• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
105 yaşındaki dede 23 yıldır üç ayları tutuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk yaştan itibaren oruç tutmaya başlayan ve 105 yaşına kadar da hiç bırakmayan Osman Taner, ömrünün son 23 yılını ise ‘3 Aylar’ diye tabir edilen Recep, Şaban ve Ramazan oruçlarını tutarak geçiriyor.   

Adıyaman’ın Kâhta ilçesi Elmalı (Sevik) köyünde 1910’yılında doğan Osman Taner, çocuk yaştan itibaren oruç tutmaya başladı. Taner, kıtlığın yaşandığı tek partili dönemde 4 yıl yaptığı askerlik sırasında bile oruçlarını kaçırmadığını söyledi.

23 yıldır 3 ayları tutuyor

Köydeki bir arkadaşının 3 aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarında oruç tuttuğu gördüğünü bunun üzerine kendisinin de tutmaya başladığını ifade eden Taner, şunları söyledi: “Bizim köyde benim sevdiğim bir arkadaşım 3 ayları tutuyordu. Benim bundan sonradan haberim oldu. Hayırda yarışma adına bende tutmaya karar verdi. Arkadaşım 20’nci yılında vefat etti. Benim ki 23 yıl oldu. Bu yaşıma rağmen ara vermeden tutmaya devam ediyorum. Vücudum alıştığı için herhangi bir zorluk çekmiyorum.”

Oruç tutmak kolay

105 yaşında olmasına rağmen hâlâ oruç tutmayı bırakmadığına dikkat çeken Taner, “Şimdi ki insanlar oruç tutmanın zor olduğunu söylüyorlar. Oruç tutmak şimdi kolay, eskiden her şey insan gücü ile olurdu. O zamanlar aylarca ekin biçerdik. Buna rağmen oruçlarımızı bırakmazdık. Şimdi her şey kolay olmuş. Oruçlarınızı tutun. Oruç tutmak sıhhattir. Bir ay boyunca insanın midesini ve bedenini dinlendirir. İnsanın bu ayda maneviyatı artar. Kimse kendini kandırmasın. Dünya fani kimseye kalmaz. İbadetlerinizi yerine getirin.” şeklinde konuştu.  (Osman Öksüz- İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir