• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ramazanda sağlıklı kalmanın püf noktaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

İftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akan, “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.” dedi.

“Sıvı tüketimine dikkat”

Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabileceğini vurgulayan Akan, “Günde ortalama en az 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Çok sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda vücutta su ve tuz kaybı daha da artar. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran içilmesi faydalıdır.” şeklinde konuştu.

“Sahur atlanmamalı”

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak gerektiğini dile getiren Akan, “Bunun yanı sıra sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Dr. Özcan Akan, Ramazanda dengeli beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu;

- Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.

- Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.

- Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.

- Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.

- İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.

- Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun.      ( M.Sıddık Bilge/ Emrah Deniz-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir