• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Bölge halkına bir darbe de sigorta şirketlerinden
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda yaşanan olaylarda evleri, işyerleri ve araçları yakılan vatandaşlar mağdur edilirken, sigorta şirketlerinin komisyonları adeta sıfıra indirmesi bölgedeki acentelerin tepkisine neden oldu. Birçok sigorta şirketinin bazı riskleri teminat altına almak istememesi hem halkı hem de acenteleri mağdur ediyor.

Konuyla ilgili Mardin sigortacılar İl delegesi Mehmet Bilgiç, İlke Haber Ajansına (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.

Eskiden sigorta şirketlerinin yangın teminatını yapmak için kendilerine baskı uyguladığına vurgu yapan Bilgiç, bölgede yaşanan olaylardan sonra şirketlerin, terör teminatı vermeme kararı aldıklarını söyledi.

Sigorta şirketlerinin, normal zamanlarda nasıl vatandaşların mallarının sigortalıyorsa zor zamanlarda da onların yanında olması gerektiğini sözlerine ekleyen Bilgiç, vatandaşların isteklerini yerine getiremedikleri için büyük sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.

Özellikle yangın ve elementer branşta sigorta şirketlerinin terör teminatı vermeme kararının sıkıntı yarattığına vurgu yapan Bilgiç, “Bölgedeki terörün bize yansıması özellikle sigorta acentelerine büyük bir sıkıntı yarattı. Bizim müşterilerimiz, sigortalarını yapmak istediklerinde terör teminatı istiyor. Bazı sigorta şirketleri de terör teminatı vermiyor. Özellikle yangın branşında ve elementer branşta sigorta şirketleri terör teminatı vermeme kararı aldı. Bunun dışında bölgede yaşanan olaylar acentelerin hasar frekansını da artırdı. Bu araçların yakılması vatandaşların zarar görmesi sigorta şirketlerini de zarara soktu. Şimdi karşıda bir risk varsa sigorta şirketi de ona göre tedbir alıyor. Kar etmek zorunda kar edebilmesi için hasar frekansının düşük olması lazım. Acenteler de, vatandaşın malını sigortalamak, teminata almak istiyor ancak sigorta şirketi terör teminatını vermiyorum diyor. Müşteri acenteden terör teminatı istiyor acente olarak yangın teminatlarında büyük sıkıntılar çekiyoruz.” diye dert yandı.

Yangın teminatının karşılanmamasının acenteleri sıkıntıya soktuğunu belirten Bilgiç, “Sigorta şirketleri eskiden bize yangın teminatı yangın sigortalarını yapmak için baskı yaparken, şimdi ise terör teminatı vermeme kararı aldı. Çünkü risk büyük gerçi Kızıltepe`de, Mardin`de bir sıkıntı yok ama bölgede sıkıntı büyük olduğu için sigorta şirketleri de haklı olarak bunu göz önünde bulundurmak zorunda. Acenteler sıkıntı çekiyor hem vatandaşın isteklerine cevap olamıyor hem de bu bölgede olup bitenleri sigorta şirketlerine anlatamıyor. Mardin Sigortacılar İl Delegesi olarak bunu genellikle bölgemle, genel müdürlerimle paylaşıyorum ama “bunun olabilmesi için ortamın sakin olması lazım” diyorlar. Yani biz gerçekten halk olarak sıkıntı çekiyoruz. Terörün kimseye bir faydası olmaz faydası olmadığı gibi zararı da çok. Bu zararı çekenler bir kesim de bizleriz. Özellikle hizmet sektörü terörden büyük zarar gördü.” dedi.

Acentelerin komisyonlarının neredeyse sıfırlandığına dikkat çeken Bilgiç, şunları söyledi: “Sigorta şirketleri artık acentelerin komisyonlarını nerdeyse sıfırladı. bundan kazanmasak nerden kazanacağız. Bir yandan terörden dolayı teminat veremez hale geldik onun dışında sigorta yapıp geçimimizi sağlayabilmemiz için sigorta şirketleri baskı yapıyor komisyonlarımızı düşürüyor. Bu nereye kadar gidecek bende bilmiyorum.” diyerek tepki gösterdi.

Bazı şirketlerin bölgeden çekilip acentelerini kapattığına dikkat çeken Bilgiç, “Sigorta şirketlerinden talebimiz eskisi gibi devam etmeleri, acentelerini gözetmeleri, halkın isteklerine cevap vermeleri cevap vermese hem biz hem halkımız mağdur olacak. Normal zamanlarda nasıl insanımızın mallarını nasıl sigortalıyorsak zor zamanda da insanlarımızın yanında olmamız gerek. biz birlikte hareket etmek zorundayız birbirimizi gözetmek zorundayız. Biz acenteler insanlarımızın arasında yaşıyoruz. Müşteri geliyor isteklerini sıralıyor biz yukarıya söylüyoruz. Yukarısı da “zarar ettiğimiz için şimdilik aldığımız karar bu şekilde ilerde değişirse icabına bakarız” diyorlar bazı şirketler de bölgeden çekiliyor tamamen acentelerini kapatıyorlar.”dedi.   (Mehmet Aslan - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir