• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
Halepçe`de, Yerde Vahşet Gökte Zulüm Yağmıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Mustazaflar ile Dayanışma Derneği Diyarbakır Şubesi tarihe bir kara leke olarak geçen Halepçe katliamının 24.yıl dönümü münasebetiyle dernek binasında bir program düzenledi. Saddam Hüseyin`in İran Irak savaşı esnasında, Irak`ın kuzeyinde Müslüman Kürtlere karşı düzenlediği Enfal Hareketinde 16 Mart tarihinde Halepçe`de kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak gerçekleştirdiği insanlık dışı katliam ve vahşet, 24. yıl dönümünde Diyarbakır`da da kınanarak katliamda hayatını kaybedenler düşenler için Fatihalar okundu.

Saddam, Yahudi Mişel Eflâk`ın Yetiştirmesi Bir Zalim ve Diktatördü
Seminere konuşmacı olarak katılan Eğitimci Yasin Karadağ Irak`ın yapısı ile ilgili bilgi verdikten sonra konuşmasına Saddam Hüseyin`in şahsiyetinde bahsederek şöyle devam etti: "Yahudi olan Mişel Eflak`ın fikirleri ile beslenmiş ve onun zihniyetine sahip olan Saddam 1968`de Irak`ta yönetimi ele geçirmesiyle kendi toplumuna yani Müslüman topluma baskı ve sindirme politikası izledi. Müslüman halkı hep ezen Mişel Eflak ise Emperyalist devletlerin bir yetiştirmesi ve tetikçisi idi. Mişel Eflak, Hafız Esad gibi Saddam Hüseyin gibi şahısları yetiştirip İslam ve Müslüman toplumlara bir kâbus gibi bir karabasan gibi musallat ediyordu. İşte Saddam Hüseyin Mişel Eflâk`ın bir yetiştirmesi olan bir zalim ve bir diktatördü."

Halipçe Katliamı Zulmün Başlangıcı Değildi, Sadece Bu Zulmün Son Halkasıydı
Saddam Hüseyin`inde Nemrut gibi Firavun gibi bir zalim olduğunu ve sadece onun isminin değişik olduğunu söyleyen Karadağ konuşmasını şöyle sürdürdü: "Saddam Hüseyin 1968`den 2003 yılına kadar kendi Müslüman toplumuna özellikle Kürtlere zulüm yapıyor onları sindiriyor onlara kan kusturuyordu. 1988 yılında kuzeyde yani Kürtlere karşı başlatılan Enfal operasyonlarında kendi zihniyetinde olan kuzeni Kimyasal Ali lakablı Ali Hasan El Mecid`e sınırsız yetkiler vererek katliam ve soykırım için onu ve diğer komutanları serbest bıraktı. Durum böyle olunca Kimyasal Ali her yerde ezme ve sindirme operasyonlarına başladı. Bu kapsamda kuzey bölgesinde esir kampları oluşturarak kendi halkından çocuk genç yaşlı kadın erkek demeden herkesi bu kamplara mahkûm etti. O esir kamplarından bu mustazaf insanlar açlıktan susuzluktan soğuktan birer birer hayatını kaybediyordu. Bazı kaynaklara göre bu sindirme politikalarından ve operasyonlarda Halepçe dâhil 100 bin insan hayatını kayıp etti. Halepçe katliamı bu halka başlatılan zulmün başlangıcı değildi. Sadece bu zulmün son halkasıydı."

Halepçe Halkı Saddam`ın Zulümden Bıktığı İçin İran Ordusuna Destek Verdi
Karadağ, Irak İran savaşının ve Halepçe katliamının nedenlerini ise şöyle açıkladı: "Özellikle 1979 İran İslam İnkılâbından sonra ABD Ortadoğu`da jandarması ve müttefiki olan Şah`ı kaybedince adeta kudurdu. Daha sonra kendi piyonu olan Saddam`ı besleyip mazlum ve Müslüman olan İran` halkına karşı kışkırtıp savaş açtı. Amaç ise İran İslam İnkılâbının diğer mazlum ve mustazaf halklara örnek olmasın ve onları etkilemesin diye Saddam`ı Müslüman İran`a musallat etti ve iki Müslüman ülke arasında amansız bir savaş başladı. Bu savaş sonucunda on binlerce yüz binlerce insan hayatını kaybediyor ve bir o kadarı da yaralanıyor. Neticede Süleymaniye Halepçe ve diğer şehirler Saddam`ın zulmünden ve savaşın ağır koşullarından artık bıkıyor. Nihayetinde 15 Mart 1988`de İran ordusu Saddam`ın güçlerine karşı bir operasyon düzenleyerek Halepçe ve diğer yerleri elle geçirdi. Böylece halk bağımsızlığını ilan etti. Halk Saddam`ın zulüm ve sindirme politikalarından bıktığı için İran ordusunu kendileri için artık bir umut ve kurtuluş kapısı olarak gördü ve böylece İran ordusuna destek verdi. Durum bu noktaya gelince Saddam tarihte eşine az rastlanır bir katliamın emrini verdi. Kuzeni olan Ali Hasan El Mecid`e kimyasal silah kullanma talimatını vererek Halepçe ve civar kasabaların yerle bir etmesini istedi. Bu emri alan Ali Hasan El Mecid kimyasal silah kullanmaya başladı. Tarh 16 Mart 1988`i göstermekteydi.

Katliamda 6357 Kişi Öldü 14 Bin Kişi Ağır Bir Şekilde Yaralandı
Karadağ Halepçe Katliamından İstatistik veriler vererek şu ifadeleri kaydetti: "Bu vahşete ölen insan sayısı 6357 kişi, 14 bin kişi ağır bir şekilde yaralandı. Milyonlarca kişi varını yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Bu katliamın etkileri daha sonrada devam etti. Uluslararası Sağlık Örgütünün yaptığı araştırmaya göre şimdiye kadar 43 bin kişi bu vahşete kurban gitti. Yine bu katliamdan dolayı günümüze kadar 61bin kişi yara almış özürlü olmuş sakat kalmış. Bu katliamdan dolayı Halepçe`de özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki`nin 4-5 katı daha fazladır." (Osman İçli-İLHKA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir