• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Okumuyor muyuz? Okuyamıyor muyuz? “artık okuyacağız!”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Oku yaratan Rabbinin adıyla oku.” (Âlak/1)

 Modern kültürün ağır bastığı günümüzde, birçok insan kitap okuyamadığından şikâyet ediyor. Bazı insanlarda okumak istedikleri halde bir türlü başlayamadıklarını, başladıkları zaman da sürdüremediklerini ifade ediyorlar. Bu sebeple bireyde düzenli ve sürekli kitap okuma alışkanlığı oluşamıyor. Bu problem yeteneklerin sınırlılığından değil, bu kabiliyeti kullanamamaktan kaynaklanıyor. Hâlbuki okumak ruhun gıdasıdır. Ne kadar düzenli ve fazla kitap okunursa, o ölçüde insanın kendisini keşfetme ve tanıma imkânı olur. Psikolojik rahatlama ve huzur duyar.

Okuma kabiliyetinin gelişmesi sabırla ve sürekli uygulamayla mümkündür. Okuyucu belli esasları gözettiği ve bu çabayı gösterdiği takdirde, okuma alışkanlığını geliştirmek için başkasına ihtiyacı olmadığını görecektir.

Alelade okuma biçimi, bilgi açlığımızı doyurmaz. Okuma ve anlamada bir plan ve program gerekir. Okumayı sürekli bir alışkanlık olması ve okunanlardan en iyi şekilde istifade edebilmek için bazı prensip ve uygulamaları bilmek gerekir.

Bunların bazılarına değinecek olursak; Çağımızda az okuyan ve çok okuyan insanın kişisel ve toplumsal rollerini kıyaslayın. Okumanın size getireceği çok yönlü artıları düşünün. Kitap okumanın birçok problemi çözdüğünü, psikolojik rahatlık sağladığını, en yakın ve en sadık dost olduğunu, ömür dakikalarının boşa gitmesine müsaade etmediğini unutmayın. Kitap okumaya size ilginç gelen bir konudan başlayın ki ilginiz uyansın ve istekli olasınız. (okuma alışkanlığı olmayan bireyler roman türü kitaplardan başlayabilirler, romanlar kitap okuma alışkanlığı kazandırmak hususunda sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır.)

Kitap okumayı plana bağlayın. Günde şu kadar şu saatlerde; hafta sonu şu şekilde gibi.. Ayrıca “Hafta da veya ayda şu kadar okuyacağım.” gibi kendinizi bağlayacak bir hedef çizebilirsiniz.

Toplumda yaşayan her insan düzenli ve sürekli okuma alışkanlığı kazanmak zorundadır.

Okuyacağımız kitapların, Müslüman kimliğimizi geliştirecek, imanımızı ibadetlerimizi arttıracak, türden olması ruhumuzu ve günlük yaşantımızdaki stres ve sinirlerimizi rahatlatacaktır. Şöyle ki Meşhur psikiyatri âlimi Dr. Berril demiştir ki; “psikiyatri doktorları, kuvvetli bir imanın ve dine sımsıkı sarılmanın, ruhî ıstırap ve sinirsel sıkıntıyı yeneceğini ve hastaları bu ruhî hastalıklardan kurtarıp iyileştireceğini anlıyorlar.” demiştir. Kuvvetli bir iman ve dine sımsıkı sarılmak içinde bol bol okumak gerekir.

Cenab-ı hak buyuruyor ki; “De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.” (Zümer/9)

Yaratan rabbin adıyla okuyup, amel etmek temennisiyle..                                    

 KÜBRA EKİCİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir