• DOLAR 32.56
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2441.129
  • ...
14 Asırdır süren bir ticaret…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Medine'nin en büyük kuyularından birisinin ismi Roma Kuyusu`ydu. Roma Kuyusu`nun sahibi bir yahudiydi, suyu parayla satıyordu ve bir damla vermeyecek kadar da cimriydi… Hz. Osman bunu öğrenince yahudinin yanına gitti ve yahudiden kuyuyu satın almak istedi, yahudi satmak istemedi. Hz. Osman en sonunda onu kuyunun yarısını satmaya ikna etti. Bir gün kuyunun geliri yahudinin olacaktı bir gün Hz. Osman`ın… Yahudi açgözlülüğünden kabul etti. Dedi ki: ' Öyle yaparsam rekabet olur suyun fiyatı artar.' Ama beklediği gibi olmadı. Hz Osman (ra) kendi gününü Müslümanlara ve herkese vakfetti. İnsanlar Hz. Osman'ın günlerinde gelip su ihtiyaçlarını karşılıyorlar evlerine de yetecek kadar götürüyorlar. Yahudinin günü geldiğinde kimse gitmiyor. Ve yahudi zarar ettiğini görünce Hz. Osman'a geldi ve kuyunun geri kalan yarısını yirmi bin dirheme Hz. Osman'a sattı. 

Hz. Osman o yarıyı da Allah yolunda Müslümanlara vakfetti. Bir müddet sonra bir sahabe-i ikram Hz. Osman'a geldi. Kuyu için aldığı fiyatın iki katını teklif etti. 

Hz. Osman dedi ki: ' Daha fazlasını veren var.' 

Üç katını teklif etti. 

Ve yine dedi ki: ' Daha fazlasını veren var.' 

Dokuz katını teklif etti ve yine Hz. Osman dedi ki: ' Daha fazlasını veren var.' 

Ashabı kiram dedi ki: 'Bundan daha fazlasını veremem.' 

Hz. Osman dedi ki: ' Kuyuyu Allah'a vakfettim o bir haseneye bir iyiliğe on katını veriyor.' 

Hz. Osman (ra) orayı vakfetti. Zaman geçtikçe kuyunun arazisinde insanların yiyip de yere attığı hurma çekirdekleri yeşerdi ve büyük bir hurma bahçesi oldu. Osmanlı`nın son dönemine kadar Hz. Osman'ın kuyusunun hurma ağaçlarının sayısı 1550 adet olmuştu. Ziraat bakanlığı bu hurmaları topluyordu yarısını yetim ve fakirlere dağıtıyordu ve geri kalan yarısını da satıp Hz. Osman bin Affan adına bankada bir hesap açıp yatırıyordu. 

Bu böyle devam etti, her sene bu malın zekâtı da çıkartıldı. Yarısı yetim ve miskinlere dağıtıldı yarısı bankada biriktirildi. Ve bununla Mescidi Nebevi'nin yanında büyük bir arsa alındı. Bu arsanın üzerine beş yıldızlı büyük bir otel yapıldı. Şimdi otel bitti yıllık en düşük geliri 50 milyon riyal diyorlar. Bunun yarısı da yetim ve fakirlere dağıtılacak ve gerisi yine Hz. Osman bin Affan'ın hesabına yatırılacak. Daha acayibi aradan on dört asır geçmesine rağmen şimdiki otelin arsası ve otelin binası belediyede tapusu Hz. Osman bin Affan (ra) adına!

Boşuna Peygamber efendimiz (sav) demedi;

"Her peygamberin cennette bir arkadaşı var. Benim de cennetteki arkadaşım Osman bin Affan'dır."

 Allah ile yapılan ticaret kul ile yapılandan çok daha hayırlıdır… Rabbim bizlere günden güne artan sevap kaynakları nasip eylesin.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir