• DOLAR 32.251
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2418.465
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İzmir Ticaret Borsası'nda 2017-2018 geleneksel pamuk ilk ürün törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sezonun bereketli olmasını temenni ettiğini dile getirdi ve tören sonrasındaki açık artırmayı yönetti. Törende konuşan Bakan Zeybekci, sezonun bereketli olmasını temenni ettiğini ifade etti. Yaklaşık bin yıldan bu yana dokuma yapılan bu coğrafyada bu işin binlerce yıl daha yapılmaya devam edeceğini, Türkiye'nin pamuktan ve tekstilden vazgeçemeyeceğini, bunu milli bir politika olarak gördüklerini anlatan Bakan Zeybekci, 2000'li yıllarda Türkiye'nin tekstilden vazgeçmesi gerektiği yönündeki düşüncelerin ne kadar yanlış olduğunun bugünkü ihracat rakamlarıyla görüldüğüne dikkati çekti.

Ülkemizin İhtiyacı Olan Pamuğu Garanti Altına Almamız Gerekiyor

Bugün pamukta kilogram başına 80 kuruş destek verildiğini, üretimin geçmişe göre biraz toparlanmaya başladığını dile getiren Bakan Zeybekci, "Pamukta üretimin tekrar 1,5 milyon tona gelmesi için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Ülkemizin ihtiyacı olan pamuğu garanti altına almamız gerekiyor." diye konuştu. İhracata verilen desteklerin geçen yıla göre üç kat arttığını, hükümet olarak ihracatçının istediği tüm desteği verdiklerini aktaran Bakan Zeybekci, yüzde 5,1'lik büyüme oranının içinde yüzde 3,9'unun yatırımlar, üretim ve ihracattan gelmesinin bunun bir sonucu olduğunu kaydetti.

Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon

Bakan Zeybekci, İzmir`de 25 ve 26 Ekim tarihlerinde Ekonomi Bakanlığının desteği, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfının (EGEV) bölge ortaklığıyla "Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" hedefiyle düzenlenecek Ege Ekonomik Forum`un tanıtım toplantısında konuştu. Ege Bölgesi`nin ciddi bir zenginliğe sahip olduğuna dikkati çeken Bakan Zeybekci, "Bölgedeki illerin tek başına ortaya koyduğu değer, bir araya gelmeleri haline 10`a katlanacak. Eminim EGEV ve İzmir`in sivil dinamikleri ile yapılan bu etkinlikler, boş geçmeyecektir ve bölge ekonomisi açısında bereketli sonuçlar çıkaracaktır. İnşallah bu önemli bir gösterge olacak. 25-26 Ekim çok güçlü etkinlik olacak. Ege şemsiyesi altında toplanıp, kadını ve erkeğiyle diz kıra kıra zeybek oynadığımız muhteşem bir şov haline dönüşecek. Sonra arkası da gelecektir." diye konuştu.

İzmir'i Serbest Bölgeler Kenti Yapacağız

Daha sonra İzmir'de Batı Anadolu Serbest Bölgesi Ön Protokol İmza Töreni'nde konuşan Bakan Zeybekci, Ekonomi Bakanı olarak göreve geldikten sonra bir İzmir ziyaretinde yaptığı ilk açıklamanın "İzmir'i serbest bölgeler kenti yapacağız" şeklinde olduğunu hatırlattı.

Zeybekci, "Biz sözlerini unutanlardan olmadık. O günden sonra İzmir'de serbest bölgeyle ilgili iki yatırım yaptık. Bunlarda bir tanesi Batı Anadolu Serbest Bölgesi. Bugün burada imzalayacağımız ön protkol, bir serbest bölge ilanı değil, çünkü o bakanlar kurulu kararıyla olur ama biz işletici şirkete, 'Evet biz varız. Sen bunun gerekliliklerini yerini getirirsen biz seninle bunu tamamına erdirmeyi sağlayacağız' diyoruz." ifadelerini kullandı.

 Zeybekci'nin konuşmasının ardından ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler ile Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin ön protokolünü imzaladı.