• DOLAR 32.468
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2436.26
  • ...
`Şark İstiklal Mahkemeleri` Konulu Seminer
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Merkez Kayapınar ilçesinde faaliyet yürüten Halkla Dayanışma Yardımlaşma ve Hizmet Derneği (Hizmet Der), "Dünya Mustazaflar Haftası" münasebetiyle dernek binasında bir program düzenledi.

"Şark İstiklal Mahkemeleri" konulu program saat 19.30`da sinevizyon gösterimi ile başladı. Programa eğitimci Mehmet Şerif Kaçan konuşmacı olarak katıldı. Dünyanın her yerinde Mustazafların kan ve gözyaşlarının aktığına dikkat çeken Kaçan, çevremizde ise Şark İstiklal Mahkemelerin yaptığı haksızlık ve zulümlerine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyetini kuran ittihat ve terakki üyeleri olan jön Türklerin Avrupa`da eğitim aldıklarını ve onların kültürünü Müslüman halka dayattıklarını anlatan Kaçan, gazete ve televizyonlarıyla Avrupa kültürünün propagandasını yaptıklarını söyledi.

Kaçan sözlerini şöyle devam etti: "Jön Türkler, açlığımızı imanımıza ve geri kalmışlığımızı da İslam`a bağlıyorlardı. Ama tüm bu propagandalarına rağmen halk imanından ve İslam`dan vazgeçmedi. Müslüman halkımız asla ecnebiliği kabul etmedi, etmeyecek de… Başımızdaki sarığı almak için şapka kanunu çıkartılar.
 
Harf kanunuyla halkı bir gecede cahil bıraktılar. Medreselerin kapılarına kilit vuruldu, halifelik kaldırıldı, camilerimiz atlar için ahıra çevrildi. Âlimlerimiz ders vermek için bir mekân bulamadıkları için tren seyahatlerinde ve atlar üzerinde ders vermeye başladılar. Ve daha sonra İstiklal Mahkemeleri kuruldu. Bir mahkemede Diyarbakır`a gönderildi.
 
Şark İstiklal Mahkemesi, halkı korkutmak adına âlimlerimizi darağaçlarına astı. Tüm bunları gören Şeyh Said, harekete geçerek bir kıyam yaptı. Şeyh Said, `Ne ben Hz. Hüseyin`den daha değerliyim ne de benim ailem onun ailesinden daha kıymetlidir.
 
Eğer ben ve bu bastonum yalnız da kalsak ben yine bu kâfirlere karşı çıkacağım. Eğer ben bu kâfirlere karşı çıkmazsam zebaniler sarığımdan tutup beni cehenneme atarlar, siz o zaman bana yardım edebilecek misiniz? Onlar bana demezler mi; Ey Said Allah o kadar mal mülk verdi sana.
 
Sen Allah için ne yaptın? Bunlar Allah`ın emirlerini ayaklar altına almışlar` diyordu. Ancak bir ihanet sonucu kıyam tamamlanmadan Şeyh Said yakalandı ve 47 âlim darağaçlarında sallandırıldı. Ardından 14 şehir, 700 köy, 9 bine yakın ev harabeye döndü. 50 bin kişi göç ettirildi, yaklaşık 7.500 kişi zindanlara atıldı. 660 kişi idam edildi. On binlerce insanın öldürüldüğü ileri sürüyor.
 
Daha sonra Şark İstiklal Mahkemeleri yerine Devlet Güvenlik Mahkemeleri kuruldu. Bu mahkemeler de camiye giden çocukları idam ile yargıladı ve bu çocuklar idam cezası kalktığı için müebbet hapis cezalarıyla cezalandırıldılar." ifadelerini kullandı.
(M. Salih Keskin - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir