• DOLAR 32.371
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2393.899
  • ...
İslami Uyanış Arabistan Sınırlarında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bu müddet içinde önemli değişiklikler yaşandı. Arabistan gibi bazı ülkeler, bu büyük dalgayı kırmak için yoğun çabanın içine girdiler. Ancak gelişmeler, İslam’i uyanış dalgasının kısa zamanda Arabistan’ı da kuşatacağını haber vermektedir.

Endişe içindeki Suud makamları, ülke içindeki muhaliflere yönelik ev baskınları, gözaltılar, uzun süreye varan zindanlar ve ülke dışına çıkışları yasaklayarak engellemeye çalışıyorlar. İslami uyanışın önüne geçmek için Suud rejimi hem içte hem de dışta yoğunlaşmış durumda. İçte muhaliflerini bastırmaya, dışta ise büyük paralar harcayıp Arap ülkelerindeki inkılapları rayından çıkarmaya çalışmaktadır.

Halkın tabii haklarını talebini zor kullanılarak bastırma siyaseti gütmektedir. Özellikle son aylarda halkın protestolarının yoğunlaştığı “Elavamiye” ve “Kuteyf” şehirlerinde şiddet kullanan polis halka ateş etme iznine bile sahipti.

Elavamiye ajansı konu hakkında şunları dile getiriyordu: Ateş emrinden sonra polisin silah kullanması sonucu çok sayıda insan yaralanırken, bunlardan bazıları hayatını kaybetti. Kuteyf şehrinde Nasım El-Mehişi isimli genç, polisin ateşi sonucu hayatını kaybedenler arasındaydı.

Ez-Zaman Gazetesinin haberine göre Arabistanlı 60 aydın ve düşünür, ülkede ıslahat isteyen 16 aydına mahkemenin verdiği zindan hükmünün ağır olduğunu ileri sürüp protesto ettiler. Bunların beş yıldır tutulduklarını, haklarında hiçbir delil bulunmadığı halde adaletle uyuşmayan ağır hüküm verildiğini ileri sürdüler. Çoğu akademisyen ve düşünce adamı olan bu insanlara kısa süre önce üç yıldan otuz yıla kadar ağır hapis ve para cezası verilmiş, yurtdışına çıkışları yasaklanmıştı. Bu hükme itiraz eden aydınlar, kanunlara göre ifade özgürlüğünün bulunduğunu, kanunların çiğnenerek düşüncenin cezalandırıldığını ileri sürdüler. Bunların isteklerini cevaplayan yetkili savcı ise, aksine aydınlara daha ağır ceza vermeleri gerektiğini bildirdi. 

Bu ülkede sıradan bir itiraz bile ağır cezalarla karşılık bulmaktadır. İvmeyi yükselten devlet, yabancıları da cezalandırmaya başladılar. Son zamanlarda Endonezya vatandaşlarından birinin Suudi’de suçlanıp idam edilmesi, Endonezya’da büyük protestolara sebep oldu.

 Nehreyn Haber Ajansı, hükümetin seçimle işbaşına gelmesi gerektiğini ileri süren Velid Ebulhayr’ın tutuklandığını bildirdi. Avukatlık yapan Ebulhayr, siyasi ve hukuki ıslahatların yapılmasını isterken, bazı siyasilerle birlikte siyasi tutukluların serbest bırakılması ve parlamentonun seçimle oluşturulmasıyla ilgili bildiriye imza atmıştı.

Muhaliflerin seslerini kısan Arabistan, en küçük bir girişimi bile uzun yıllara varan zindanla cezalandırmaktadır. Yıllardır yargının önüne çıkarılmadıkları halde “unutulan zindanlılar” olarak nitelendirilen çok sayıda tutuklu bulunmaktadır.

Irak’ta yayınlanan El-Murakebet gazetesi, rejime itiraz edenlerin gözaltına alınıp şiddetli işkencelerden geçirildiğini, ailelerinin bile hakarete uğrayıp aşağılandığını bildirmektedir. 16 yıldır zindanda oldukları halde henüz yargılanmayan tutukluların bulunduğunu haber vermektedir. Son günlerde Kuteyf ve İhsa kentlerinde yapılan gösterilerde hükümete seslenen halk, bu tutukluların serbest bırakılmasını istemişti.

Bölgede meydana gelen gelişmeler Arabistan yöneticilerini ciddi kaygılara sürüklemektedir. Bahreyn ve Yemen’e asker gönderen, Mısır ve Tunus’ta farklı yollarla müdahalelerde bulunan bu ülke, kendisine yönelecek tehlikeyi önlemeye çalışmaktadır.

Yıkılma korkusu yaşayan Suud ailesi, para kesesini tamamıyla açtı. Ne pahasına olursa olsun tehlikenin bertaraf edilmesi amaçlanmaktadır.

New York Times Gazetesi, kıyamların başlamasından sonra Arabistan’ın 130 milyar doları devlet çalışanlarının maaşlarını arttırma, mesken yapımı ve İslami müesseselerin korunması için ayırdığını, böylece muhalefeti güçsüzleştirmeye çalıştığını bildirdi. Habere göre Mısır ve Tunus hükümetlerinin yıkılması üzerine Suud kralı, paralarını daha çok dini müesseslere yoğunlaştırdı. Dini kullanarak muhaliflerinin nezdinde yer edinmeye çalışmaktadır.

Suud kralının kardeşi 79 yaşındaki Talal bin Abdulaziz, şunları dile getirmektedir: Bazı Suud yöneticileri mevcut gelişmeleri kabul etmemekte, tarihten ders almaya yanaşmamakta, güç ve serveti korumak için çabalamaktadır. Onların dar görüşlülüğü ve halkın isteklerini görmezden gelme çabaları Arabistan’ın en önemli problemidir…

Mısır’ın El-Ahbar Gazetesi, Suud rejiminin Mısır inkılabını başarısızlığa uğratmak için hükümetle diplomatik ve istihbari ilişkiler içinde olduğunu bildirdi. Bu haberin duyulması üzerine Suud elçiliğinin önünde toplanan Mısırlı gençler, milyonlarca dolar ödeyip diktatör rejimi korumaya çalışan Arabistan’ı kınadılar.

Suud rejimi, Amerika ile işbirliği içinde bölgedeki İslami uyanışı engelleme ve diktatörlerin varlıklarını sürdürmesi için yoğun çaba içerisindedir. Ancak bölgedeki halkların uyanışı ve meşru haklarını talep çabaları Arabistan’ın uğraşılarını sonuçsuz bırakacaktır.

Kaynak: İslam Times
Çeviren: Hanefi Aydın / Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir