• DOLAR 34.539
  • EURO 35.966
  • ALTIN 3005.541
  • ...
Hollanda mahkemesi: ‘KATLİAMIN ORTAĞIYIZ`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CUMA KARAKOÇ – DOĞRUHABER

Hollanda mahkemesi Srebrenitsa katliamında Hollanda askerlerinin “kısmen suçlu” olduğuna hükmetti. 11 Temmuz 1995`te Avrupa'nın göbeğinde gerçekleşen katliamın boyutları ve vahşeti hâlâ yaşayanların ve tanık olanların kanını dondurmaktadır. BM`nin denetiminde Hollandalı askerlerin, emanet edilen Srebrenitsa`yı, bir gece yarısı ansızın BM Barış Gücü Komutanı Fransız generalden alınan emirle boşaltmaları üzerine tarihin en büyük katliamlarından biri yaşanmış Bosnalı mülteciler Sırp katillere teslim edilmişlerdir. Bu katliam, Bosna'da soy ve inanç karşıtı yapılmış en vahşi katliamlardan biridir. ‘Bosna katliamı` olarak da anılan katliamda, 8 binden fazla Müslüman Bosnalı kadın, çocuk, yaşlı, genç, erkek Sırplar tarafından hunharca katledilirken Hollanda hükümeti suçlamaları hep reddediyordu.

TAZMİNATIN YÜZDE 30'U KARŞILANACAK
Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa'daki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nde görevli Hollandalı askerlerin 1995 yılında kontrolleri altındaki karargâha sığınan 300 Boşnak erkek ve çocuğu buradan ayrılmaya zorlayarak yasa dışı hareket ettiğine hükmetti. Mahkeme, kurban yakınlarının talep ettiği tazminatın yüzde 30'unun karşılanacağına karar verdi.

Ancak mahkeme Hollandalı askerlerinin, Müslümanların Srebrenitsa'da başına gelenlerden "yüzde 100 sorumlu tutulamayacağını" iddia etti. Srebrenitsa Anneleri Derneğinin Hollanda aleyhine 2007 yılında açtığı davanın sonucunda Lahey Bölge Mahkemesi, 2014 yılında Srebrenitsa'nın işgali sırasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil Boşnak'ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı kısmen suçlu bulmuştu. Kararın ardından Srebrenitsalı kurban yakınlarının avukatı Semir Guzin karardan memnun olmadıklarını yasal çerçeve içerisinde kararı temyize götüreceklerini söylemişti.

AVRUPA PARLAMENTOSU VE BM TARAFINDAN SOYKIRIM OLARAK KABUL EDİLDİ
Bosna'daki savaş sırasında BM'nin koruması altında olan Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp General Ratko Mladiç'in başında olduğu Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlere sığınan çok sayıda Boşnak, Hollandalı askerler tarafından Sırplar'a teslim edilmişti. Sırplar'a teslim edilen Boşnaklar'ın önemli kısmı götürüldükleri ormanlık alanlarda ve depolarda katledilmişti. Srebrenitsa'da yaşananlar Avrupa Parlamentosu ve BM tarafından daha sonra soykırım olarak kabul edildi.

SAVAŞ MAĞDURLARI KARARA TEPKİLİ
Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, Lahey Temyiz Mahkemesinin kararına ilişkin, büyük bir haksızlığa uğradığını belirterek, "Bu yalnızca beni değil, tüm Müslümanları ilgilendiren bir karar." dedi. Subasic, yaptığı açıklamada, Temyiz Mahkemesinin, Srebrenitsa'da 1995 yılında yaklaşık 300 Boşnak erkeğin ölümünden Hollanda hükümetinin "kısmen sorumlu" olduğu kararını onamasını "haksızlık" olarak nitelendirerek, "Bugün büyük bir haksızlığa uğradım. Bu yalnızca beni değil, tüm Müslümanları ilgilendiren bir karar. Suçlu oldukları halde, 10 bin Müslüman'ın sorumluluğunu alamayanların kararı." şeklinde konuştu.

YILLAR SONRA ÇIKIP 'EVET, SUÇLUYUZ.' DEMELERİNİ BEKLİYORDUM, AMA BU OLMADI
Subasic, mahkemenin, kurban yakınlarının talep ettiği tazminatın yüzde 30'unun karşılanacağına ilişkin verdiği kararı da değerlendirerek, "Tıpkı annelerin onlara karşı dava açmasının kayıt altına alındığı gibi onların da suçlu olduğu kayıt altına alınacak." ifadelerini kullandı. Srebrenitsa Soykırımı'nda, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollanda taburunda görev yapan babası Mevludin Pasic'i kaybeden Almedina Pasic de kararın "yetersiz" olduğuna dikkati çekerek, "Daha fazlasını bekliyordum. Yıllar sonra çıkıp 'Evet, suçluyuz.' demelerini bekliyordum, ama bu olmadı. Biz yolumuza devam edeceğiz. Bugün buraya gelme sebebim, 350 kişilik kurban listesinde yer alan ve BM bünyesinde görev yapan babam." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir