müfettişlerinin raporuyla da gözler önüne serildi. Çoğunluğu adli tutuklu 18 çocuk hakkında “taciz ve kötü muamele” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. İkisi müdür, ikisi müdür yardımcısı ve ikisi de başgardiyan 6 cezaevi yöneticisi de savcılık tarafından sorgulanacak.

Adalet Bakanlığı müfettişleri, Pozantı Cezaevi’nde siyasi suçlardan tutuklanan çocuklara yönelik “cinsel taciz ve kötü muamele” iddialarının doğru olduğu ortaya koyan raporu tamamladı. Raporda, büyük bölümü adli suçlardan tutuklu olan 8 çocuğun, diğer çocuklara “taciz”, 10 çocuğun ise “kötü muamelede” bulunduğu tespitine yer verildi. Bu çocuk tutuklularla birlikte iki cezaevi müdürü, iki müdür yardımcısı ve iki de başgardiyan olmak üzere 6 cezaevi yöneticisi hakkında da kötü muamele ve tacizi önlemedikleri için suç duyurusunda bulunuldu.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettişler, “taş atan çocuklar” olarak bilinen ve çoğunluğu katıldıkları gösteriler nedeniyle tutuklanan çocukların, Pozantı Cezaevi’nde “taciz, tecavüz ve kötü muamaleye“ maruz kaldıkları iddiasına ilişkin raporlarını tamamladı. Cezaevini denetleyen müfettişler, tahliye edilmiş ve geçtiğimiz günlerde Sincan’a nakledilen mağdur çocuklar, kurum yöneticileri, infaz koruma memurlarıyla görüşmeler yaptı. Müfettişler, basında çıkan haberleri, TBMM raporlarını, cezaevi tutanak ve kayıtlarını, çocuklarla görüşme yapan Akdeniz Belediyesi doktorlarının bant kayıtlarını, çocukların mahkum edildiği disiplin cezalarını, gazetelerde çıkan haberleri, İnsan Hakları Derneği raporlarını ve çocukların İHD’ye yaptıkları başvuruları inceledi.

BDP’li belediyenin raporu da var

Raporda, BDP’li Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Kadın Danışmanlık Merkezi’nde görev yapan pratisyen hekim Didem Gediz Gelegen Türkmen tarafından, gözaltı ve cezaevi deneyimi olan çocuklarla yürütülen çalışmalar sonucu hazırlanan ve Akdeniz Belediye Başkanlığı’nın 5 Mart 2012 tarihli yazısı ile gönderilen Toplumsal Travma Çalışmaları, Grup Çalışması Deneyimi Raporu’nun da incelendiği kaydedildi.

Genel izlenimler

Raporda, bu çalışmada, “cezaevi ve gözaltı deneyimi olan çocukların duygu ve düşünceleri üzerine gözlemler yapıldığı ve bir takım genel izlenimler ortaya konulduğu, çocukların yaşadığı insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmamasının üzerlerinde büyük bir travma yarattığı gibi hususların ele alındığı” belirtilerek, bu tespitler ışığında kurumda kalan çocukların durumunun değerlendirildiği ifade edildi.

8‘i taciz 10’u kötü muamele

İnceleme sonunda, “kötü muamele ve cinsel taciz” iddiaları yöneltilen tutuklu çocuklar E.U., Z.K., K.T., O.T., F.G., E.D., M.A., E.Ç., O.A., Z.T., R.İ., Y.T., M.S., S.B., B.Y., N.E., Y.T. ve F.D. için adli işlem yapılması gerektiği sonucuna varıldı. Bu çocuklardan 8’inin taciz, 10’unun kötü muamele ile suçlandığı bildirildi.

Vahşeti önlemediler

Raporda, kurum idaresinin sorumluluğu bakımından konu değerlendirdiğinde; 15 Eylül 2011 tarihinde kurumdan ayrılan dönemin kurum müdürü ile 5 Eylül 2011 tarihinden itibaren görev yapmaya başlayan mevcut kurum müdürü, dönemin iki tane ikinci müdürü, iki infaz koruma baş memuru hakkında adli ve idari yönden işlem yapılmasının yerinde olacağı kaydedildi. Hazırlanan rapor, adli ve idari yönden gereğinin yapılması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Eski kurum müdürü ve ikinci müdürler, iddialar kamuoyuna yansıdıktan sonra Adalet Bakanlığı’nca sürgün olarak nitelendirilen görevlere atanmıştı.

Tecavüze teşebbüs

Raporun basına açıklanmayan kısmında, çocukların anlatımları sıralandı ve bu konularda saptamalarda bulundu. Taraf gazetesine yaptığı açıklamada, tecavüze uğradığını söyleyen çocuk dahil hiçbir çocuğun tecavüze uğramadığının belirtildiği raporda, buna karşılık bazı çocukların tecavüz teşebbüsü ile karşı karşıya kaldığı kaydedildi. Çocuklara, cinsel uzuv gösterme, elle dokunma gibi tacizlerde bulunulduğunun belirtildiği raporda, çocukların kaba dayak ve işkence niteliğindeki davranışlardan şikayetçi olduğu belirtildi.

Osmaniye’ye ‘şefkat’ uyarısı

İşkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili inceleme yapılan Osmaniye Cezaevi’ne yönelik olarak da ilginç bir uyarıda bulunulduğu anlaşıldı. CHP’li vekillerin, “Ziyaretçiler bile çırılçıplak soyularak makatları, cinsel organları aranıyor. Darbe dönemindeki gibi sayımlarda kafanın yukarıya kaldırılması, yürürken duvar dibi dışında bir yere bakılması, sakal bırakılması yasak” iddialarını araştıran bakanlık yetkililerinin cezaevi yönetimine “şefkat” uyarısında bulunduğu öğrenildi.

Rencide edici olabilir

Yönetmeliklere uygun olsa bile bazı uygulamaların rencide edici olabileceğine dikkati çeken bakanlığın incelemeleri de devam ediyor. Bakanlık, bütün ziyaretçilerin çırılçıplak soyulmasının söz konusu olmadığını, cezaevine uyuşturucu sokulduğu şüphesiyle bazı ziyaretçilerin hekim nezaretinde arandığını bildirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir