• DOLAR 34.175
  • EURO 37.209
  • ALTIN 2934.165
  • ...
Norveç`e Muhammedî İklim Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NORVEÇ - Diyarbakır`dan dünyaya dalga dalga yayılan "Muhammedî İklimin" sıcaklığı, bu defa kuzeyin soğuk ülkesi Norveç`in başkenti Oslo`da hissedildi.

Oslo`da faaliyet gösteren ve Müslüman Kürtlerin hizmetini yaptığı Bediüzzeman Camii`nin organize ettiği Kutlu Doğum etkinliği, ilk olmasına rağmen katılımın yoğun olduğu görüldü. Programın yapıldığı mütevazı salona akın eden Peygamber Sevdalıları, salonu tıka basa doldururken, kimi misafirler programı ayakta izlemek zorunda kaldı.

Program, Almanya`dan Efendimize olan sevdalarından ötürü 14 saatlik araba yolculuğunu göze alarak Oslo`ya Muhammedi Sevdayı ezgileriyle dillendirmek için gelen Grup Vuslat`ın okuduğu giriş salavatının ardından, Bediüzzeman Cami imamı Molla İbrahim`in okuduğu Kur`an tilavetiyle başladı.

Okunan Kur`an`ı Kerim`in ardından misafirlere kısa bir selamlama konuşması yapan cami başkanı, davete icabet ettikleri için misafirlere şükran borçlu olduğunu ifade etti. Kutlu Doğum etkinliğinin insanlığın içende bulunduğu sıkıntılı ortamın ve teknolojinin beraberinde getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhları ferahlattığını vurgulayan Cami Başkanı, bu tür etkinliklerin, manevi havanın ihmaliyle daralan kalplere şifa olacağından kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Selamlama konuşmasının ardından salonun küçük olmasından ötürü daha önceden platformdaki yerlerini almış olan Vuslat ilahi grubu, Hz. Muhammed (a.s)`a ithafen 4 dilde hazırladıkları ilahi ve ezgileri seslendirmezden önce katılımcılara kısa bir bilgilendirme konuşması yaparak, "Vuslat ilahi grubu olarak yaklaşık altı yıldır Avrupa`nın birçok Ülkesinde ve hakeza Almanya`nın birçok şehrinde İslami düğünlerde, özel programlarda ve Kutlu Doğum programlarında insanlarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Allah (azze ve celle) bizleri ihlastan ayırmasın. Burada bir noktayı belirmek istiyoruz. İslami çalışmalarda her camia bir şeyler yapma gayretinde. İnanıyoruz ki hedef bir noktadır. Fakat o hedefe giderken farklı yollar kullanılıyor. Önemli olan o farklılıkları düşmanlığa değil, bir zenginlik olarak düşünerek yola devam etmek. Bizler o farklılıkları zenginlik olarak düşünüyoruz. Bu programımızda katılımcıların hepsinin Kürd olmasından ötürü ağırlıklı olarak kürtçe ilahi ve ezgileri seslendireceğiz. Yanı sıra bizler grup üyeleri olarak hepimiz Zazayız, Zazaca, Türkçe ve Arapça okuyacağız." Diyen Grup, bir birinden duyguları ilahi ve ezgileri seslendirmeye başladı. İlk olarak arapça bir eser seslendiren grup, ikinci olarak Kürtçe seslendirdikleri "Muhammed, Béşek Resulé İlahi Alemé" ilahisini okuduğu sırada, bazı bayanların duygularına hâkim olamayarak ağladıkları görüldü.

Okunan 3 ilahinin ardından bölgede daha önce imamlık yapan Mele Muhammed hoca, `alemlere rahmet Hz. Muhammed` konulu bir sohbet yaptı. Vuslat Grubunun seslendirdiği ilahilerin ardından yine bölge âlimlerinden mele İbrahim `Allah`a ve resulüne iman ve itaat` konulu bir sohbet yaptı. Kutlu Doğum etkinliği ekibinin misafirlere hediye ettiği güller, Vuslat ilahi grubu Kürtçe mewlidin "Merheba - Sed piroz" bölümünü okurken havada dalgalandı. Program arasında zaman zaman sinevizyon gösterimleri de yapıldı. Programda son olarak söz alan ve Almanya`da ikamet eden Abdulkadir Hoca, `Resulullah`ın davet yolunda çektiği çile ve sıkıntılar` konulu bir konuşma yaptı.

Program, Vuslat ilahi grubunun okuduğu İsmi Azam duasına, katılımcıların "âmin" nidaları arasında son buldu.

Hilmi Yeşiltaş - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir