• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Çeyiz satan esnaf dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Önceki senelerde düğün sezonunda yaşanan piyasa haraketliliği Van’da bu yıl görülmezken esnafın, bunu bölgede yaşanan olaylar ve 15 Temmuz darbe girişimine bağlıyor.

Konuyla ilgili sıkıntılarını dile getiren Van esnafı, bu yıl düğün sezonuna rağmen işlerinin iyiye gitmediğini belirterek, durumun böyle devam etmesi halinde işyerlerini kapatacaklarını ifade ettiler.

Geçen yıl Ramazan ayında bile 6 personelle yoğunluk nedeniyle iş yetiştiremez duruma geldiklerini hatırlatan esnaflardan Ömer Sürücü, bu yılda da düğün sezonun geçen yılki gibi geçeceğini umduklarından dolayı stoklarını artırdıklarını ancak malzemelerinin elinde kaldığını ifade etti.

Sürücü, “2015 Şubat ayında Van’da ilk ve tek olan bu mağazayı açtık. Bu anlamda bizim güzel Van’ımızın bu sektöre oldukça ihtiyacı vardı. Bu işyerini çok büyük bir umutla açtık ki öyle de oldu. Geçen yıl işlerimizi çok iyiydi. Ancak bu yıl hiçbir tadı, tuzu yok. Geçen yıl Ramazan ayında bile bizler 6 personel ile zor yetiştiriyorduk. Burayı ilk açtığımızda ailelere iş vereceğiz diye söz vermiştik. Hakikaten işlerimiz iyi olduğu için de biz kış ayında hemen stoklara başladık. 2015 sezonu iyi geçtiği için 2016 sezonun iyi geçeceğini düşünerekten, yaklaşık 20 aileye iş dağıttık ve geçen sene yaptığımız 100 bin stok yerine bu yıl 170 stok yaptık ama hiç faydası olmadı ve stoklarımız elimizde kaldı.” dedi.
 

“Esnaflar süreçte işyeri sahiplerine çalışıyor”

Süreçte iş yapamayan esnafın işyerleri kiralarının yüksek olması nedeniyle işyeri sahiplerine hamallık yaptığını aktaran Sürücü, “Daha önceki işyerimiz 30 metrekareydi, bize yetersiz geldi. Sonrasında 65 metrekarelik işyerine geçtik. Ancak şimdi keşke çıkmasaydık diyorum. Bu durumda en azından kirayı fazla ödemiş olmazdık. Malumunuz Van’da da kiralar çok yüksek. Bu durumda hakikaten esnaf hamallık yapıyor. Esnaflar şu süreçte işyeri sahiplerine çalışıyor. Şu an cadde üzerinde yaklaşık 50 bin kira ödeyen insanlarımız var. Gezip görüyoruz artık hafta içinde bile düğünler yapılıyor. Ama malzeme alımına gelince insanlar sanki malzemesiz bir düğün yapma çabasındadır. Geçen yıla oranla işlerimiz yüzde sıfıra düştü diyebiliriz.” diye konuştu.

“İşlerimizde yüzde 75’lik bir düşüş var”

Geçen yıla oranla işlerinde yüzde 75’lik bir düşüş yaşandığını belirten Yılmaz Yıldırım isimli bir diğer esnaf ise “Geçen yıla oranla işlerimiz baya bir durgundur. Malumunuzdur geçen yıl çok iyi satış yapabiliyorduk. Bu yıl neredeyse yüzde 75’lik bir düşüş var. Bunun sebebi darbe girişiminin olması ve bölgede terör olayların yaşanmasıdır. Burada kimisinin bütçesi daha az olur daha az malzeme alır, kimisinin durumu daha iyi olur daha katı ürünler alır. Geçen yıl tam takım beyaz eşya satarken, bu yıl ne yazık ki satamıyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir