• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İslami Uyanış Süreci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin bu yıl "Türkiye`de İslami Hareket Tecrübeleri"ni konu edindiği seminerler dizisinin onikincisi dün akşam Özgür-Der Selahattin Eyyubî Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Metin Demir`in, "1980-1997 İslami Uyanış Süreci"ni irdelediği seminerde genel olarak, Türkiye`deki İslami uyanışı tetikleyen ve besleyen iç ve dış faktörler, Müslümanların 80-97`li yıllardaki durumu, yaşanan fikri ve metodik tartışmalar, İslami hareketin "açmazları" ve "kazanımları" üzerinde duruldu.

İslami Uyanışı Tetikleyen Faktörler


Türkiye`deki İslami uyanış sürecini 80-91 ve 91-97 olmak üzere iki başlık altında değerlendiren Metin Demir, bilinçlenme, fedakârlık ve dava adamı olma bilinci gibi konularda önemli kazanımların elde edildiğini söylediği 80-91 dönemini tetikleyen ve besleyen faktörler üzerinde durarak konuşmasına başladı.

İslami uyanışın içte olduğu gibi bazı dış faktörlere bağlı olarak geliştiğini belirten Demir, dış faktörlerden birini yeşil kuşak projesine bağlarken diğerini ise İslam coğrafyasındaki İslami mücadelelerin Türkiye`de yarattığı olumlu etkiye bağladı. Bu dış faktörlerin yanında imam hatip okullarının ve Kur`an kurslarının önünün açılması, okullarda din derslerinin zorunlu kılınması, uygulanan liberal politikalar ve Türk-İslam senteziyle oluşturulan resmi din anlayışını benimseyen geleneksel cemaatlerin önünün açılması iç faktörler olarak sıralandı

Yaşanan Fikri Tartışmalar


Demir, Yoldaki İşaretler, Dört Terim, İslam`da Devlet Nizamı ve bu paralelde siyasi meselelere vurguda bulunan tercüme eserlerin merkeze alınmasıyla İslam`ın sistem vazeden bir din olduğu fikriyle beraber fikri farklılaşmaların süreç içinde görüldüğüne işaret etti. Kaynak çeşitliliği ile beraber fikri farklılaşmaların baş gösterdiğine dikkat çeken konuşmacı, Müslümanların bu eserlerde ve kendi yaptıkları Kur`an ve hadis çalışmalarından çıkardıkları sonuçlar üzerinden bir gündem oluşturduğunu, bu dönemde belirginlik kazanan en temel düşüncelerin, metodik, siyasi ve toplumsal değerlendirmelerle ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

Müslümanlar "Terörize" Edilmeye Çalışıldı


Türkiye`nin karanlık yılları olarak ifade ettiği 91-97 sürecini de değerlendiren Demir, "Sovyet bloğunun çökmesiyle soğuk savaş döneminin sona ermesi, uygulanan yeşil kuşak projesinin yeni bir konsepte dönüşmesine neden oldu. Adına `yenidünya düzeni` dedikleri yeni konseptte artık yeni düşman İslam olarak belirlenmişti. Bu süreçte islamofobi duygusu üretilip küreselleştirildi. Türkiye`de İslamcıları `teröristler` olarak lanse edip onları izole etme ve marjinalleştirmek için laik ve Atatürkçü bazı yazar ve akademisyenlere suikastler yapıldı. Aynı oyun Kürdistan`da da sahnelendi. Bölgede yaşanan çatışma ve geliştirilen `kontra` propagandası İslami mücadelenin çok ciddi yaralar almasına yol açtı..."

M. Salih Keskin - İLKHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir