• DOLAR 32.206
  • EURO 34.87
  • ALTIN 2414.473
  • ...
"Tarihi yerleri sadece turistler için değil ibret için ortaya çıkarıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde birçok ülkeden akademisyenin katıldığı  'II. Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa: Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu' başladı.

GAPTEM Konferans salonunda dualarla gerçekleştirilen sempozyumunun açılış törenine, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan,  Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve çok sayıda Akademisyen ile vatandaşlar katıldı.

Şanlıurfa’nın İslam tarihinde Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra gelen önemli bir şehir olduğunu belirten Şanlıurfa Vali Güngör Azim Tuna, Allah’ın uyarmak amacıyla tüm kavimlere bir peygamber gönderdiğini belirterek tarihte yaşamış bu peygamberlerin birçoğunun Şanlıurfa’da izi olduğunu söyledi.

Yerin altında kalarak kaybolmuş tarihi yerleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Tuna, konuşmasına şöyle devam etti:

"Peki, bunları yaparken niye bunları çıkartıyoruz? Sadece turistler gelsin,görsün,gezsin diye değil. Tarih ibret almak için vardır. Hem iyi yönüyle hem de tarihte siz de biliyorsunuz; zalimler, firavunlar var. Onların yaptığı zulümler… Onların yerlerinde şimdi yeller esiyor. Harabeleri duruyor. İşte Nemrut yanı başımızda… Dolayısıyla bunların ilmi çalışmalarla tarihçilerimiz, sosyologlar, ilahiyatçılar ve diğer bilim adamları aracılığıyla araştırılarak belgelendirilip günümüzde yaşayan insanlara anlatılması çok önemlidir."

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştirerek katılım gösteren tüm akademisyenlere ve katılımcılara teşekkür eden Başkan Nihat Çiftçi, tarihi yapısıyla İslam tarihinde önemli bir yer tutan Şanlıurfa'nın bilimsel çalışmalarla desteklenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

“Ecdadımız bir medeniyet inşa etti ama onlar yıkmaya çalışıyorlar”

Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın ise, "Depolarda bekleyen, çürümeye terk edilen eserler gün yüzüne çıkıyor. Batı bizi tarihimizden koparmak için empoze ettiği şeylerle yetindik. Bugün Urfa denince Roma tarihi akla geliyor. Arada İslam bir şey üretmedi diyorlar. Bugünlerde çok iyi durumdayız. Artık tarihimizi biliyoruz. Değerli Tarih Kurumu Başkanımız espri yaparak 'tarihimiz doğru ama biz tarihimizi anlatamıyoruz' demişti. 'Muhteşem Yüzyıl' diye bir dizi var. Çok özür dilerim ama… Bir tabir kullanmak da istemiyorum. Birileri bir film yapıyor tüm tarihi altüst ediyor. Bir evi yıkmak çok kolaydır ama yapmak çok zordur. Ecdadımız bir medeniyet inşa etti ama onlar yıkmaya çalışıyorlar. Bu tür konferanslarla tüm bunlara direnç gösteriyoruz." dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akgündüz ise Türkiye’deki yerel tarih araştırmalarının yetersiz olduğuna dikkat çekerek tüm üniversitelerin bu konuda çalışma yapması gerektiğini vurguladı.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından 10-12 Mart tarihlerinde yapılacak sempozyumda Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Ünlü Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, STK temsilcileri, yerli ve yabancı 60 akademisyenin katılımıyla 11 oturum halinde sunumlar yapılacak.

Sempozyum ile Şanlıurfa'nın Osmanlı belge ve kaynaklarında yeri ve önemi; ayrıca bilim, mimari ve tarihi ile bilgiler ortaya konulduktan sonra elde edilen veriler sempozyum sonunda kaynak haline getirilip medreselerde, kütüphane ve bilgi evlerine dağıtılacak.  (Osman Gülebak-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir