• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
`Seyyit Kutup İslam aleminin itibarını talep etmekteydi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde, Şehadetinin 50`inci yılında, Uluslarası Seyyid Kutub Sempozyumu düzenlendi. İki gün sürecek olan sempozyumun ilk oturumu saat 14`de başladı. Prof. Dr. Bekir Karlığa, Prof. Dr. Usama el-Hamwi, Prof. Dr. M. Ali Büyükkara ve Hamza Türkmen tebliğ gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. M. Sait Şimşek oturum başkanlığını yaptığı birinci oturumda Fizilal il-Kur`an`ın tercümanlarından Prof. Dr. Bekir Karlığa ‘Seyyid Kutub`un Islah Algımıza ve Hareketlerine Kattıkları` başlıklı tebliğini gerçekleştirdi.

“O Kur`an`a bakışındaki ayrıcalığını göstermiştir”

Karlığa, “O mütefekkir bir aydındır. Seyyid Kutub edebiyat aracılığıyla kendi düşünce sistemini kurmuştur.” dedi. Alışılmış bir isim yerine, Fizilal il-Kur`an (Kur`an`ın gölgesinde) başlığını koyarak Kur`an`a bakışındaki ayrıcalığını gösterdiğini belirten Karlığa, “Seyyid Kutub ‘Kur`an`ın gölgesinde hayat bir nimettir.` der. Bu nimeti ancak tadanlar bilir. Ölümü yücelten arıtan ve kutsallaştıran bir nimet. Sonra kendisine Kur`a`nın gölgesinde yaşamayı lütfeden Allah`a hamd-u sena eder.” ifadelerini kullandı.

“Onun adanmışlığını kavramak gerekir”

İkinci konuşmacı Hamza Türkmen ‘Seyyid Kutub`un Düşüncesinin Aşamaları` isimli tebliği sundu. Seyyid Kutub`un hayatından kesitler sunan Türkmen, “Onun adanmışlığını kavramak gerekir. O yaşayan bir şehitt, ölümsüzlüğe kanat açtı.” dedi.

“O hayatını ortaya koymuştu”

Üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Usama el-Hamwi ‘Son Dönem İslami Uyanış ve Islah Çabalarında Yoldaki İşaret`lerin Rolü` başlıklı tebliğini sundu. Arapça yaptığı tebliğ de Seyyid Kutub`un Yoldaki İşaretler kitabını anlatan Hamwi, Kutub`un dörtbaşı mamur bir felsefe ortaya koyduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında, “Kendisi bir İslam aydını olarak hayatını ortaya koymuştu. İslam aleminin itibarını talep etmekteydi.” diye belirtti.

Prof. Dr. M. Ali Büyükkara da ‘Seyyid Kutub`a Göre İslam Yurdunun İnşasının Yegane Yolu: Rabbani Hareket Metodu` başlıklı tebliği gerçekleştirdi. Büyükkara konuşmasında, “Aziz şehit davası uğruna hayatını feda ederek örnekliğini ortaya koymuştur. Bu yoldakilere ve bundan sonra yola düşeceklere esas işareti bu pratiğiyle vermiştir.”  İfadelerini kullandı. Ardından birinci oturum sona erdi.  (Mehmet Tahir Özsoy/Ahmet Karakaş-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir